Hjälp! Vad tittar ni på när ni köper hus? Vi kollar på hus i morgon och jag har ett som jag är sååhåå kär i, men jag vet inte om jag är i kär i huset för att jag bara inte gillar något annat? Troligen är det så.. darn.

Här är huset om ni vill se. Och SERRI, vad ska man kolla på när man köper hus? Vad är viktigt? När vi köpte vårt gamla hus så hade jag inte ens sett källaren eller garaget, så desperata var vi. Jag var 8 månader gravid och stressad. Vi la budet så fort vi gick in genom dörrarna. 

Jag tänker att saker som inte går att ändra är viktigt, alltså område (grannar!) skolor, närliggande saker, resetid till jobb. Naturligt ljus, bra möjligheter att växa om man får fler barn, eller sega gäster. Säkert område samt möjligheter att sälja huset om man ångrar sig. Bra känsla och inga spöken. Vårt gamla hus var fasiken haunted. 

17 Comments

 1. Det viktigaste för oss var att huset hade “Good bones” när vi köpte vårt hus som är från 1900. Att väggarna i alla sovrummen var målade i hemska färger, och att den heltäckande mattan på övervåningen var svinäcklig spelade ingen som helst roll, för sådant är ju bara kosmetiskt. Vad gällde badrummen och köket (som alla såg ut som “hej-kom-och-hjälp-mig”), så var det viktigt att det skulle vara lätt att flytta/lägga in el och vattenledningar. Skoldistrikt är ju rätt viktigt för de som har barn, men det spelade ingen roll för oss, vi hamnade dock i ett bra skoldistrikt. Gut feeling är också något man bör lägga vikt på. Lycka till!! Det kommer nog gå hur bra som helst.

 2. Åh, behövde läsa det här då vi också håller på och letar efter vårt första hus (efter att ha hyrt i typ femton år, gaaah!).
  Jättemånga bra tips, allt det där med skoldistrikt etc är lika relevant här i Australien. Så mycket att tänka på!! Samtidigt känner jg mig så himla otålig och vill vara köpa nu nu nu…

 3. Det där med pendling och avstånd är verkligen inte oviktigt (så location alltså). Det tar tid att pendla och det kostar pengar och där tror jag ibland att man lurar sig själv. Sitter man och kör till jobb, skola, playdates, aktiviteter för sig själv och barnen, shopping osv blir kostnader för bil och bensin ganska höga efter ett tag. Då kan det vara lika dyrt/billigare att bo närmare (och bättre för miljön). Mycket annat kan man ju ändra på. Allt som stod på vår önskelista när vi köpte hus blev vi utan, men vi har skaffat oss efterhand. Vi hade dessutom fukt och en massa annat elände men allt har gått bra. Det går ju att fixa! Location och feeling är viktigast!

 4. Vi flyttade in i vårt hus i maj och visst är det skrämmande. Gör man rätt beslut? Alla känslor!
  Mycket har redan blivit sagt i tidigare kommentarer. Avstånd till jobb(pendling med am/pm traffic, vägtullar ex. här i Orlando), skoldistrikt, barnvänligt(park, communitypool), storlek på hus(behövs alla rum?, ska familjen växa?, gästrum. Följ magkänslan, känns det rätt?

  Lycka till, jättespännande!

 5. Fick lära mig av en amerikanska när vi kom till usa o skulle fixa hus hur vi skulle göra. För jag hade ingen aning…. När man pratar med en mäklare är det så fokuserat på just huset och rummen etc

  Nr 1. Skoldistrikt. Ett skoldistrikt är ett fast avgränsat geografiskt område med till hörande skola. Olika skoldistrikt/skolor är bättre. Det finns scores och rankings som graderar skolorna och man vill bo i ett område med de bästa skolorna och det finns massa olika webb sidor på nätet där man kan söka efter bästa skola. exempelvis: https://www.niche.com/k12/rankings/
  Det är viktigt att man håller koll på exakt vart skoldistriktet är för det är exakta linjer som särskiljer så på andra sidan lekplatsen så kan det vara ett annat skoldistrikt.

  Det kan finnas olika skoldistrikt inom skoldistriktet. Låt mig förklara. Man får i skola från prim till high. Olika skoldistrikt har olika lösningar på hur man lägger upp skolgången. Vissa har en skola med elementary/primary school( ett skoldistrikt) och sedan får man byta till middle school( om det är en större middle så är det ditt skoldistrikt plus andra skoldistrikt) Sedan är high school (kanske ett jätte stort geografiskt område beroende på hur stor befolkningen/skolan är.) En high school kan vara jättestor och det kan gå bussar från all over så även om du bor bra och kommer från ett bra skoldistrikt kan det komma elever från rough neighborhood.

  Nr 2 Megan’s law. Kolla i området med megan’s law innan ni köper.

