…att hamna i fängelse.. det är på min top 5 lista av saker jag är livrädd för, (Toppas bara av att bli sjuk och dö, att någon jag älskar skulle bli sjuk och dö, eller att mina barn är olyckliga) Och med denna rädsla för att hamna i fängelse så suuuger jag liksom i mig allt som finns att hitta om ämnet. Alla dokumentärer som hur det är i fängelser, alla dokumentärer om oskyldigt dömda, you name it. I have seen it. Min absolut bästa bästa bästa podcast just nu är Ear Hustle,  en podd gjord av fångar i ett low security prison i CA.  ALLA AVSNITT ÄR SÅ BRA! De berätta om hur det är att få en ny cellmate, hur gäng är, hur det är med isolering, hur family visits fungerar (så konstigt och spännande avsnitt), och det värsta avsnittet to date, om Curtis som har förlorat allt hopp. Jag kan inte rekommendera det avsnittet nog. Jag tyckte så synd om Curtis att jag skrev ett brev till honom och när jag gjorde research för hur man kunde skicka brev till honom så förstod jag att det liksom är en grej.. att bli brevkompis med fångar. Vet ni hur många timmar jag kan spendera läsa igenom deras profiler? MÅNGA.

Här kan du hitta fångar som söker brevkompisar och där kan du söka bland folk som sitter på death row, har lifetime sentences eller mindre.

Denna man ifrån death row som säger sig vara oskyldig. Alltså, tänk OM.

Do you long for a gangster eller en Thug. Här är din kompis!

Lär denna nisse svensk grammatik.

Eller skriv till de som är här.. som inte har någon brevkompis alls…

Det är ju himla sorgligt och lite spännande att läsa dessa profiler!

 

27 Comments

 1. Linnéa! Kan du inte skriva om metoo och hur det diskuteras och syns i USA. Här hemma har det exploderat med både positiva och negativa konsekvenser. Kram till dig!

 2. Länge sen jag var på din blogg, Linnea. Men nu hoppade jag in och såg detta. OCH jag kan bara säga, you and me BOTH! Det är en av mina värsta mardrömmar också, och en top five skräck. Jag har också plöjt åtskilliga böcker om livet på amerikanska fängelser, både kvinnofängelser och fängelser för män. Ett tag var jag besatt av de dokumentärer som ligger på Netflix och HBO om fängelserna här. Har ju givetvis sett Orange is … Och även om den kanske inte säger allt så tror jag ändå att den säger MYCKET. Speciellt kanske senaste säsong .
  Antar att du lyssnat på Annika Östbergs Sommarprogram för några år sen. SÅ in your FACE det hon berättade.
  Och frågan är, hjälper dessa fängelser de intagna övh?? TROR fan inte det. Inte alls. Tvärtom. Linnea, se dokumentären The Onion på HBO. Supermax security prison i Virginia. Kan bara säga, himmel och pannkaka …

 3. Åh Linnea du har ett hjärta av guld <3 hoppas Curtis får många brev. Har också läst din blogg sen länge. Älskar din blogg så roligt att få läsa om ditt vanliga ovanliga liv.

 4. Uppskattat inlägg. Skickade faktiskt två brev till två inmates så hoppas dom blir glada och att jag får svar sen 🙂

 5. Jag föreläste i mitt jobb nyligen på en kvinnoanstalt och det var mycket givande för mig som inte tidigare har varit i den miljön. Detta var en säkerhetsklass 3-anläggning, vilket är lägsta klassen. Inga murar och så men förbud mot att röra sig utanför staket. Det fanns en gräsmatta runt huset och när jag kom dit på morgonen så hade de intagna sin morgonpromenad. Runt, runt, runt ett hus som tog kanske 90 sekunder att gå. Runt runt. En del hade varit där i många år. Det var en stor andel äldre kvinnor. Altså kanske 70-80 år gamla.

  De lagade mat själva och en del hade ibland sina barn där. Men det man verkligen inte fattar innan man kommer dit, är vad begreppet frihetsberövad faktiskt innebär. Det kan vara ett hur nice ställe som helst som man är på (detta låg fantastiskt vackert) men grejen är: du kan inte välja att åka därifrån. Straffet.

  Jag vet inte vad de satt inne för såklart.

  Och nej jag blev inte kroppsvisiterad men jag var tvungen att lämna utdrag ur mitt eget belastningsregister. Och fast man inte tänker på det första så är man bevakad h e l a t i d en.

  Tankeväckande. Men såklart ska du inte hamna i fängelse? Hallå varför tänker du det?

