Gud, om fem dagar åker jag till Sverige! LYCKAN!!!! Jag tänker på fika, lösgodis, gräddglass med krossad choklad, lakris, bröd, smör och ost, chips och kaffe. Väldigt mat relaterat. Ska döpa Theo. Har inte sagt något till KC eftersom jag inte tänkt på det.. WK döptes ju i hemlighet så kanske blir det samma stuk nu. Ska träffa min bästis nya bebis. Ska träffa vänner. SKA FOTA FOLK. känns så himla himla bra och så imla himla kort. 10 fjuttiga dagar.

Har lite frågor till världen online:

Hur flyger man bäst med en ett-åring?

Hur blev them ett singular prounoun? Vill veta så jag kan använda det rätt och nu använder jag det fel. Lyssnade på denna podcast och fattade inte alls vilka som skilde sig ifrån ifrån sin man för det lät för mig som de var flera, men det var bara en. Jag gick på extra svenska grammatik när jag gick i mellanstadiet för jag var så KASS.

Har någon av er gått på EMDR terapi? I så fall, hur fungerade det? Var det läskigt?

Om man har ont i tänderna, betyder det per automatik att man har hål?

Hur tar man foton som denna person? Hur får man det där djuuupet?

55 Comments

 1. Hej! jag har tyvärr inga tips utan själv en fråga.. Jag ska flyga (själv) med min tremånaders till USA om några veckor. Har du tips för detta? har för mig att du har flugit med bebis… 🙂 Tack på förhand, hoppas du sitter inne på gyllene knep 😉

  • hej! tycker det gick toppen med en bebis! Flög med K när han var 4 man!, se till att du får säte med en liten bassinett. Sen ta med saker att suga på vid start och landning, ombyte och det är typ allt. Haha Lycka till

 2. Smygdop? Varför? Har det ngt me tradition att göra? Tyckte de lät spännande

 3. Tack för att du nämnde EMDR terapi! Min mamma lider av PTSD och har haft svårt att hitta en psykolog som kan hjälpa henne. Tipsade henne på en gång.

  Flyg med 1-åring, vi flög förvisso bara i 4 timmar men lite underhållning som böcker/ipad är bra och tar inte mycket plats. Amma/ge mat vid start och landning. Snacks. Ta med en tunn muslinfilt för att kunna natta på flyget och såklart en sele för allt spring på flygplatsen. Kommer gå galant!

 4. Wow du är så kreativ!!!!! Bilderna på Cayseys syster ehm ohlalala såna skulle jag vilja ha på mig själv lol. Den där på stranden där hon ler och rosa rökbomben jag rös av välbehag och blev varm i magen av den bilden? Som en hemtrevlig känsla #amazing

 5. Min mamma var psykolog och praktiserade EMDR så jag har “behandlats” en massa. Inte för nåt trauma eller något allvarligt men enklare saker som spruträdsla m.m. Själva metoden är ju inte alls läskigt. Man tittar på något som pendlar fram och tillbaka alternativt tar omväxlande på vardera ben i syfte att växelvis stimulera de två hjärnhalvorna. Min mamma jobbade främst med rädslor och fobier och hennes patienter fick jättebra resultat.

 6. Lic. Psychologist Reply

  Men hallå, stopp och belägg. Du är så väldigt hård mot dig själv och beskriver dig själv lite elakt och orättvist. Du var INTE kass på grammatik som barn, men du hade kanske en svårighet som ingen vuxen uppmärksammade tillräckligt? Du kan VISST umgås med andra människor, men kanske har lite svårt att mingla runt med nya bekantskaper? Så måste man väl få vara?

  Jag tänker att man måste försöka se sina olika sidor utan att värdera dem. Lära sig att leva med sig själv liksom. Det kan ju absolut vara lite problematiskt i en del sammanhang, om man råkar vara en affektstyrd och impulsiv person, men å andra sidan kan det bidra till många bra och roliga saker i livet (kreativitet i olika former följer till exempel ofta med på köpet).

