Ja men hej.. här ligger vi efter. Det har ju hänt MASSOR.

När vi hade Theos 2 week check up så kaaan det varit så att jag bröt ihop och började gråta över Walters sömn och hur jävla värdelös den är. Det är inte så att den stör mig direkt längre för KC sover med WK varje natt och jag sover med Theo, det är ju inget jätteproblem egentligen men KC och jag sover ju alltså inte i samma rum och det är också FINE för vi har små barn och yada yada.. det är en viss period i livet och allt det där, men jag HATAR att inte sova bredvid KC just av den anledningen att han har fått sina senaste epilepsianfall i sömnen. Jag vet att detta är alltså ännu en katastroftanke som kommer med alla ny-bebis-hormoner och att jag borde släppa det, men jag kan inte. Så anyway, jag grinade hos WKs läkare och sa att något är FEL med hans sömn, det är inte ett “attityds problem” även om jag tror att det finns en massa verktyg där ute vi skulle kunna lära oss. Men doktorn beviljade ett blodprov, som vi gjorde där och då i tån, tyvärr visade det inte tillräckligt och doktorn ordinerade oss Childrens Hospital för att ta mer blod. Vi åkte dit direkt och tog tre tuber blod och det var HELL, vi var tre stycken som fick hålla ner WK för att få tillräckligt blod och det var så vidrigt och hemskt att vara där, hålla ner honom samtidigt som han skriiker efter hjälp och tittar på mig i ren panik och inte förstår varför 1. jag inte hjälpte honom. 2. varför vi gjorde honom illa. URK.

Men, det gjordes och vi såg fram till att höra vad det för resultat vi fick.. efter några dagar ringde doktorn and I kid you not… det här lämnade han som voice mail:

“Hi Linnea, this is XXX and I have been looking over Walters blood work, it makes no sense and its off the chars, I was really confused when I first looked at this so I  called Childrens Hospital to have them explain it to me (här tänker jag att WK har fått en heeemsk, dödlig och livsfarlig sjukdom.. såklart!!). and when I spoke the nurses it turned out that they had made a mistake and the blood had coagulated so that is the reson why the blood work makes no sense. I can see that Walter has a deficiency in iron, I just cant tell how much”.. etc etc..

Så anyway, they fucked up och vi måste egentligen åka tillbaka och ta om det här blodprovet för att kunna få raka svar, men eftersom det var så jobbigt så ska vi prova att fixa och trixa med mat för att se om det blir bättre, och så hr vi en followup om några veckor.

Så järnbrist då, fick ju det tipsat för oss för länge sedan att barns sömnproblem ofta är kopplat med lågt järnvärde och vi gjorde ju som sagt inget test förens nu, men SUCK det borde vi ha gjort. Tydligen så blir barn “restless” av lågt järnvärde och det är ju precis så WK är, somnar men verkar liksom obekväm i sömnen, vaknar heeela tiden och behöver liksom att någon av oss håller i honom rätt stadigt för att han ska somna om, han rör sig otroligt mycket i sömnen och sover fortfarande på knäna i bland, som bebisar gör, han klagar på ont i fötterna etc. Nu har vi ökat hans intag av järn via mat, mycket fullkorns bröd, cheerios, hemp seeds, torkad frukt etc, och wiihoo! Det hjälper lite! Han vaknar fortfarande men denna vecka han han sovit till 4am flera nätter, jämför det med att vakna varannan timme hela natten! Hej och håååå! Håll tummarna för oss nu, må detta vara vara ett steg i rätt riktning!

23 Comments

 1. Pingback: Att få hjälp av en sömnkonsult - Linnéa i USA

 2. Om W ligger riktigt lågt i järn kommer det bli svårt för er att rätta till det via maten, speciellt med tanke på hur småbarn äter! Ni behöver antagligen järntillskott. När ni testar honom igen, se till att de även kollar hans järndepåer/iron stores vilket är annorlunda från det vanliga järntestet. Jag vet att det är jobbigt att ta blodproven, men förklara för honom varför på hans nivå. De förstår mera än man tror. Och gå till ett ställe som Rocky Mountain Hospital for Children där de kan hantera barn. Vi har gått igenom samma elände med prover, men på ett barnsjukhus vet de hur man jobbar med barnen (fast han kommer säkert fortfarande bli arg!). Kramar!

