Det är faktiskt bra saker som sker också.. men eftersom jag är en sur jäkel så skriver jag inte om det lika mycket. det bästa med det här nya livet är att jag är hemma med mina barn. Fy farao vad skönt det är att slippa den rövångesten jag hade med Walter. Han började gå hos sin dagmamma när han var fyra månader. Theo är fem månader nu och jag har svårt att ta in att WK vid den här åldern var hos sin dagmamma mellan 8 till 9 timmar om dagen.. lilla lilla WK.. så att kunna vara hemma nu är underbart, och även om jag svär när de vaknar ifrån sin nap eller sätter på TVn orimligt mycket så är det så bra.  I Denver kändes det ofta som jag aldrig lärde känna WK för vi jobbade hela tiden och när vi väl var hemma så var det alltid KC som fick ta WK medan jag lagade mat, städade, FIXADE.. you name it.

Fattar ni i Sverige hur himla bra ni har det? Ohh ni har det så bra! Efter 10 år utomlands tycker jag att det är helt SJUKT att ni har sjukvård, skolor och föräldrarledighet. PLUS alla andra förmåner som att man kan gå ner i tid, man kan vabba, man har sjukpenning etc. Det är nästan svårt för mig att greppa. Skål för er, lyckliga svennar. Ni kan vara hemma i ÅR med era kiddos, tack vara att alla andra bidrar till det! Att majoriteten tycker att det är viktigt för samhället! Det är så fint! (vill använda fler utropstecken egentligen!!!!!!)
Såg denna FB fråga i dag i en av de mammagrupper jag är medlem i.. 

 

15 Comments

 1. Jag håller med! Så himla fantastiskt det är med mycket i Sverige. Jag har fortfarande inte vant mig utan känner fortfarande ibland att “va, får jag det här? Har jag rätt till det här?”. Det är sån lyx.

 2. Jag tycker också Sverige är så jäkla bra så. Man har så mycket valmöjligheter! Jag älskade att vara mammaledig fram till att C var 1.5, sen var det TUFFT. Dels för att det var svårt att möta hans behov och för att jag faktiskt blev uttråkad. Då var förskola några timmar om dagen en räddning för oss båda. Jag hann börja jobba lite grann och han hade kul med kompisar. Nu när jag är gravid är det verkligen en räddning för att kunna både orka jobba och vara gravid. Även om vi är väldigt aktiva med honom så är det inte samma sak som att släppa loss med kompisarna och göra sina egna saker, i alla fall i den åldern han är nu som nästan 3-åring. Vi går 9-15 och ibland 9-16.
  När lillebror är född så har vi tre dagar i veckan 9-14 och jag förstår icke hur jag ska kunna underhålla resten av tiden…

 3. Det är både bra och dålig med sverige vs usa. förskola/dagis. I usa är en tjänst du betalar för och mitt barn fick en utbildning på förskolan. Han lärde sig läsa och räkna när han var 2-3 år. Personalen var grymt utbildade och de har inga moraliska åsikter om hur länge du har barnet på förskolan du betalar för. För du betalar för att barnet ska vara där dvs en tjänst med barnpassning/utbildning. I Sverige ska man helst hämta barnen på dagis kl 15.00 annars är man en barnplågare som har skaffat barn men inte vill ta hand om dem. Sedan är förskolan/dagis stängt ofta varje termin studiedagar/klämdagar/utbildningsdagar för personalen. Sedan är det stängt samma obligatoriska 4 veckor på sommaren och ja det finns sommardagis men……då är det flera olika dagis vars barn har föräldrar som inte kan vara lediga och nya fröknar på nytt ställe….. Plus att som god förälder “ska” ditt barn vara ledigt på höstlov/jullov/sportlov/påsklov och du har 5 veckor semester….. inte konstigt att många mammor är utbrända. Sedan så har både personal och andra föräldrar åsikter om när är det egentligen berättigat att ha barnet på dagis. Har du det där i onödan? sedan finns det en PK maffia som har definierat vad onödan är och det kan vara allt. Så det är inte alltid lättare i Sverige heller. Även om dagis är billigare. Stora barngrupper och få personal i sverige. I usa var min son aldrig sjuk på dagis. I sverige var mitt andra barn sjuk hur många gånger som helst genom smittor på dagis, kräksjukor, förkylningar i massor varje termin, höstblåsor och gud vet allt vad som han hade.

  • Oj! Jag känner inte alls igen den där beskrivningen. Har aldrig hämtat så tidigt. Vår förskola är stängd 2 dagar per termin för planeringsdagar och de datumen får vi reda på redan när terminen börjar, så det går alltså att planera in med flera månaders framförhållning. Inte som “snow day” och alla möjliga stängda dagar som Walters dagmamma hade i Colorado. Min son har gått på förskola i två och ett halvt år i Sverige nu och har aldrig varit hemma för att han har varit sjuk.
   Tycker att det var en lite generaliserande och märklig kommentar du gjorde.

 4. Japp, vi har det bra. Men det finns andra länder som också är bra. Ert grannland, t ex. Canada. Mina kompisar i Quebec är hemma åtminstone ett år, dagis kostar inte skjortan, sjukvård och skola är gratis, etc. Ja, vissa saker är faktiskt t o m bättre där, som tandvården, till exempel.