  Jag blir lite nyfiken på varför din parterapeut tyckte att EMDR skulle vara bra för dig. Det är ju framförallt en traumabehandling. Vad skulle målet med behandlingen vara? Om målet är vardaglig självkännedom och beteendeförändring känns det väldigt långsökt (nu vet jag ju förstås inget om din uppväxt, men det finns väldigt många olika förklaringar till varför man är som man är och ofta är det inte så komplicerat som childhood trauma).

  • Tack for kommentar! Hon tycker att det är för trauma och vill jobba med mig med det, men det känns liksom inte SÅ allvarligt som jag tycker hon får det till… känner faktiskt att jag inte kommer kunna vara en bra klient till henne för jag känner mig orolig att inte vara tillräckligt damaged, hahaha.

  • Ville bara säga hur glad jag är att jag läste detta som du skrev:
   ”Jag tänker att man måste försöka se sina olika sidor utan att värdera dem. ”

   Jag har allvarligt aldrig tänkt på det. Men så enkelt egentligen.

  • Hej! Ville bara varna lite för det amerikanska sjukvårdssystemet (och ofta även amerikaner i allmänhet!) som, enligt min erfarenhet iaf, tenderar att se “en vanlig svensk personlighet” 😉 som en deprimerad person i behov av hjälp (dvs piller). Vi tenderar ju att vara mer introverta och grubbla mer på politik, tänka på omvärlden, plus oroar oss om ens “cross-cultural relation” som de flesta amerikaner (inkl psykologer osv) helt enkelt inte kan föreställa sig om de inte har samma erfarenhet. Nu vet jag ju inte om du ville ha råd eller inte, men jag skulle kanske fundera på vad det var jag ville ha ut av parterapin (tex att min man skulle göra hälften av hushållsjobbet eller vad det nu kan vara, tips läs denna om det nu var det) och om terapeuten inte levererar så hitta en svensk som kan göra det på Skype på engelska med er båda, men kanske testa själv först för att se om man klickar med den personen. Det var kanske inte meningen att bara den ena parten ska “behandlas” och då förstås den som inte är härifrån? Jaja, bara my 2 cents. Vet ju hur lätt det kan bli helt fel när man som utlänning försöker förklara i en sån här situation vad man är ute efter då de ju inte alls har samma grund att stå på som vi har. (och nej, man vänjer sig inte, iaf inte jag, blir bara surare och mer besviken ;( Aja, bara lite tankar och tips från mig.

 7. Flygtips!
  -Amma eller ge ersättning/välling/annan dryck i nappflaska vid start och landning.
  – Ta med egen mat och snack till barn. Man vet aldrig vad man får på flyget eller vid vilken tid. Barnmat på burk som de kan värma, ”klämmisar”, frukt, russin.
  -Egen vattenflaska
  – Våtservetter
  -Ombyte till dig själv och barn
  -Blöjor
  – Skärm typ iPad
  – Filt och varma sockor, flyg kan vara dragiga
  – Bärsele för två fria händer
  – Extra nappar om ngn försvinner
  -Barn-Alvedon/liknande vad de nu har i USA

  Med detta kommer man långt:)

  Tycker själv det är smidigast med en väska til barnet och en väska till mig själv.

  Lycka till!:)

 8. Förhoppningsvis sover han skönt å vägen dit i alla fall. Om du inte tänkt på det ta med ett klädombyte till dig också ifall du blir blöt eller så. Kommer gå galant.

   • Ja på väg tillbaka hit kan det gå hur som helst!
    : )
    Men det klarar du! Massa lakrits i handbagaget (till dig!) när tålamodet håller på att försvinna.

 9. Jag har gått i EMDR terapi för trauma (PTSD) och det var verkligen bra. Inte läskigt , fast jag var nog orolig innan?

 10. Det finns olika sorters ont i tänderna. Starka ilningar av att äta är ofta karies, pulserande värk är ofta en infektion i nerven. Ömhet kan också var infektion, men är oftast pga tandgnissel. Man kan också få väldigt ont av inflammerat tandkött. Oavsett, bäst att gå och kolla så kan du ju utesluta 😀 /tandsköterskan

  • Det är nog mer ömt. ooo måste hitta en tandläkare men det känns som ett sådant jätteprojekt. vill liksom bara ha en kallelse och GÅ #LAT

