Så himla kallt att bo i hus som byggts för att INTE behålla värme. Fryser ihjäl. Liger och huttrar brevid Theo som får hålla mig varm.

Kollade på en preschool för WK igår,  jag kör upp till en timme enkel väg nu för att lämna WK på morgonen.. alla klassrum var dekorerade med “the biggest gift is jesus” “baby jesus räddar oss” “våra synder är förlåtna tack vare jesus” etc etc. Wk går i en kristen förskola nu och sjunger “thank you father” innan han äter lunch etc, det är ok, men det här var lite väl mycket. Här skulle han ha biblestudies.. som treåring..  Det känns fel. Är jag dum? Är jag ologisk? Det här är en enorm preschool där i stort sätt alla i stan har sina kiddos, tre minuter i från oss.. men jag är så osugen på religion, osugen på att WK ska lära sig om synd och frälsning. På tal om religion, har ni följt Alabama valet? Så himla skönt att den otippade demokraten vann.. men det är bara tack vare PoC.. alla vita nissar ville ju uppenbarligen ha en peddo i senaten. DEPP.

31 Comments

 1. Jaa saaakknar oxå!! Ser fram emot 🙂
  Jo undrar om du känner till något svenskamerikanskt par som separerat men ändå försöker ha en sorts delad vårdnad trots två olika kontinenter? Skulle vilja komma i samspråk med någon!

  • hmm.. nej. Tyvärr. Vet att det finns en hemlig facebook för svenskar som skiljt sig /skiljer sig ifrån sina partners för tips etc. MIN STÖRSTA MARDRÖM.. försöker fakiskt övertala casey att skriva över alla rättigheter till mig. Han kommer aldrig gå med på det.

   • Min också. Och nu verkar det hända. Allt i mig skriker ”hem till Sverige” men verkar som att jag måste stanna i USA pga barn….

   • Ska leta efter den boken, tack för tips. Jag ”får” flytta till Sverige (min man har inte förbjudit mig eller så, utan säger att jag ska göra vad som gör mig lycklig) men jag kan inte ha på samvetet att ta bort barnet från sin pappa, som är en jättebra pappa, bara inte make. Usch. Jag får stå mitt kast och stanna här….

    • Tack Linnea! Jag överlever, men det känns rätt piss nu. Man har ju inte sin familj eller säkerhetssystem här som man har i Sverige. Om du nånsin hör talas om någon som är i en liknande situation får du gärna ge dom min mail!

 2. Frida Karlsson Reply

  Saknar också dina inlägg, men förstår att du varit busy med Mammsen på besök och jul och nyår också.

 3. Montessori förskola kanske? Sophia går i en privat skola med kristen inriktning och det är inte så Jesus aktigt som jag kanske trodde. Faktiskt en svensk präst som startade upp skolan för 102 år sedan.

 4. Så svårt! Jag hade tvekat rätt rejält, det känns ju väldigt främmande. Men samtidigt är det ju många andra faktorer som ska vägas in. Vad får det för konsekvenser för övriga sociala livet att välja en skola där inte alla andra i området går? Är alternativen annorlunda eller bara lite mindre av samma sak? Hur jobbiga är alternativen?

 5. De bästa grundskolorna i England är katolska. Har inte kommit till det stadiet ännu, men tänker att ibland får man ta seden dit man kommer och utbildning sker ju inte bara i skolan,motvikten får ske på hemmaplan tänker jag.

 6. Å, vad underbart det låter med snö och kyla! Jag tycker att det är en mänsklig rättighet att ha fyra årstider och att det ska inkludera en kall, snöig, frostig, isig, glittrande vinter. Tyvärr så bor jag sedan ett antal år tillbaka i Skåne och vintervädret här är HELT VIDRIGT. Det är blött och grått och blåsigt och regnigt, så att mitt paraply vänder sig ut och in och regnet slår till från sidan och jag blir blöt i håret trots att jag gjort allt för att skydda mig mot det hemska blöta. (Jag AVSKYR att bli blöt i håret, jag bli alldeles vansinnig när det händer och vill bara hitta någon jag kan slå och helst även bita hårt och skrika.) Och om det inte är regnigt och blåsigt så är det bara milt och varmt och hemskt. Du anar inte hur avundsjuk jag är på dig för att du har snö! Även kallt inomhus skulle jag gärna ha. Jag tycker att det är jättemysigt att ha dubbla tröjor och brasa i spisen och värma stelfrusna fingrar på en kopp varm choklad och krypa ner under dubbla töcken med en varmvattensflaska. Varför, varför, varför är det snö i England och Georgia, och här sitter jag som i alla fall bor i Sverige, och får bara det här mögiga, varma vädret och inte en skymt av snö och is och frost? Livet är helt klart orättvist.

