I morgon flyger kära mor hem och jag är nervöööös. Hur ska det gå? HUR SKA DET GÅ?

Det känns ju urspännande och härligt att börja “vårt” liv.. men samtidigt så vet jag hur himla svårt det kommer bli. Alltså, finns det ens barnvakter som vill/kan hantera två barn? Kommer vi någonsin lämna huset igen? Vem vet?

Ang. WKs sömn så är det lika dåligt. Vi gick till doktorn som tog blodprov, ett litet prick i tån.. tyvärr tyckte han inte att det gav tillräckligt med svar så fick fick åka vidare till Childrens Hospital för att ta mer blodprov.. och denna gång skulle vi fylla tre tuber med blod, Hej och hå! Inte lite blod. Lilla WK var inte glad och det var faktist rätt vidrigt att göra det.. vi var tre stycken som fick hålla i honom så de kunde ta blod och han var såååhåååå ledsen. Såklart. Aja, nu väntar vi på svar.. håll tummarna att de hittar något så vi kan fixa det. Kommer de tillbaka och säger att det är ett “Behavior Problem” så hoppar jag ifrån en bro.

Men ja, helg och snöstorm på ingång.. de tre senaste veckorna har vi haft full vår och underbart väder. Arghh.

 

50 Comments

 1. Hej. Vi hade tre år av nooo sleep, rent helvete. Sen gick vi på cranial osteopathy med barnet, och oh my god, vilken skillnad. Lätt värt pengarna. Nu rekommenderar jag det till alla (vet inte ens om det finns i sverige, men borde finnas i usa, vi bor i england, finns överallt). Vi märkte skillnad efter första gången, men gjorde 5-6 treatments sammanlagt.
  Förlåt om jag redan rekommenderat det innan förresten, men som sagt, jag rekommenderar det till alla

  • Oooo jag har hört massor om detta! Kan du inte berätta mer! Tyvärr är det inte alls lika vanligt i USA och är lite svårt att hitta. Hur sov er knodd innan? Vaknade hela tiden? Sov oroligt? Ville ha sällskap? Nyfiken på hur sömnen var för att se om den liknar walles

   • Well, hon föddes fem veckor för tidigt med akut snitt, efter en stressig graviditet. Lite bakgrund så. Var väldigt clingy redan från början, kunde aldrig läggas ifrån, sova i vagn eller bil etc. Sen sov hon väl som en vanlig bebis på nätterna, ammade ganska länge på natten, men hon var ju liten, behövde växa, så i början var ju inte de där två timmar långa amningstillfällena så konstiga. Men sen när hon fortfarande vaknade på natten i två timmar när hon var 1, 2, 3 år gammal… Hon vaknade alltid exakt klockan 3 på natten, var vaken i typ två timmar. Klarvaken. Ville prata, leka. Vi turades om att sova, men sen vaknade hon vid 6 igen på morgonen. Så vi blev helt förstörda. Ledde oss nog nästan ganska nära till skilsmässa, men nej, vi fixade det till slut.
    Så började hos osteopat lite innan hon fyllde tre. Vi pratade mycket med osteo om fight and flight/adrenaline (vakna klockan 3, redo att skrämma bort lejon från grottan). Cortisol (från stressiga graviditeten kanske?). Mycket tension i mage, nacke, huvud. Från första behandlingen blev det bättre. Helt magiskt! Sen bara bättre och bättre. Har väl i princip sovit hela nätter sen dess (fyller 5 i juli). Vi fyller på det hela med no carbs på kvällen, cod liver oil, magnesiumbad, lavendelolja i rummet, rescue remedy, white noise etc etc. Men om hon har en period av dålig sömn så har vi varit tillbaka till osteon nån enstaka gång, men hon (och vi) är mycket nöjda med hur detbhar gått.
    Kan även tillägga att min dotterr är väldigt high needs/ highly sensitive i övrigt. Helt underbar och rolig och smart, men minsta lilla förändring så märks det på henne. Typ resor, besök, sjukdom, tidsomställning etc etc. Måste säga att nu när vi har några år på nacken känns det väldigt speciellt med ett high needs barn, hon är så cool, dock var det några väldigt svåra år i början.
    Synd att det inte är lätt att hitta en osteopat. Vi hade väldig tur som har hittat en underbar. Min dotter blir helt lugn utav henne, och hon är så bra med barn.
    Lycka till med allt i alla fall. Svarar gärna på något mer om du undrar. Kram

    • Vilken mardröm!! Att hon var så pass vaken?! Och visst är det fantastiskt när man träffar rätt? Vår son som är VILD blir så lugn när han träffar sin kiropraktor!