  Nr 3 Ta en promenad i området för att prata med grannar. Knacka på hos närmaste grannen och presentera dig och att du är intresserad av området och fråga om de kan berätta lite. Vart finns bästa förskolan? mamma-barn träffarna? sportlag? Hur går barnen till skolan? Går de tillsammans? ( på vårt första ställe så gick barnen tillsammans och olika mammor olika dagar hämtade upp fick jag reda på när jag pratade med folk på gatan när vi gick runt o tittade) Vart finns närmaste skolbusshållplatsen? ( om de ska åka skolbuss någon gång vill man ju veta vart den går och då vill man gärna att den ska vara nära) (fick reda på att det fanns andra svenskar i närheten när jag pratade med några på gatan när vi var i ett område) Grannen vet oftast mer om huset än mäklaren om de bott många där om de varit läckor i avloppen etc. De har oftast liknande avloppsrör etc.

  Nr 4 Du har valt skoldistrikt, bostads område, sedan det som är viktigt för dig i vardagen som exempelvis: att ditt bostads området tillhör en egen member Community Swimming Pool där man kan träffa vänner och vara med barnen ? (vi hängde där nästan varje dag när vi sedan bodde i södern. Tack gode gud för den! Dels för att komma ur huset och för att det var så jäkla varmt) Att det finns skog(skugga)/lekplats nära? Som svensk så ville jag ha promenadvägar att gå på i närheten då jag är van vid det. På båda ställena vi bdde på fanns det skog/parker nära husen. Det var ett måste för mig. Jag måste kunna gå/cykla/jogga utan att behöva åka iväg med bilen till ett särskilt område bara för det. Mataffär/gym, shopping åker jag hellre bil till. Sedan ja självklart inte för lång restid för din man till hans jobb. Men det är du som kommer vara hemma mest och det är din vardag och gör det smidigast för dig och barnen.

  Nr 5 Hus – Husen i södern är megapega stora. Men jag tänker så här vad har jag för behov? Många har folk som kommer o klipper deras gräsmattor och det ser fint o prydligt ut. Jag behövde en baksida där barnen kunde få ha en stoooor studsmatta,lekplats, massa leksaker, inhägnat. En tomt som användes. På ena stället bodde vi vid en återvänds gata så barnen kunde cykla och åka trampebil, ha basketkorg framför huset hur de ville utan att jag behövde vara orolig. (hade väldigt aktiva barn när de var yngre). Jag ville att mina barn skulle kunna leka utomhus. Kanske lite svenskt…..ja även i regn….

  Men det är lite annorlunda hur de ser ut husen i södern. Med heltäckningsmattor och allt. Men ett måste med toalett/toaletter på varje våning med småttingar som snart som kommer springa själva.
  Gärna kunna göra ett litet lekrum på nedervån där köket oftast är placerat. För man kan/orkar inte springa upp och ned mellan våningarna flera ggr om dagen och särskilt inte om man lagar mat och sedan när det blir syskonbråk om saker. Ha en hall i huset eller kunna bygga en hall för vi var ute o lekte och blev smutsiga och behövde en riktig hall för att kunna byta om.

  Sedan fråga mäklaren om det finns/funnits ohyra i/under huset som myror etc. Det är tyvärr ganska vanligt. Man vill ju veta om det sprutats gift i huset. Eller om de har gjort pest control lawn. Vilka gifter har de sprutat ned på den perfekta gräsmattan? Har de Har det gjorts någon koll på AC:n ? fukt/mögel?

  sedan som folk skriver som tak – el – stora saker.

 6. Kolla stora saker tänker jag, grunden, vatten och avlopp, skorsten, tak, inget fukt någonstans. Sådant som blir stort och dyrt om det går sönder.

 7. Utöver massa smarta saker som redan sagts – jag kollar mycket på långsiktig ekonomi, förvaring (om den är dålig – går det att bygga in mer?) och så kollar jag på planritningen överlag. Det jag tänkte på när jag såg huset ni ska titta på (så fint!) är matplatserna – det finns flera, men finns det någon tillräckligt stor för era behov om ni har släkt/vänner över? Letar själv nytt boende nu och vi vill ha matplats för minst 10 pers.. inte det lättaste, men det ska gå 🙂

  Stort lycka till! 🙂

 8. Ääääh vi tycks ju alla vara inne på samma linje ändå men när vi kollade var det i den här prioordningen:
  – område/stad folk bor i frivilligt dvs inte fd industristad där folk är djupt deprimerade och inte vill bo för det gör att skolorna/affärerna/servicen blir sämre (folk som jobbar med sånt söker sig någon annanstans om de inte är typ eldsjälar) och husen blir svårsålda (om vi vill flytta).
  – avstånd till storstad (dvs jobb och universitet)
  – själva området. Hellre bor jag bland småbarn och pensionärer än som tidigare: bland folk som tror att man vill ha deras skattefifflade pengar så de bygger höga staket med taggtråd och el och sen försöker spärra in strandremsan trots att det är strandskydd i Sverige.
  – HUSEEEEEEEET <3 nice känsla, ingen akut renovering (för vi varken kan eller har råd nu)

  Glömde tänka på det där med spöken hehe men det borde vi kanske ha gjort. Nåja.