 7. Fråga om du kan få vara på besök en dag och observera? Då får man ofta en känsla för hur religöst det är. Jag har besökt ett antal religiösa förskolor då vi också bor i södern, och det är ganska stor skillnad hur kristna de är. Endel var mer ”fundamentala” och skrämde barnen med satan (fast detta hade jag inte vetat om jag inte varit med en hel dag på deras ”chapel time”) och endel var det lite mindre fokus på det kristna, och mest prat om hur man ska vara en god vän, osv. En lagomt religiös förskola som har gott rykte tror jag inte ”skadar” så tidigt. Min son gick på en ett tag mellan 2-3 års ålder och kom hem och pratade om att Jesus älskade honom osv. Han pratade aldrig om Satan vilket var tur 😉

 8. Hej

  Ja husen i usa….när det blåser ute så fladdrar gardinerna inomhus…….Brrr

  Jag hade min lillgosse i preschool. Då det finns så många olika kyrkor och församlingar med olika inriktningar så kände jag att jag inte orkade sätta mig in i allt. Min granne var med i en kyrka och hade haft sina barn i kyrkans förskola och hon och hennes familj var väldigt engagerade i kyrkan och församlingen och jag insåg tidigt att antingen får man vara med på allt eller inget. Så inte mitt barn blir “utfryst” pga av att inte hela våran familj är med på alla olika event etc.

  på första stället vi bodde på så gick han på denna förskolan: http://www.mylittleivy.com/home.html
  Jag tyckte att den var jättebra. Vi var på studiebesök och sedan fick vi en plats. Bra lärare och lillgossen trivdes.

  På ställe nummer två som vi bodde på i södern…..så letade jag efter en icke kyrklig förskola igen. Var på besök på en i närheten där vi bodde och fick en plats. http://www.childcarenetwork.com/programs

 9. Trots att jag själv är uppvuxen i en kristen familj och fortfarande går till kyrkan är jag skeptisk till religiösa skolor. Vill W va kristen när han är vuxen kan han ju välja det själv, utan påverkan från skolan.

 10. Håller med, har aldrig fryst så mycket som här på Franska Rivieran! Ja, inte på sommaren då… Men vintern kan vara kall på nätterna och det är inte så välisolerat…!
  I Sverige är alla hem så himla varma, helt otroligt!

  Angående förskola så förstår jag… Kanske kan ni försöka hitta typ en Montessori-inriktad? Jag kan inte så mycket om dom men åtminstone så kanske dom inte har bibelstudier??

 11. Nej jag hade känt precis likadant. Är det något som inte känns bra är ju risken stor det stämmer. Finns de inget annat ganska nära istället? 1 timme förstår jag är långt bort men håller tummarna det finns något närmre som inte är fullt så religiöst!

 12. Önskar sä att min mormor levde så att hon kunde ta hand om Nils istället för förskola. Försöker tvinga en vän att bli dagmamma…

  Iom att jag blev av med jobbet och han skulle vara på förskolan på mitt jobb får vi nu ha honom på en annan. Gu han behöver förskola men ångesten över att lämna alltså!

 13. Om det inte känns rätt med förskolan vid första besöket blir det sällan bra är min erfarenhet. Att vara tacksamma för maten känns ändå som något som är viktigt (även om det är genom bön), men som du beskriver den andra förskolan känns det väldigt lurigt. Barn påverkas ju jättemycket av vad de lär sig där. Ni måste ju självklart göra som känns rätt för er men det låter inte som du delar deras syn och det är ju inte särskilt bra om man hemma motsäger det de lär sig och försöker få barnet att ändra uppfattning. Tror för att få förskolan (och skolan) att fungera bra behöver barnet känna att föräldrarna är trygga med personalen och inte prata dåligt om det de gör där. Hoppas du kan hitta ett annat alternativ med mindre resväg som passar er bättre

  • Ja, tänker om det hade varit en religion man inte var van vid, då hade dt ju känts som hjärntvättnig.. ahhh

 14. Vad klurigt med förskolorna, jag förstår helt din skepsis! Vad säger KC?

  GÖTT med valresultatet!

  • Ja, KC känner att ”lätt är rätt” och att det vore smidigt att vara nära.

Write A Comment