  • Till Linda: Allt du radar upp… alltså för mig känns det helt främmande och obekant med dessa “problem”. Att vissa hämtar 15.00 är för att de jobbar deltid, eller så är det någon mormor/farmor som hämtar. Ingen kollar snett när man kommer senare, och vi har haft tre olika förskolor så jag har testat på lite olika. Förskolan/skolan har stängt en dag per termin, och då FÅR man omsorg om man anmäler i tid. Att ens jämföra dessa “problem” med mammor i USA som måste jobba 3-6 veckor efter förlossning, lägga hela lönen på förskola (och ändå inte ha råd) samt lämna sina små kiddos hela dagarna… näe. Det finns inget att klaga på i Sverige faktiskt. Vi kan skratta oss lyckliga som har omsorg hela dagarna för några hundralappar i månaden.

  • Man kan va hemma ett år här det stämmer men med rätt låg inkomst. Dagis kanske är olika beroende på vart man bor i Canada men i Calgary där jagr kan det kosta 1300-1500 per barn o då ingår inte mat o blöjor. Bättre än USa men fortfarande rätt långt från sverige. Älskar tandvården dock! 🙂

 5. Det er samme i Norge. Jeg elsker at samfunnet står sammen om dette slik at jeg om 6 måneder kan være hjemme med babyen min i et helt år! <3

 6. Vi har det verkligen super super bra i Sverige med allt det som du nämner. Tyvärr teor jag att många blir “hemma blinda” och längtar tills barnet fyller 1 för då kan hen börja på förskola. Man tycker det är lite tråkigt och jobbigt att vara hemma med sina barn. Jag säger inte alls men det finns nog en hel del. Jag jobbar på förskola och har genom åren både sett och hört en del lögner som föräldrar drar för att få lämna sina barn på förskolan fast dom egentligen är hemma och är ledig. Det är möten hit och möten dit. Många kastar in sina barn när de fyller 1 år och sen har dom där mellan 7-17 5 dagar i veckan och inte ens när mamman är hemma och f-ledigt med ett syskon får barnen vara hemma. Och då kan barnet bara vara ett par år och inte alls ha samma behöva av förskola som en 4 åring har. Och knappt någon semester får dom heller många.
  Så trots det vissa (nästan alla) dagar är pain in the ass att vara hemma ensam med barnen hela dagarna ska man vara glad över den tiden sen när barnen inte vill vara med en längre. Så tummarna upp för dig som är hemma med WK och Theo nu! Du är en superbra mamma!! Kram!

  • Jag tycker å andra sidan att det är fantastiskt att Sverige utgår från barnperspektivet. Att barnet har rätt till sitt sammanhang och inte tappa för dem viktiva vuxna och kompisar bara för att barnet får ett syskon. Dessutom så lever många i Sverige utan sin nära familj så det blir lätt väldigt ensamt att vara ensam förälder med ett eller flera barn vilket kan leda till stress och otillräcklighet. 15-h regeln är bra anser jag! Sen ska man vara försiktig med att döma andra föräldrar. De föräldrar du anser “kastar in” sina barn kanske inte har något annat val, kanske inte mår bra, kanske gör det de anser är bäst. Däremot så skulle jag för barnens skull önska mer pengar till förskolan så att grupperna kan göras mindre, att det blir lite mer tid för pedagogerna så det inte blir stress i pedagogernas verksamhet. Stress är ett gift, oavsett i verksamhet eller familj. Ska vi skapa bra förutsättningar för barnen behövs ett mindre stressat samhälle. Anser jag.

   • Stress är ett gift! Dagens visdomsord! Jag håller verkligen med.

    Jag tycker också att vi har det bra i Sverige. Jag njöt av att vara hemma ett år med min son, även om jag blev trött/uttråkad/irriterad ibland. Nu njuter jag av att jobba men mest av allt mjuter jag av att min man är hemma med barnet, något som inte hänt om vi bott i hans hemland Spanien. (Hemland – konstigt ord!)

    Vi har ännu inte kommit till förskolestadiet men jag kan redan nu hålla med om att mindre barngrupper är bättre och lugnare än stora barngrupper.

    Heja dig Linnea som lyssnat inåt och väljer att vara hemma med dina små! Hjärta!

   • Absolut, jag g9ller med att det är viktigt för barnen att ha rätt till sitt sammanhang. Och missförstå mig rätt, jag tycker att förskolan är em fantastisk plats på många sätt och vis. Annars hade jag inte valt det jobb jag har. Men det jag menar med att en del “kastar in” sina barn kl 7 varje dag är i de fallen där det är väldigt genomskinligt att föräldrarna inte jobbar under hela den tiden. Utan dom kanske börjar dagen med ett träningspass, och i kommunen därjag jobbar är det inte ok att ha barnomsorg för att träna eller klippa håret ECT. Då är det bättre att föräldrarna är ärliga och man kan ha en öppen dialog med varandra. Mina egna barn har själv långa dagar iaf 3 utav 5 då jag är ensamstående. Så alla 7-17 barn är inte på förskolan för att deras föräldrar inte orkar med dem. Men en tröstande tanke vid de fallen är att de barnenantaglihen har det bättre hos oss på förskolan, där vi är deras fasta och kanske enda trygga punkt.

 7. Yapp, suck alltså…vi ska precis anställa en nanny till var dotter (stannade hemma med henne i 1 ar men ville jobba igen) och det ska kosta $3000…i månaden hej hopp

 8. Jag jobbar utomlands och blev ombedd att kontrollera en ansökan som skickats av en svensk tjej. Det stod nämligen i hennes CV att hon varit mammaledig i 1.5 år och de trodde något blivit fel. Hur kan någon vara mammaledig så länge liksom. Så japp, vi har det väldigt bra. Och du, det kommer säkert bli bra i nya staden/delen av landet också. Det är skitjobbigt att flytta från vänner och annat men det kommer succesivt att kännas mer och mer hemma. Kram

Write A Comment