   • Du kan ju gå på drop in på Akuten Fridhemsplan! Finns flera drop in i Stockholm. Lite längre tröskel då 🙂

 11. Dina foton!!!!!
  WOW!

  Jag har också ont i tänderna, funderar på om det är karies på gång i framtanden iiiih. Kolla dina så kan vi se sen om ont i tänderna = hål i tänderna 😀 😀 😀

  <3

 12. Skärmtid på flyget har funkat bra för oss. Fyll skärmen/paddan om du har nån sån med lite böcker du kan läsa på paddan istället, några favoritfilmer o lite spel. Kanske nåt ny rolig app. Sedan övriga tips du fått är ju superbra! Matmutor är guld. Och dryck. Gå gå gå (eller bär bär bär) i gångarna är kul underhållning. Har du sele ta med den. Kanske kan han sova i den en stund isf. Jag läste nåt bra tips att slå in några nya leksaker i presentpapper så blir det en grej att sysselsätta sig med också, att öppna dem.
  Men följ hans initiativ o se vad han gör. Kan ju lätt bli mkt intryck på en sån resa så har du tur kommer han sova en del av resan! Håller tummarna.

  Emdr har jag ingen egen erfarenhet av men har en god vän som utför o annan som genomfört. Funkade bra för hen! Är evidensbaserad även om metoden kanske låter mysko när man hör den.

  Hoppas ni får en bra resa! Hoppas våren hinner komma tills ni kommit hit ☀️

  • Känns mer som han skulle vilja tugga på skärmen, haha. Men ja, bra med massa små saker! Wow men vännen som utför, gillar hon den metoden? Är hon liksom såld? Tack, hoppas också på våren!!

   • Hon är ett proffs på trauma generellt och verkligen duktig emdrterapeut och ja, hon tycker om metoden. Hon har sett goda resultat. Precis som med all terapi kan/är det svårt att ta sig igenom och beror på hur mkt klienten vill/kan jobba. Men har du möjlighet så testa! Många säger att de inte minns så mycket av sitt/sina trauma/n men det är ju också en typ av försvar att man liksom inte tillåter sig att minnas för att skydda sig.

 13. Jag har testat EMDR, jätteenkelt, man följer bara ett föremål med blicken och kanske tänker på olika saker, ska vara bra mot PTSD och en massa annat, men har bara testat som sagt och inte gjort någon behandling. Ska du gå på EMDR?

  Och om ont i tänderna, kan vara att du behöver massera nacken för att en nerv är i kläm där, hjälper mig varje gång, men kan ju också vara något annat förstås så brush and floss extra well.

 14. Och vad gäller hennes foton, tror till och börja med att hon har otroligt dyr kamerautrustning, det kommer man ganska långt med! Sen har hon ju ett ganska nära perspektiv, så du får se till att komma nära objektet och så bra photoshop!

 15. Bästa tipsen att flyga med en ettåring? DON’T DO IT! Haha, nej, skämt å sido, det är tufft med en ettåring men det funkar. Det gäller bara att vara uthållig, ha en massa snacks till dig och barn och ombyten, plus en massa blöjor. Försök att se till att du får en bra natts sömn innan, att ha sömnbrist och flyga är aldrig kul, att flyga med sömbrist och med barn är tortyr! På långflygningar kan man väl be om bassinetts, annars rekommenderar jag alltid bärsele, lättare att ha barn sovandes i den på sig än att försöka hålla dom i famnen.

 16. Flygningen kommer gå bra! Oroa dig inte.

  Är du fullbokad hela tiden i Sverige eller finns det någon chans att man skulle kunna få boka en fotografering??? Känner mig nästan dum att fråga men sina bilder är helt fantastiska.

  //Johanna

  • Det vore SÅ kul!!, vart bor du? Har väldigt packat schema men om vi är nära varandra så skulle vi kunna fixa det!

   • Vi bor i Stockholm. Är dock borta över påsk men kommer tillbaka på annandagen, den 2 April.
    Men bara om du har tid! Prioritera familj och vänner före jobb!
    //Johanna

    • FASIKEN!!! missade din kommentar helt!!! Men kommer tillbaka i sommmar, ska vi prova då?