 2. Här kommer ett lite udda förslag men here goes.. Har ni slãckt av WiFi till natten? Vi har av WiFi då vi inte använder den men om jag sätter på den då bebisen sover så vaknar han.. Går ju lätt att prova iaf. Och absolut inga telefoner eller gadgets nära barnet. Sen är ju skärmtid kanske inte så aktuellt men, förstàs, inga skärmar inom en timme före läggdags. Försöka duger! Lycka till med sovandet!

 3. Min son har börjat sova bättre nu, han är över 2 år. Inte många hela nätter men iallafall bättre. Tror vi gjorde fel med att ge honom för mycket mjölk på natten, han vaknade o var bara lättare att ge en ny flaska för att få honom att sova men han började bara vakna fler gånger. Nu får han bara vatten o vaknar inte så ofta mera. Hjälpte också att flytta hans säng till vårt sovrum, mest för vår egen skull, behöver inte stiga upp ur sängen då han vaknar. Hoppas det löser sig snart! Hemskt att inte få sova.

  • Ja, skulle gärna ha hans säng i vårt sovrum (låter som en så bra lösning)! Att ta bort mjölK hjälpte oss med, men inte tillräckligt 🙁

   • Glömde skriva att vi prövade zonterapi ett tillfälle. Tror också”felet” är att vi måste väcka honom den första tiden för att han var så liten och vi skulle se till han fick tillräckligt att äta. Första veckorna med 3 timmars mellanrum och sen efter 5 veckor med 1,5-2 timmar imellem. Tänker att det inte är så konstigt han ännu vaknar då han fick det som rutin att göra helt från början. Hoppas ni får svar snart! Kommer bli så bra för er med rätt hjälp ☺️

    • Ja.. vi samsov ju länge och ammade hela nätterna.. kanske hade det varit lättare om vi börjat med en sömnrutin när han var mindre?

     • Vi börjar samsova först då han var 1 år. Jag var då så trött så grät nästan varje dag. Jag skickade min man på soffan o börja samsova med sonen så behövde jag inte stiga upp så många gånger. Min man fick istället försöka hålla sonen i egen säng så länge han orkade vara vaken så att jag kunde få sova. Låter säkert lite knäppt/komplicerat men alla blev mycket nöjdare o vi kunde alla sova bättre. Nu sover han så bra så jag kan ta hela natten själv och gjort det lättare för mig med sängen i vårt sovrum. Bäst skulle säkert har varit att placera mig själv på soffan

   • Nu kommer jag och lägger mig i igen 🙂 Är det nån skillnad om ni samsover? Det här med sömn och samsovning är ett (påtvingat) specialintresse pga tvååring som sover fint ihop och hyfsat jättedåligt i egen säng. I Sverige verkar det vara två läger kring detta- antingen är det “fint” att ha små självständiga månadsbebisar som sover själva, eller så är man moder jord och sover ihop läääänge. Jag är väl moder jord isf, har inget val men tycker också om att sova ihop. Får dock alltsomoftast försvara/förklara detta….

    • Samma här, “fint” att ha självständiga bebisar. Men ja, casey sover med WK varje natt.

 4. Antar att han inte sover dagtid längre? Min unge i samma ålder får sova MAX en timme dagtid och innan 13.00. Det slår liksom aldrig fel att när en slappat lite och låtit sova mer/senare så är det ett tre-fyratimmars vakenpass mitt i natta…. det blir ju en ond cirkel, sover inget på natten-jättetrött på dagen. OM det är så att wk sover “ikapp” på dagen så kan det ju vara läge att hålla honom vaken med alla medel för att bygga upp sömnbehovet. Så gör man med vuxna, håller vaken tills sent på natten-tills det inte går att vara vaken längre (för att undvika att ligga i sängen och vrida sig). Förlåt för oombett råd (som ni säkert redan hört 100 ggr )

  • Nej han sover nog 1.5-2h varje dag.. sover han inte på dagarna är nätterna ännu värre 🙁

   • Fy vad tufft! Ni gör det bra som orkar! Hoppas hoppas det blir bättre!

    • Nej, vår dr sa att kroppen omställer sig så snabbt av att inte producera eget om man tillför melantonin att han avrådde för det när WK är så ung. Suck!