  • Hobbypsykologen i mig tror att det är en sådan där katastroftanke.. har mycket sådana, speciellt efter kids, och alla handlar om att jag inte har koll på mina barn.. att vara i fängelse känns som den värsta av tortyr.. att leva men att inte få vara med mina barn.

 6. Sånt fascinerar mig, amerikanska fängelser alltså. Har plöjt alla dokumentärer jag kan hitta på svtplay om just amerikanska fängelser. Har också tillbringat ohälsosamt mycket tid med att kolla inmates profiles! Scary…

 7. Hej Linnea!

  Helt out of topic, brukar inte ofta kommentera men tänkte fråga om lite hjälp. Hoppas det är okej. Jag är på väg till USA på fredag, till Dallas av alla ställen 🙂 med min 4 månaders bebis. Första gången vi ska flyga och allt känns lite pirrigt. Men nu till den stora frågan, ersättning, ska jag ta med hemifrån? Vi ger NAN pro, så kan ta med pulver varianten. Men skulle va så skönt om det gick att hitta där så slipper man släpa med sig det. Vet du?

  • Ta med hemifrån!! Det finns inte alls lika bra utbud här (tycker jag!) och jag beställer min formula i från Tyskland. Har inte sett NAN här 🙁

   • Oj såg din andra kommentar sen, haha. Ja det ska bli kul med Dallas, min man har bott där när han var yngre så det ska bli spännande att se. Sen ska vi vidare till Austin också innan hemfärd. Vill också passa på att tacka för en super härlig blogg, har läst sen alabama tiden och älskart!

    • Oooo! Har aldrig varit i Austin men är så sugen!! Och tack, förstår inte hur du orkat läsa denna klagosång sedan BAMA!!! ❤️

 8. Hej! Åh en fråga om npgot helt orelevant till denna post. MEN, pratas det fortfarande om zika i usa? Om en ska åka till Florida över jul och inte är gravid bör en ändå vänta länge tills en försöker efter att en kommit hem till Sverige igen? Försöker googla och förstå mig på men det är ju omöjligt!

 9. Jag sitter och tittar på en fängelserie AT this very moment. Den var lite slö och jag smet in på din blogg, och det här inlägget. Mitt i prick. Eller nja inte riktigt iof. Jag hyser ingen skräck över att hamna där själv, bara finner det otroligt intressant med alla historier om hur de kom dit och hur det är där och om livet och allt som ryms i det i allmänhet.

  • Ja men kolla länkarna.. det står vad de gjort för att hamna i fängelse och det är lääääääskigt. Läser en profil och tänker “verkar vara en hyvens kille, säkert inne för ekobrott”.. nej nej, kidnappning och rape…

 10. Ensamstående med två barn via donator = verkligen den enda föräldern…..
  Typ 20% av alla kan väl få cancer 🙁
  Inser att jag är så rädd för cancer och att jag inte ska kunna vara en förälder till mina barn att jag inte FÖRENS EXAKT NU när jag skulle kommentera kommit på att BARNEN skulle kunna namn bli sjuka eller dö. OMG!!! jag kan inte ens tänka på det. Under tiden gör jag allt jag kan För ” barnens mamma”. Allt jag kan komma på för att leva så friskt och länge som möjligt. Fasta. Mjölksyran grönsaker. Äta resistent stärkelse. Träna.
  Öka chanserna. Men alltså livet. Eller sjukdomen. Döden. Så jävla hemskt och så lite man kan bestämma själv.

 11. Min största skräck: att hamna i amerikanskt fängelse. Det är så godtyckligt det där med vem man kan häkta, på vilka grunder och hur länge. I Sverige är jag inte rädd för det öht. Det går inte att jämföra! Fy satan, vad USA är läskigt … Du har ju dock bästa skyddet i form av din man. Han vet hur han får ut dig.

 12. Alltså…..jag jobbar på anstalt och har en liten annan approach till det där än du :). Ja jag är också “rädd” för att hamna i fängelse för det kan ju faktiskt hända om om om om. Men annars klarar de intagna sig rätt bra måste jag säga och jaģ förstår inte alls den där önskan om att vilja bli brevvän eller gifta sig med de intagna. På en anstalt för män står kvinnorna/flickorna på rad vid besökstiderna. På kvinnoanstalterna är det defintivt inte så. Ingen man vill ha en kriminell kvinna – tydligen.
  Men sedan kan man säkert inte jämföra svenska anstalter med amerikanska heller.

  • nej att vilja bli någons flickvän är ju helt sinnes.. men efter att ha hört Curtis historia sa kande jag att VI (staten och manniskorna) har svikit honom, inte tvärt om. Och om han blir glad av ett brev sa blir jag glad av det.

Write A Comment