 9. Location, location, location, det är det viktigaste. Inte i ett mycket trafikerat gathörn. Skoldistrikt, annars får man betala massor för privatskola.

 10. Åh vilket fint hus (dock så himla konstigt med heltäckningsmatta nästan överallt – är det inte fultigt och varmt där ni bor? Oh well, det går ju relativt lätt att ändra om man vill det)! Säger som så många andra -saker som inte går att ändra (läget) eller är svindyrt/-jobbigt är det viktigaste. Tapeter/köksluckor/heltäckningsmattor spelar ingen roll!
  Håller tummarna för er!

 11. Jag fokuserar också mer det jag inte kan ändra på, eller som kostar skjortan att fixa. Behöver nått fixas ser jag gärna att det iaf håller i minst 5 år till och att jag står ut med det så jag inte behöver göra allt på en gång så fort jag köpt bostaden. I huvudet har jag börjat titta på att köpa lägenhet, men i realiteten är det långt dit :'( , för att se vart priserna ligger samt vad jag kan förvänta mig att se för utbud när jag verkligen ska köpa bostad. Det jag kommit fram till för egen del som viktigt; är närhet till en busshållplats med bra och gärna flera busslinjer, ett schysst kök med plats för kyl och frys/diskmaskin/rymlig matplats, schysst badrum med plats för badkar och tvättmaskin, bra förvaring i garderober osv, schysst golv, inte markplanslägenhet, liten till ingen insyn, balkong med fördel i söderläge så jag kan ha blommor där, att föreningen har god tillgång till parkeringsplatser samt gästparkering, bra och stabil bostadsrättsförening samt att huset har underhållits bra genom åren gällande stambyte, fönster, ventilation osv. Färg i tak och på väggar är något som jag mer än gärna fixar då jag kan skapa den atmosfär jag föredrar. Sen kan fördelen med lägenhet i Sverige iaf vara att bostadsrättsföreningen kan ha grovtvättstuga, övernattningslägenhet och samlingslokal, så det är något jag tittar på. Men ångest att spendera så mycket pengar på nått!!! Hoppas ni hittar en riktig pärla!! 😀

 12. Läget kan man aldrig ändra, så viktigt, med allt vad det innebär i form av skolor, kommunikationer, grannar och allt annat du och alla ovan redan sagt. Sen att renoveringsbehovet matchar intresse, tid och budget. Vi vägrade renoveringsbehov i kök och badrum p.g.a. höggravid när vi kollade hus… föreställ dig nyfödd bebis och inget kylskåp eller micro och/eller toa i trädgården. Hell no. Om ni ska fixa själv: ta tiden ni tror att varje projekt tar och dubbla den, så är ni nära sanningen. Storlek förstås, tänker ni eventuellt fler barn? Hellre för stort då om ni inte vill flytta igen. Underhållsnivån (som att träfasad kommer behöva målas till skillnad från t.ex. tegel), har man tid/ork/pengar till att hyra in nån till det? Gäller även annat som är fint men som man kanske inte orkar sköta. Som pool, sjukt mycket jobb som inte jag är beredd på t.ex. Nice lukt i huset! Viktigt!! Luktar det konstigt eller luktar doftljus så är ganska garanterat något fel också, och det kan bli dyrt och hälsovådligt. Men viktigast är ändå känslan när man går in. Kan det här bli ett HEM? Kan du se ert liv här? Lycka till!

 13. Gud vilket fint hus!! Gaaah, avis! Vi har ju precis köpt och vi var så exalterade över hur mkt hus man fick här i jämförelse med London, så la bud typ på en gång. Men om man inte har lika bråttom kan det nog vara bra att kolla skolor, grannar, närmsta butik etc. För oss vår pendlingsavstånd till London viktigt så vi tittade på hus nära stationen som har snabbtåg till London. Vi ville också köpa ett hus vi inte skulle växa ur i första taget.

 14. Har nog (tyvärr?) alltid gått på feeling när jag bestämt mig för olika boenden. För mig är det viktigt att man ser ngt från fönstren (dvs inte in i ett plank eller en husvägg), men viktigast är nog restiderna. Hur fint det än är kan inte kompensera för om man inte hinner njuta av det.

  • Skulle nog tänka mycket på vilken skola det tillhör. Speciellt i förhållande till närliggande skolor. Tex så ligger det två skolor i närheten av vårat område med betydligt lägre “score” än den skolan vi tillhör. Det känns som att det skulle vara svårt att sälja ett hus i de områdena för de som letar hus kommer att jämnföra med hus som i ligger i de närliggande områden med en “bättre” skola. Men med den bostadsmarknaden som råder nu med få hus till salu skulle man nog få sålt ändå.
   Goda grannar vill man ju naturligtvis ha… svårt att veta innan tyvärr.
   Jag vill ALLTID bo nära en mataffär! Så himla svårt att åka och handla bara något litet om det tar över en kvart att ta sig dit. Trottoarer gillar jag också när man ska promenera.

Write A Comment