Oh.. det här var inte lätt! WK var fine de två första dagarna, glad när vi lämnade och glad när vi hämtade. Sen brakade det loss… han gallskrek när vi lämnade, han grät när vi kom och hämtade (alltså började inte gråta utan grät redan när vi kom).. en gång när jag kom för pickup sa en otrolig o-pedagogisk lärare (WK stod ensam och grät i ett hörn när jag kom) “Yeah, he has been like that all day…” och fick det att låta som jag borde be om ursäkt.. AS. Vi fick även under de två första veckorna hem två accident reports att WK hade blivit biten. Arghhhh.

Iallafall, förra veckan gick det bättre. Han var glad en majoritet av de dagar vi lämnade och glad alla dagar när vi hämtade. Att Wk var torr var ju någon som försvann dag ett och han använder nu blöja dygnet runt. Även hemma.. Suuuuuck. Jag fattade ju att det skulle ske, men det svider lite eftersom jag var så sjukt stolt över hur enkelt det hade varit. Ahahaha. Han sover fortfarande kasst som en räv, men inte alls lika kasst. Det är som han är lite tröttare, sover kanske tyngre och lite längre. Men jag sover fortfarande med WK och tror nog att vi kommer göra det i all framtid. Vi får se helt enkelt. Planen är att WK ska gå halvtid här när jag och Ninja har justerat oss till.. livet?

Jag har några pet-peeves med det nya stället, ett är klart maten, den trista läraren nämn ovan och att det ger barnen GODIS! Varje gång ett barn ska sluta gråta eller när de går hem för dagen så får de jelly beans. Så himla onödigt och irriterande. I fredags när jag hämtade så hade de även fått kakor eftersom det var Dr. Seuss födelsedag. Arghhhh. Jag vill inteeee! De är liksom två år, varför ska de äta kakor med frosting för att en författare föddes för 113 år sedan?

Annars då? väldigt ajjiga värkar hela natten och i morse tänkte jag att nu föööder jag hemma för jag döööör. Sen gick det över… Nu sitter jag med lätta värkar och är bara förvirrad. Ska till min midwife och kolla läget om en timme.

18 Comments

 1. Pingback: En ny tradition - Linnéa i USA

 2. Men fy! Inte bara grejen att ge kakor och godis (!!) i tid och otid, vilket i sig är helt hemskt. Men också det du skriver att “Varje gång ett barn ska sluta gråta eller när de går hem för dagen så får de jelly beans”. Så otroligt opedagogiskt att ge ett barn godis för att det ska sluta gråta. Det de säger då är ju att det är dåligt att gråta, något man inte ska göra, en känsla som är fel. Verkligen själva motsatsen till empati och att bekräfta barnets känslor. Petra Krantz Lindgren skriver bra om just det:
  http://petrakrantzlindgren.se/2015/02/10/titta-en-rod-bil-om-varfor-vuxna-avleder-barn-och-varfor-barn-ogillar-att-bli-avledda/

 3. Vad tråkig kommentar den pedagogen sa! 🙁
  Vi hade jättetuff inskolning med C. Var många gånger jag tvekade på att ens ha honom. Det tog ett bra tag innan han kände sig trygg på förskolan och det får i vågor fortfarande.

  Nu vet jag inte hur det är i USA, men det finns ingen möjlighet att de ringer om han är alldeles för ledsen och otröstlig så kanske du kan hämta honom? Att korta ner dagarna en period framöver för att sen öka smått upp till den tid han ska gå?
  Eller att du ringer och hör hur det går efter lämning. För ibland är det ju oftast bara själva lämningen som är det jobbigaste, sen brukar barnen kunna ta sig för att börja utforska/leka.
  Hoppas det löser sig. Det är ju ändå mycket som hänt och händer för honom just nu. Och det med att gå tillbaka till blöja kommer fixa sig när han kommit in bättre i förskolan 🙂 lycka till!

 4. Jag hamnade i chock! Jag vet inte om jag hade klarat av det.

  Vi har en dagmamma där allt är ekologiskt och vegetariskt, samt havremjölk i stället för mjölk.
  och då är vi inte veganer och det är så kul att det finns som alternativ – men det känns så bra.

  Vi äter kött och så hemma och då känns det väldigt bra att de äter mycket grönt på dagarna/veckodagarna.
  När det är kalas är det bananpannkakstårta med färska bär. Och så gör de egna fruktsmoothies som mellanmål varje eftermiddag.

