Print Friendly, PDF & Email

Hörrni, gullig unge, eller hur? Vi får svar i veckan på hans EEG och förhoppningsvis får vi veta lite mer hur han mår.

Han är så himla gullig nu, vaknar på morgonen och ligger och myser med mig i en timme, när jag frågar om han vill gå upp och äta frukost eller väcka KC och Walle, så skakar han på huvudet och gömmer sig under täcket. Han pratar fortfarande inte alls. När ska man oroa sig för sånt?

Wk fick en cykel igår, och han cyklade på första försöket. Så himla coolt. Tack balanscykeln för det!

22 Comments

 1. Längesen vi hörde ifrån dig på bloggen. Hoppas du är okej!
  Kram!

 2. Jag saknar också dina inlägg och undrar hur ni har det allihop. Stor kram!!!

 3. Frida Karlsson Reply

  Saknar dig och dina inlägg. Hoppas du mår bra och har det bra

 4. Hur är det Linnea? Det är ett tag sedan vi hörde av dig.. hoppas allt är bra!

 5. Hur gick det för er? Fick ni någon diagnos för lillskrutten? <3

 6. Min unge snackade med hemmagjorda tecken och ljud (som ”huh” för stor och ”iii” för liten) till ungefär 2,5 år. Då lossnade det något. BVC var aldrig oroliga. Idag har han svårt för vissa vokaler som y, o och i men logopeden (son vi besökte på eget initiativ) var inte heller oroad.
  Han är också uppväxt med två språk, om än det ena lite i periferin.

 7. Jag håller tummarna att det går bra för honom. Att va sen i talet är inte någon fara. Om du vill så är alltid teckenspråk bra. Det är super att kunna i alla fall. Kolla på Tecken som stöd på instagram.
  <3

 8. Säger som de andra ^^
  Vid 2 års ålder kollar de språket här och då räknas även djurljud. Det jag ville tillägga (tyckte inte jag läste det) var att han ändå verkar förstå vad du säger iom att han skakade på huvudet på din fråga om att väcka de andra.
  Plus det som psykologen skrev, kommunicerar han på annat vis så är det bara bra 🙂

  Alla barn är ju som sagt olika i sin utveckling.

  Min första pratade flerordsmeningar vid 2år, 2an var senare men pratade bra när han väl börjat (var väl vid 3 år), 3an är 3,5 år nu, pratar men var sen, svårt med uttal. Så det är så himla olika! 🙂

  Känner du dig orolig eller så kan du ju alltid börja med takk, tecken som stöd. Superbra om barn inte kan prata men hjälper barnet att kommunicera med enkla tecken. Gjort så med trean och det hjälpte både mig och honom att kunna kommunicera bättre.

  Och så tänkte jag höra om lösen till dina låsta inlägg ^^; glömmer fråga om det hela tiden hehe

 9. Asså Leo säger ju verkligen inget, eller mamamama och papapapa men tror inte han vet vad de betyder. Vi trodde vi hörde banan (eller något liknande) här om dagen, men var nog mer önsketänkande. Samtidigt så hade vi en kompis vars barn kunde namn, säga vad djuren säger och uttrycka sig ganska bra när han var samma ålder som Leo. Medans min bros dotter inte säger mycket alls som är över 2år. Så ja vi är väl alla olika och behöver olika lång tid på oss språket 😀

  • Glömde den viktiga lilla detaljen att de barnet som kunde namn och göra sig förstådd tidigt, har tre språk som pratad runt honom, Tigrinja, italienska och svenska.

 10. Jag tror inte alls att tvåspråkiga barn generellt är senare att börja tala. Jag tror det är en myt som odlas av enspråkiga som bara förstår hälften av orden som barnet säger. Här är en artikel som stödjer min tes:

  https://www.forskning.se/2017/09/26/myterna-om-flersprakighet/

  Läs även denna intressanta artikel om nästan samma sak: http://www.spraknamnden.se/sprakvard/innehallsforteckning/4_02/lindberg_4_02.htm

  Men nä – jag tror inte du behöver oroa dig. Det psykologen ovan (Lina) skrev i sin kommentar tycker jag lät vettigt!

  • Jag fick lära mig att det var så att talet kommer senare när jag läste svenska som andra språk på lärarutbildningen, intressant att det inte verkar stämma 🙂

   • Jag har flerspråkiga barn och stora (tjej) pratade lite senare, och lille (kille) pratade tidigt och i meningar på alla språken. Tror det är som allt med barn, individuellt. Har även läst om studier från Finland på tvåspråkiga barn som har visat att när man mäter barnets ordförråd måste man faktorera in båda/alla språken. De kan kanske 4 ord på ett språk och 4 på det andra vid 1,5 år (då de på bvc säger 8-10 ord). Tidigare kollade de bara ett språk och då hamnade de flerspråkiga barnen ibland under, men när de tog hänsyn till båda var det många flerspråkiga barn som faktiskt kunde fler ord en enspråkiga.

 11. Han är så otrrrrrooooligt gullig. Han ser så snäll ut! Hoppas provsvaren kommer tillbaka med bästa möjliga besked.

 12. Som psykolog som jobbar med utredningar av barn, vill jag vara obs på huruvida han kommunicerar eller inte (eller i vilken grad snarare, det är ju inte svart eller vitt). Pekar han, tittar han dit ni pekar, hämtar han er när han vill något, ger han er nallen om ni ber om den etc.? Språket kan utvecklas väldigt olika, men kommunicera kan man också göra utan språk.
  Hoppas ni får ett bra svar på EEG:et. Kram!

 13. Nej, nu kan jag inte hålla mig längre! Om det går för sig skulle jag vilja läsa dina hemliga inlägg också. Jag har läst din blogg sen 2011 då jag googlade efter människor som bott i Shanghai och hittade dig (funderade på att åka dit men det blev Singapore istället).

  • Hej! Kan du skriva till mig på insta eller mail så får du lösen? Kram! (Och HEEEEEJ VAD LÄNGE(

 14. Vid två år reagerar BVC här och vid 2,5 ”ska” man kunna 20 ord eller något. Det var då vi fick gå vidare till logoped osv.

  • Tack snalla, Da har vi fortfarande lite tid. men jisses, 20 ord kanns som mycket!

   • 20 ord är absolut inte tvunget att uttalet ska vara ”rent”, vi hade en son som visserligen gjorde ljud ich förmodligen hade sitt eget språk men inte alls gick att förstå tycärr, bvc var hemma hos oss när han var typ 2 år & 10 mån för att kolla nyfött småsyskon. Hon förstod då att han försökte säga en del ord även om det kanske eg inte gick att förstå vad han sa om man inte hade sammanhanget. Då tyckte hon vi kunde vara lugna. Men alltså innan 2,5 kunde vi förstå vääääldigt få enstaka ord.
    Men ja, man ska ju såklart vara uppmärksam och om de är tvåspråkiga så är det väldigt vanligt talet kommer senare 🙂

    • @Lovisa Det är en myt att tvåspråkiga barn talar senare och det är olyckligt att den myten fortsätter spridas. Det är en snabb googling bort bara om du vill se hur många studier det finns som motbevisar detta.

Write A Comment