När blev du förälder?

När jag var 31 resp 33. Känns rätt gammalt.

Hur många barn har du?

Två, varit gravid två ggr så jag är tacksam för the outcome.

Var graviditeterna planerade?

Sviiiiiiinplanerade. Här kan man se all ångest om det. Tips är att inte läsa om du redan har lite åldersnoja över gamla ägg. Över Theo var det inte lika planerat men tillräckligt för att jag kissade på ägglossnings stickor. Fattar verkligen inte hur man blir preggo utan dem för vem orkar gissa dagar?

När fick du reda på att du var gravid?

Här berättade jag för KC med WK.

Med Theo kom jag hem efter ett språktest så jag kunde börja plugga på universitetet kvällstid (magister utbildning)… iallfall.. kom hem efter tester tidig eftermiddag och kände mig liksom… obekväm? Var hungrig men ändå inte, för varm, för trånga kläder, för …fel? KC och jag tog med WK till poolen och jag satte mig ner bredvid en JÄTTEGRAVID tjej och kände att.. nej.. jag kanske är preggo?! Gick hem, tog ett test och visade för honom. Sen låg vi i hängmattan och panikandades..

Meeeeen det är den historien jag berättade för KC, egentligen visste jag redan. För precis innan vi gick till poolen tog jag ett test, som visade svagt att jag var preggo men jag ville smälta det innan jag berättade det för honom. Det har med både WK och Theo känts som det är MIN graviditet och att KC egentligen inte behöver veta. 

När berättade du om graviditeterna?

Båda gångerna berättade jag för familj när vi var i Svergie, och båda gångerna var jag runt 6 veckor gravid. Så väldigt tidigt. Annars väntade vi nog ett tag. Ca 20 veckor med WK och kanske 16 med Theo.

Hur många barn vill du ha?

Nyfödingar skulle jag vilja ha 100000 av. Två-års trotsiga.. kanska två? En dröm vore att ha tre men jag vet inte om vi skulle orka det eller om det logistiskt skulle vara värt det. Hur flyger man med tre? Hur väljer man vem man ska trösta först när alla gråter samtidigt? Hur betalar man för skolan??!

Tätt ihop eller långt isär?

26 månader mellan WK och Theo.. känns väl neutralt och bra.

Har du oroat dig mycket under graviditeterna?

Vecka sex med WK hade vi ett ultraljud och såg hans lilla hjärta picka, jag frågade doktorn hur stor sannolikheten var att det skulle resultera i en bebis och han sa att ser man ett hjärta så är det med 99% klart och fixat, och sen berättade han om hur ooootroooligt sällan det är något avvikande på barn som föds att jag blev lugn-ish. Inte så lugn egentligen. Med Theo fick vi göra ett tillväxt UL och under några sekunder där var jag orolig för UL nissen muttrade något om att Theo hade ett väldigt litet huvud men han hade mätt fel.

Hur var graviditeterna?

Helt ok. Både efter WK och Theo var jag så hööööög av lycka att inte längre vara gravid att jag hade kunnat bestiga vilka berg som helst.

Gillade du att vara gravid?

Nej. förlorar väldigt mycket tålamod som gravid och tålde inte folks bullshit längre. Tyckte att mina förslag alltid vad bäst (på jobbet, i bokklubben, på restauranger, you name it) och att alla andra är dumma i huvudet.

Visste du vilket biologiskt kön det skulle bli?

Med WK ja, inte med Theo.

Förlossningar. Hur har de varit? 

Helt ok. WK slutade i akutsnitt och jag var så trött att jag inte minns dagarna efter, förlossningen med Theo var ett snitt redan i från början och det var helt annorlunda. SÅ pigg efter!

Hur var första bebistiden? 

Älskar bebisar och bebistiden. ÄLSKAR. Så mycket att jag vill gå fram till alla jag ser med nyfödingar och skrika åt dem hur kort den här tiden är och hur fantastisk det är, vilka mirakel bebisarna är och att de måste ta vara på allt nuuuuuuuu. När WK var runt 8-10 månader fick jag en mindre (?) förlossnings depression och det var vidrigt. Är livrädd att det ska komma tillbaka.

Hade du bestämt namnen sedan innan? 

Med WK ja, med Theo nej. KC och jag bråkade om namn tills vi var tvungna att checka up på sjukhuset och om man inte har namn innan man checkar ut så får man en straffavgift. Vi kom överens om Theodore men jag hade hellre sett Otis, Curtis eller Viggo.

Ett råd till blivande föräldrar? 

Att välja ut ett par föräldrar man gillar och bara lyssna på deras råd och tips, strunta i resten. Men det är bara ett tips, jag gör inte så själv. Sen tycker jag att det var väldigt bra att jag och KC pratade mycket innan vi hade barn om hur vi kände om vissa saker som skiljer sig åt i våra kulturer. Typ omskärelse, aga etc.

Sen har magkänslan rätt. En gång lyssnade jag inte på den och det var mitt största misstag som förälder.

6 Comments

 1. Vilken rolig lista! Känner så igen mig i mkt. Att vara gravid var inte min grej heller, älskar däremot bebisperioden så mkt så jag nästan får ångest av att den kommer ta slut! Har en dotter på snart tre år och en liten Viggo på 3 mån. Vill också få minst en bebis per år men shit två/treårs trotsare de kräver liiiiiite mer! Vad jobbigt att få förlossningsdepression, du tror inte att din situation i övrigt bidrog, dvs du jobbade trots att du eg bara ville vara hemma med wk?

 2. Rolig lista att läsa ^^
  Hade också uselt tålamod med alla tre (fyra)
  Är också nyfiken på att läsa om sömnen 🙂

  Vad hände när du inte lyssnade på din magkänsla? Man lär sig lyssna på den med tiden. Det enda jobbiga är väl bara att andra ska förstå den också… att försöka säga till vården att man söker pga en känsla funkar inte…. :/

 3. Oj vilken igenkänningsfaktor på tålamodet. Har tänkt lite på att jag tycker många är sååå slööööa och seeega överallt; när dom pratar, förklarar saker, genomför arbetsuppgifter, bedriver telefonsamtal. Men nu när jag läste ditt inlägg inser jag ju att det kanske, mot de flesta odds, kanske ligger mest hos mig själv. Hehe!

 4. Gud du skräms när du säger det är gammalt haha. Jag har inga barn men jag MÅSTE bara fråga vad som hände med sömnen efter ni gick på typ sleep consultation? Inte sova på 2.5 år låter som ren tortyyyyyr, så ser jag på Insta att ni äntligen fått sova. Vad hände?!

 5. Åh vad rolig lista! Ska fylla i den sen också senare. Håller verkligen med om rådet att välja ut vem man ska lyssna på och köra på det och magkänslan.
  När vi gjorde ett tidigt UL i Sthlm på Cesar så fick vi komma tillbaka en vecka senare för att hjärtslagen måste ha en viss frekvens för att de ska “räknas” som att hjärtat slår, även om vi själv såg fladdret tydligt. Min förra graviditet kollade vi på samma sätt men jag såg själv att det slog långsamt men teknikern avfärdade det och gav ingen ny tid, men så gick det åt skogen också.
  Såg hjärtat på denna ärtan för tre veckor sedan och ska tillbaka nästa för en bekräftelse att det, förhoppningsvis, fortfarande slår. Snabbt också 🙂

Write A Comment