Oooom ni läst denna blogg i mer än en millisekund så vet ni hur jäkla övervidrigt vi har haft det med sömn och WK… pojken som inte kunde eller ville sova och nu är det som nöten är mer eller mindre knäckt och jag vill dela med mig av allt till er andra sömnlösa där ute. Så ett långt inlägg blir det! Först kan vi ju göra ett bildbevis, jag svär på att man får en rynka per sömnlös månad. Ingen skönhetssömn här inte!

Vi provade som sagt allt och tog tillock med blodprov på lillfisen, blodproven visade på låg järnhalt och vi ökade den med multivitaminer (himla svårt att få tag i multivitaminer med järn för barn, men Whole Foods har en med 50% of daily value) och sen “bättrade” vi oss med kosten. .. han får typ tre skålar om dagen med cheerios nu och det är packat med iron so yey. Men det blev inte 100% bättre och efter att Theo kom så gick vi på knäna, innan dess hade jag sovit med WK i hans säng och det gick bra för mig, men med Theo så var jag ju tvungen att sova med honom, och KC fick ta över att vara WKs sömnvakt om nätterna coh det gick inte bra alls. Alltså.. herreguuuud är det någon gång jag har velat donera min man till Kim Jong Un så var det precis efter att Theo hade födds eftersom han var helt förstööööörd och grinig för att WK vaknade på nätterna, JA MEN WELCOME TO MY LIFEEEEE ville jag skrika (och skrek kanske det också.. kommer inte ihåg)..

Iallafall, jag fick höra av en granne att hennes vän och kollega precis tagit sin examen som sleeping consultant och att hon behövde familjer att öva på som kunde ge henne feedback, jag skrev till henne 03:43 på morgonen.. ni kan ju gissa varför jag var uppe. Hon svarade och vi bestämde att hon skulle komma hem till oss för ett hembesök. Side note är att denna sömncoach också är en social worker med inriktning på familjer, barns välmående etc. Extra trygghet i att hon hade år av early childhood education i bagaget.

Under hembesöket så ville hon ha svar på följande frågor;

 • How often is Walter at daycare and at what time does he get home?
 • Does he wake on his own in the morning, or do you have to wake him?
 • How does Walter fall asleep at night and at nap time?  Are you able to put him in his bed and then leave and he puts himself to sleep. Or, is it a bit of a battle?
 • Similarly, when you go to him in the middle of the night during his wake-ups, what exactly are you doing?
 • Does Walter use his pacifier during the day or only for sleeping?

Och sen frågade hon oss om vi var redo att köpa lite saker som hon rekommenderade, vilket jag tyckte kändes löjligt men jag äääälskar alla produkter hon rekommenderade vilka är dessa:

 • Blackout curtains, det här var hennes första och enda “ni måste köpa” grej och jag håller med. Vi körde med aluminiumfolie innan vi köpte gardinerna.
 • OK to Wake klocka. En klocka som lyser grönt när det är dags att vakna alt när man får gå upp ur sängen. WK älskar denna klocka och att den startar av sig själv. Green light oooooooon hör vi honom skrika på morgonen.
 • Salt lampa – för att den ger ett rött ljus och inte blått, man störs alltså inte alls av ljuset och den är såå mysig i mörkret för då ser man inte hur ful den är.
 • Denna ljudmaskin är UNDERBAR!!! Vi har tre, en i alla rum. ÄLSKAR DEN. Tar bort allt ljud. Allt! Man sover som en sten med den på.

Sen var nästa steg att börja projekt sömn. Vi sa att vi hade ett krav och att det var inga tårar, alltså ingen cry it out, eller fem minuters metoden, been there done that funka inte för oss. Nemas problemas sa sömnkonsulten och sen berättade för oss att 2-2.5 åringar är prime time för mardrömmar och att vi skulle försöka urskilja sömnproblem och mardrömmar. Bra tips för jisses vad WK drömmer mardrömmar nu! (I natt var det läskiga morötter och flygplan som han drömde om)

När det var avklarat så fick vi en helt egen sömnplan för WK. HÄR KAN DU HITTA DEN. Den är gryyym och jag tror den är en rätt standard plan så den kan hjälpa massor av kiddos. Ingen ide att skriva allt vi gjorde för det är allt så välskrivet i dokumentet länkat ovan. OBS, det finns saker i det dokumentet vi inte följde för det var inte för oss, det var bland annat att vi lät honom inte gråta, alls. Och det gjorde han inte heller så det var lätt. Men vi hade alltså inte låtit honom göra det trots att det är rekommendationen. Så denna paragraf struntade vi i:

At the first night waking, if there is one, the time waited before going to check on Walter is based on the greatest amount of time you last waited before checking on him. With the situation I’ve been describing, for the first middle of the night wake up you would start checking on Walter after 15 minutes of crying for this wake-up. The second interval of waiting would be 20 minutes, and the third and those that come after would happen after waiting 25 minutes. If waiting for the second check Walter falls asleep after 19 minutes, at the next night waking you would wait for 19 minutes to first check on him. It is crucial that you continue to add time to the waiting period because this is how Walter learns to self soothe!