 3. Åh hoppas hoppas ni knäckt nöten med WKs sömnproblem! Blir dock lite ledsen när jag hör över provtagningssituationen :O Särskilt om det nu var på ett barnsjukhus.. Verkligen så långt från ok.. Nu jobbar ju jag med för tidigt födda barn men det finns otroligt mkt hjälpmedel även för större barn när det kommer till smärtsamma procedurer och tråkigt att höra att de inte verkar använda dem.. 🙁 Kram till er!

 4. Så himla intressant, har en två-åring som inte heller sover, vrider och vänder på sig hela nätterna, orolig sömn när han väl sover och korta sov-cykler. Sover max 9 timmar per natt (med flera uppvak) medan hans tvillingsyster lätt sover 11-12 timmar i sträck. Hade ingen aning om att järnbrist kunde leda till sömnproblem men nu har jag läst på lite och ska omedelbart öka järnintaget och se om det gör någon skillnad. Lever är ungefär det värsta jag vet men är i så desperat behov av att få sova mer än 2 timmar i sträck så tror banne mig att det får bli lever till middag ikväll (för barnen, inte för mig, någon måtta får det vara). Lycka till, håller tummarna för mer sömn för oss alla.

 5. Hej!

  Min dotter är 2 1/2 och har inte sovit en enda hel natt. Nu för tiden tycker jag att hon sover bättre, men det är för att jag jämför med förut när hon vaknade 3-4 ggr i timmen genom hela nätterna.. Nu är det kanske en gång i timmen. Färdiggnällt!

  Iallafall, ville bara säga att jag fick världens aha upplevelse när jag läste det här! Så nu ska vi ändra lite i kosten vi också.. Håller tummarna att det funkar för oss alla.

 6. Bra att ni har fått en möjlig lösning till sömnproblemet. I Sverige finns/fanns järntillskottsdrycken Blutsaft och här i U.S.A heter det Floradix. Fråga barnläkaren om råd. Med risk för att vara totalt utanför gränsen för political correctness (PC) är ju det absolut snabbaste botemedlet mat som innhåller lever.Om du kan tänka dig att tillaga lever blir det väl närmast att söka recept. Lycka till!

 7. Tipsar om att Omega-3 kan påverka sömnen positivt. Jag har många bekanta som använt sig av det när deras barn inte sovit bra på nätterna och det har hjälpt dom så de skadar ju inte att testa det med.

 8. Stackarn.. Hade själv samma problem som barn. Känslan av att det kröp omkring en massa myror i benen samtidigt som det ilade i dem var otroligt obehagligt. Så man låg och sprattlade med benen i hopp om att bli av med myrorna. Mamma har sagt att läkaren ordinerade mig Bjäst-tabletter som innehåller en massa B vitaminer och tydligen var det tack vare dem som myrorna till slut gav sig iväg =)

 9. Hej! En kompis har exakt samma problem med sin dotter och sömnen. Nu efter snart två år så har dom kommit fram till att det är magmunnen som inte stänger sig helt när hon ligger och att hon får sura uppstötningar hela tiden vilket resulterar i att hon vaknar. Behöver ju inte alls vara så med Walter, men kände att jag måste tipsa om det. Lycka till.

  • Jämfört med animaliska produkter är järninnehållet i aprikoser lågt och dessutom svårare för kroppen att ta upp.

   • Precis vad jag tänkte skriva. Kött är den bästa vägen. Ger ni inte barnet kött? Säger vegetarianen, men även om jag kanske nu får barn så skulle jag ge dem kött. Blandkost är bäst.

    • Vi äter nästan inte kött längre!! Han gillar inte kött om det inte är köttfärs och det ratas det med ibland.

   • Jag vet att det finns saker som innehåller met som spenat och broccoli och sånt. Tänkte mest att torkad aprikos är gott/sött så det kanske man kan få i barnet… Eller så funkar mitt iaf.

Write A Comment