Är det något som göra i Sverige? Här är det faktiskt inte helt ovanligt. Jag var med i dag hos en mamma som födde sitt tredje barn, i vardagsrummet. Helt otroligt häftigt, och så skönt det verkade! Att föda barn ena stunden och trettio minuter senare duscha i sitt egna badrum och sen krypa ner med en nykläckt unge i sin egen säng. LYXEN. Skulle ni göra det? Efter idag kommer jag bara kunna berätta om det fantastiska med att göra det! (o andra sidan så hade det ju inte fungerat för mig.. såatte)

Väntar på att mamman ska skriva under kontraktet för att jag ska få foto release, så innan jag kan dela med mig av hennes foton kan jag dela med mig av den jag gjorde innan jag for till Sverige. Kasst ljust för hon födde tidigt på morgonen på ett sjukhus, så håll tillgodo.

 

14 Comments

 1. Jag ska fösa mitt andra barn när som helst och hade långtgående planer på att föda hemma. Ser typ bara fördelar. Framför allt att det är en lugn, trygg miljö som kan var avgörande för att slappna av (jag hatar sjukhus)

  Det är ganska ovanligt att föda hemma i Sverige, men i Stockholm får man göra det gratis. Två barnmorskor kommer hem till en då – och detta måste såklart vara inplanerat, man träffar barnmorskor ända i förväg och gör även läkarbesök (det är bara kostnadsfritt om man fött barn tidigare och det var en komplikationsfri förlossning om och graviditeten är komplikationsfri ).

  Föda i vatten är också ovanligt. Jag hade turen att då göra det förra gången när jag födde på BB Sophia som hade hemmiljö, badkar i alla rum och väldigt moderna och mer nytänkande än många sjukhus. Tyvärr lades ju den förlossningskliniken ner nån vecka efter att jag vsr där så i dag finns bara vattenfödsel i Ystad. Dock att det tydligen förekommer att kvinnor ändå föser i vatten i tex Göteborg eller Stockholm men då handlar det nog om tur, agg man lyckas få ett ställe med badkar och en barnmorska som är bekväm med vattenfödsel.

  Jag ville föda hemma pga vill verkligen föda i vatten, och för att jag är så orolig för BB-kaoset och att jag inte ska få plats när det väl är dags. Hade dessutom en snabb och bra första förlossning och jag får inte ta EDA (hade inte heller tid förra gången). Och så gillar ju varken min sambo eller jag sjukhus och för mig är lugn och ro och närvarande barnmorskor det viktigaste… Men min sambo är otrygg med att vara hemma trots att vi får två barnmorskor och sen vill vi inte ha någon annan hemma och var vi ska göra av storasyster och barnvakten är ytterst oklart och svårt och osäkert (barnvakten mormor bor tre timmar bort så det är ju inte bara att de åker hem dit…).

  Puh, långt svar! 😉 Men det är ett väldigt aktuellt favoritämne för mig, detta… 🙂

  • Men guuuud vad jag önskar du skulle kunna få föda barn hemma, det är verkligen det vackraste jag varit med om!!

 2. Jag var sugen att få föda nr 3 hemma. Men tror inte att det är gratis i mitt landsting, som det är i Sthlm. Dessutom hade ingen låtit mig göra det. Med första barnet blödde jag 3 liter och hamnade på operation (visade sig finnas rester av moderkakan kvar men blödningen orsakades också av kärl som brast). Förlossning nr 2 var superbra men hade GBS i urin= fick antibiotika och sedan stanna på sjukhuset. Förlossning 3, var bra att jag inte födde hemma. Liten kom ut med handen bredvid huvudet = rev sönder mig lite på insidan= blödde igen. Men barnen har alltid mått bra
  Så jag kan se det positiva med att föda hemma men vet också att det finns stora risker med förlossning.

 3. Inte så vanligt i Mellan Östern , vet inte ens om det är ”lagligt”. Härligt om man har det valet kan jag tänka mig. Inte något för mig för jag är nog för rädd att något skulle gå fel.

 4. Helt fantastiska bilder! Jag hade inte velat föda hemma, är väldigt näkd med mina 2 förlossningar hemma. Men som jag uppfattat det är väl även att föda i vatten rätt ovanligt i Sverige? Rätta mig om jag fel, någon! Iallafall i det landsting jag tillhör finbs det inga badkar för förlossningssyfte.

 5. Så fantastiskt! Jag väntar mitt andra barn om tre månader, jag vet inte om jag hade kunnat föda hemma. Min första förlossning var super smidig, sju timmar och ingen smärtlindring behövdes förutom lustgas. Dock tror jag att jag skulle vara orolig för komplikationer och att något skulle hända barnet. “Är en worst case scenario människa ”

  Så uppfriskande förresten att läsa hos dig som alltid är ärlig med kaoset, läser med lite skräckblandad förtjusning om tvåbarnskaos. Jag blev också i början av den här graviditeten så blir själv med två barn under två år, skönt att fler får panik ibland och vill försvinna från jordens yta haha….

  https://livetpamalmen.vimedbarn.se

 6. Det är inte så vanligt i Sverige men en del gör det. I Stockholm får man göra det gratis och så får man två barnmorskor som kommer hem till en. Vissa villkor är det dock. Ex att man har fött barn tidigare och att man inte bor för långt från sjukhus mm. Min första förlossning tog 5 h och jag födde utan smärtlindring. Kommer absolut föda nästa barn hemma. SÅ skönt!!

 7. Jag hade ALDRIG velat föda hemma, eftersom det kan tillstöta helt oväntade och urakuta komplikationer, både för dig och barnet. Jag hade en helt normal graviditet och smidig förlossning men blödde sen massor efteråt.

  • Jag frågade barnmorskan om det och hon sa att de hade medicin för det, så det skulle inte vara några problem. Men still!!

 8. Så intressant. Inget för mig dock. Tyckte det var rätt skönt att vara på sjukhus och bli ompysslad.
  : )
  Hade en granne som gjorde home birth här i GA och av henne fick jag för mig att det inte var helt lagligt här. Kollade upp det nu och det hade jag helt fått om bakfoten.

 9. Jag hade inte heller kunnat föda hemma, och det var inte något jag var sugen på heller. Nu i efterhand är jag väldigt glad för det pga kalabalik (allt gick bra tillslut iaf) och kommer inte våga göra det nästa gång. Läste dina förlossningsberättelser och tack för att du delar med dig, jag blev också (akut) snittad här i USA. Vill ni ha en bebis till tror du?

Write A Comment