Vi följde inte heller denna del:

Later in the process Walter may try to leave his bedroom as he protests this new situation. I would again suggest a gate at his door so he cannot wander around the house. A gate allows Walter to feel as though he is still a part of the house, he just needs to stay in the room. If you are not comfortable with a gate, you would simply do a boring return to bed with no eye contact, tuck ins, or kisses over and over until he stays in bed.

För jag tycker det är läskigt att tänka att ens barn inte kan komma till en om de behöver.

Men utöver det följde vi allt som stod i planen, URtidig läggdags, URråkiga päron som bara satt bredvid sängen utan att göra något alls. Vi fick alltså inte ens lyssna på en podcast i hörlurar här för det var för mycket stimulation för WK.. gahhh. Varje dag skickade sömncoachen sms på morgonen, efter nap och inför kvällen och om det var för mycket textande fram och tillbaka så ringde hon och gav råd, tips, pepp och exakt läggtid inför natten.

Det tog Wk tre dagar och han sov genom natten. TRE FUCKING DAGAR. Förlåååt för bad language men huur annars ska jag beskriva det!? Men sen gick det dåligt igen.. tre nätter av minst sex uppvak per natt och jag och KC var i tårar och kände allt allt var omöjligt. Vår coach peppade oss så mycket här och sa att det var en lite revolution och att det skulle bli bättre så fort WK fattade att det nya är det som gäller och det tog och sen gick det igen, såå bra. Han sov som en gud. Han sov ofta hela nätterna, och vaknade han så behövde vi vara gå in, säga att vi var där och han somnade om direkt. Det var fantastiskt.

Nu då? Ja efter flytt, semester, massa övernattningar hos farmor och farfar är hans sömn rätt kass. Eller läggningen är kass, han gör allt för att inte sova. Hur många bråk kan man ha med en snart treåring om hur många millimeter en dörr kan vara öppen, rekord är 10 nu, per läggning. Men han sover fortfarande så bra så länge vi håller oss till vitaminerna och inte räknar med mardrömmarna. Att få hjälp av en sömncoach var det bästa vi gjort i hela det här sömnhelvetet. Jag har fortfarande inte sovit en hel natt sedan WK föddes, men eftersom vi har en 6 månaders är det ok. Det är en sådan skillnad på Theos och WKs sömn.. det kändes liksom att WK hade problem med sömnen.. medan det känns som Theo är en normal bebis som är hungrig när han vaknar om nätterna. (Theo vaknar mellan 4 och 6 ggr per natt och det är inte så jobbigt eftersom vi sover ihop.. men arghhh vem har turen att få barn som sover hela nätterna?)

Ps. Självklart kan vara så att WK bara valde att börja somna av sig själv, tydligen är mellan två och två och ett halvt en tid då det börjar gå bättre med sömn. Men jag tror inte det. 

 

8 Comments

 1. Ingenting är så himla skönt som att få sova gott, glad att höra att det verkar ordna sig!
  Helt (eller nästan) orelaterat ville jag säga TUSEN TACK för att du tipsade om Headspace-appen som har hjälpt mig enormt mycket. Det var tack vare din blogg som jag testade och det är nästan omöjligt att beskriva vilken skillnad den gör i vardagslivet på en massa oväntade områden. Hyfsat fokus trots en del konkreta bekymmer, till exempel. Evigt tacksam.

 2. Pauline Down Under Reply

  Tankte sa pa dig haromdagen, Kropp & Sjal i P1 har gjort ett program som heter Barn som inte sover. Barnfri som jag ar sa har jag inte lyssnat pa det, men kanske vore intressant for dig. Finns som podd saklart. De traffar bland annat en babysomncoach tror jag.
  Yay for er!

 3. Vad spännande läsning, tack för att du delade!! Blev förvånad över hur länge han ska sova, har blivit rekommenderad 11-13h totalt på ett dygn för 2-3åringar! Vad himla skönt att det går böttre för er!

 4. Vi har också en sån där lamp-klocka för när man aka gå upp och jag tycker den funkar skitbra. Nils är 1 drygt och sover med oss men skönt för mig också, är det grönt ska vi upp annars somna om. Alla borde ha en sån!

 5. Herregud vad härligt att ni får sova! Bättre åtminstone. Klart det var sömnträningen som hjälpte! Överlag tror jag inte på att låta barnet ta initiativ till förändringar som att lägga nappen, gå på pottan, sova i egen säng etc. (om det inte kommer spontant innan man själv tycker att det bör förändras förstås!) Barn vill ha det som det alltid varit och det är ju jobbigt för omvärlden (föräldrarna!) med de där sakerna, inte för barnet. Jag tror att föräldrarna måste ta initiativet. Självklart på ett så milt och involverande sätt som möjligt, men det behöver jag väl inte säga ens. Även om man får räkna med protester också förstås! White noise… hm. Kanske kunde vara något för oss? Vår ettåring är så fruktansvärt lättväckt och har alltid varit. Och min femåring tillhör inte den tystlåtna typen så den lilla blir väckt från sin nap i princip dagligen och har blivit hela livet stackaren om hon inte sover när syrran är på dagis.

Write A Comment