 17. Om du, liksom jag, har en liten ettåring kan du få en sån där “basinett” på väggen, tror gränsen var 12 kg och att barnet får plats. Så skönt att kunna lägga ned honom där. Vi flög nattflyg över Atlanten annars kör vi på böcker, bilar, fika och när det blir för olidligt iPad. Gå runt i gången på flyget är ju också en hit! Däcka när han sover!

 18. Håll på sakerna! Låt barnet liksom leka slut det allra sista roliga ur varje sak innan du tar fram nästa 🙂 Russin i små små askar eller banan som man skrapar med sked, tar tiiiiid. 🙂

  Jag har en massa frågor till dig istället. Fotar du regelbundet nu, som arbete? Har Theo börjat hos daycare? Är det tänkt att vara ditt jobb nu eller “bara” hobby? Du har verkligen fått till många fotograferingar med modeller det senaste! Supernajs! Sådan där färg har jag sett på bilder lite då och då men jag har aldrig sett vad man köper dem. Kanske ska prova!

  Ont i tänderna kan vara att tänderna flyttar på sig. Det är inte så att du fått något mellan tänderna? Då kan de angränsande börja ömma.

  Ha det fint i Sverige!

  • Köpte russin idag, tack för tips!! Alltså, fotar om jag kan. Men så svårt att komma bort, tar betalt för dem som vill, men om folk vill att jag ska göra det gratis och det typ tar en kvar så gör jag det gratis. Känns lite svårt att motivera värde fortfarande. Och ja, det är dessa

 19. Ta med ombyte till dig själv (inte kul att sitta resten av resan nedkräkts/kissad…
  Jag tror på många små roliga leksaker, att plocka fram efter hand. Även många små snacks.

  Fann hos Resfredag http://resfredag.se/att-flyga-med-en-bebis/ : Saker som alltid finns i mitt handbagage är: 1) extrakläder till både mig och bebisen. En bajs/kiss/kräkolycka är väl snarare regel än undantag. Dessutom skiftar temperaturen rejält på flyget, så lager på lager principen brukar aldrig kunna bli fel. 2) Blöjor, hellre för många än för få, våtservetter och blöjpåsar. Att lämna en bajsblöja på toaletten utan att försluta den i en påse är ingen höjdare för varken personal eller medpassagerare. 3) Nappflaska, färdigdoserat vällingpulver, bebismat, haklapp + egen sked. 4) Favoritleksaker och böcker, gärna i en egen tygpåse. 5) En bebisfilt.

  Lycka till!

 20. Them används på engelska som hen/den på svenska, för personer som inte definerar sig som hon/han eller som helt enkelt vill ha ett icke-könsspeckfikt pronomen.
  Jag tycker dina foton är fantastiska.

  • Eller om man inte vet vilket kön någon är, istället för att säga ”him or her”.

  • TACK!!! då fattar jag! Lättare att förstå hen än att göra om them, men nu har jag guidelines. Och tack!!

 21. Åh, Linnéa, allt blir toppen! Att flyga med en ettåring kommer eventuellt bli påfrestande. Det handlar mest om att underhålla någon som har tålamod som en vuxen med svår ADHD, m.a.o. en utmaning. Alla knep tillåtna tänker jag! Matmutor (bra även mot lock för öronen), skärmar, böcker, leksaker, dricka, sjunga högt i planet… och sen sköna byxor till dig eftersom ditt knä agerar flygstol. Ju mer han sover, desto lättare förstås, så inte alltför pigg kanske. Kommer säkert bli lättare än du tror, Theo verkar vara en cool person som tar det lite som det kommer. Nej, ont i tänderna måste inte vara tandvärk. Kan vara ilningar också som kan bero på mycket. Du biter inte ihop käkarna eller gnisslar tänder? Vaken eller sovandes.

  Engelsk grammatik och EM… vad det var för någon terapi vet du uppenbarligen mer om än jag så det svarar nån annan säkert bra på. Och jag är allt annat än en mästerfotograf men jag tänker spontant när jag ser hennes bilder att det också är färgerna och inte bara fokus som ger det där djupet, tycker du inte? Fina var dem i alla fall… Lycka till med allt!

Write A Comment