  • Hej, min äldsta son nu 12-år var helt omöjlig att få att somna och sova hans två första år. Vid två års ålder vände allt av sig själv…. Håll ut! Det blir snart bättre.

 5. Fy va hemskt! Nils har ju sovit som en kratta pga ätit på natten men alltså det är ändå inte närheten av detta.
  Vi fick erbjudande om kurs i sömn för Nils. Avslappningsgrejer och sånt antag jag. Hoppas det finns något liknande för er.

 6. Kanske kommer han att sova bättre om/när han är hemma med dig hela dagarna? Fast han ska kanske gå på dagis? Alltså: jag har ingen aning om ifall det skulle fungera, men kanske. Men du ska vara hemma ett tag nu, eller? Jag har bara tänkt så, att han kanske märkt att ni är stressade och då får han svårt att sova? Jag vet alltså inte, bara funderar. Och jag är så trött just nu att jag inte kan uttrycka mina funderingar så bra.. men jaja. Hoppas att det löser sig i alla fall! Kram!

 7. Ollie har aldrig sovit en hel natt, han vaknar flera gånger men jag tror att det är för att han fortfarande ammas. Hoppas ni får sova snart, det är så tärande när man alltid är trött! Jag bröt nästan ihop i morse när båda mina barn bestämde sig för att vakna innan fem och hade double tantrums samtidigt som jag hade tre olika deadlines som skulle vara klart innan kl 9. Stressjobba samtidgt som båda barnen skriker är ingen bra kombo!

 8. Hur är han dagtid? Har du hört talas om HSC? Highly sensitive child? Finns test (googla Elaine Aarons o HSC test). Hög korrelation m sömnsvårigheter. Men en hel del annat som måste stämma också. Och det är inget påhitt utan vetenskapligt bevisat att HSPs hjärnor funkar annorlunda.

  • Det hade jag också funderat pa, att vara högkänslig påverkar sömnen och kanske speciellt for sma barn. Det trista ar att läkare sällan har koll pa vad HSP/HSC ar (eftersom det inte handlar om något man kan medicinera bort) sa man far läsa pa själv. Som sagt Elaine Aarons bok men också massor av bloggar av HSP eller HSC-foraldrar. Hennes egen blog har testet tror jag.

   • Han ger inte mig intrycket att vara högkänslig, han är så oblyg och rätt fram.. men jag ska lösa på!

  • Ja, ska läsa på men tänker direkt att WK inte givit mig intrycket att han är känslig. Han är inte blyg, störs inte av ljud eller att vara smutsig/blöt etc. Men på natten verkar det ju som han är mycket mer känslig!

   • Mitt kiddo är en extrovert HSC – inga problemas m sociala grejer, ljud (som i att han reagerar, dock tar han in stimulit och blir väldigt lätt overwhelmed/over aroused (OBS – Elaine aarons ordval, själv skulle jag välja en annan term..)) etc – på fsk är han t ex mönsterbarn o omtyckt av alla. Sen kommer han hem… hursomhaver – poängen var att det även finns många HSC som inte passar stereotypen som t ex blyg. Kanske dock inte det är WC ändå men det är lätt att svara på m test!

    • Men oh, lär mig mer!! Finns allt på hennes blogg? Ska sätta mig i veckan oxh läsa koncentrerat och inte på telefonen när jag kissar typ. Tack för tips!

 9. WK är jätteliten än och med små barn är sömnen ibland rätt upfuckad. Om läkarna säger nåt om behaviour problem så ska de ha stryk för det handlar inte om WKs uppförande, egna vilja eller uppfostran. Alls. En del barn kan helt enkelt inte sova hela nätter, andra barn sover hela nätter från de är nyfödda. That´s life. De flesta barn “lär” sig sova natten igenom under sina första 3-4 år, för några tar det längre tid. Försök ta det kallt, det är suuuperjobbigt med barn som inte sover, särskilt när de börjar bli nåt år gamla, men det betyder inte att det är något fel på varken barnet eller föräldrarna. Om ni inte redan har testat så testa att ge honom omegea-3, det brukar kunna hjälpa när barnen har svårt att sova natten igenom.

  • Tack för tips! Vi ger omega 3 men kanske borde öka dosen lite. Det är i gummy bears form nu 🙂

 10. haha näe inte då! hoppa från en bro *skrattar typ så jag dör*

  Härligt med en kiddo till! Sötnos. 🙂

 11. Vad är det för något ni hoppas kunna hitta genom ett blodprov?

Write A Comment