  Hoppas skolorna7förskolorna snappar upp liknande koncept i USA.

  Kram

 5. Men uuuh! Går det inte att säga till att du inte vill att WK ska äta godis o socker utan att det är enbart till familjhögtider?
  Jag vet att i vellinge kommun tog man bort att ens får lov att göra chokladbollar när ett barn fyller år och att godis var absolut inte tillåtet. Popcorn på sin höjd när det var något speciellt.

 6. En godispåse på mina ungars förskola här (i Sverige) är liksom otänkbart, vilken skillnad! Och de få gånger de äter något fikabröd är det för att de har bakat själva. Att någon skulle ta dit ett paket kakor förekommer liksom inte ens när någon fyller år. Har väl snarare haft lite problem med att föräldrar är i mitt tycke lite överdrivna, helst ska ketchup och sylt förbjudas helt osv. Som den svenne jag är tycker jag väl att lagom är bäst!

 7. I Sverige är det väldigt olika med det där med socker- men ändå ljusår från det du beskriver. På de två förskolorna vi varit på har det varit väldigt bra. När någon fyller år har det inte varit glass som på många andra förskolor.Det har varit fruktsallad som gäller, barnet som fyller år får ta med en valfri favoritfrukt alternativt russin och så har de gjort fruktsallad av det och frukt från förskolan. Upplever att det varit festligt för alla inblandade 🙂

 8. Socker är jättevanligt på amerikanska förskolor tyvärr. Donuts, godis, kakor till snacks och för att fira. På vår förskola tar barn som fyller år med typ cupcakes. Problemet är att det alltid är nån unge som fyller år! Typ varje dag känns det som. Nåja, må vara det, om ni väger upp det hemma med vanlig mat (tänk de stackars barn som äter så hemma också…..), men jag tyckte lärarens kommentar var det värsta. Att hon bara lät honom gråta i ett hörn och “skylla” på honom/er? Det är väl hennes jobb att ta hand om barnen så att dom inte gråter hela dagen! Usch vilken person.

  • Glömde säga att jag märkt att Montessori skolor är de enda (finns säkert fler men de enda jag sett) där de inte har socker utan förespråkar mer “healthy” foods. Min kompis barn går på en Montessori och de får grönsaker till snacks och får inte packa mer nåt socker-aktigt i lunchboxes

 9. Men usch vad trist, ska skola in min treåring om tre veckor och tycker att det känns så jobbigt. Dom sa att han inte får börja om han inte är potty trained och att dom inte byter blöjor för dom får inte ta på barn över tre års könsdelar.
  Har du några tips på vad man ska ta med sig första dagen? En massa ombyten antar jag men vad behövdes mer?

  • Oh så trist! Vi tog med napp, en liten teddybjörn, en lapp (som ingen läste) med vad WK gillade och inte.. samt svenska ord han ofta använder.

 10. Usch det är inte kul när det det inte känns 100 med förskolan.

  Vi har samma sockerproblem hos oss. När de firar något, vilket de gör ofta, bjuds det på obegränsade mängder kakor, godis och cupcakes. Sist var det valentines och då hade det köpt så mycket sötsaker att de åt det till mellanmål i tre dagar efter själva kalaset. När det blir så mycket känns det inte riktigt som att ens egna bra vanor väger upp det längre.

 11. Godis och kakor? Herregud, orkar du ta på ditt ansvar att tala om att det är helt uppåt väggarna? Ärligt talat, hur tänker dom?
  Lycka till med Ninja!
  Kram Anna N

 12. My lord! Seriöst. Varför vill man fylla ungarna med socker? Jag kan fatta om man är helt evil och gör det preeeecis innan de hämtas, men annars är det ju liksom totalt piss även för en själv. Ungar på sugar high är en pina. Och stackars er med ledsen WK. Sånt gör såå himla ont i hjärtat.

  Stor kram till dig!

 13. Men asså fattar inte varför ska de ge godis och kakor??

  Jag hade förvärkar i 1 vecka med min första hoppas du inte behöver göra det 🙂

  Ha det bäst!

 14. Det är ju förskräckligt att de ger dem jelly beans och kakor på det viset! Säg åt dem att du inte vill det. Kan du inte föreslå en nyttigare belöning i så fall? Det behöver ju inte vara något ätbart. Det kan vara att de samlar bollar/kulor i en stor skål och när den är full har de ett dansparty eller något annat som är kul för gruppen. Man kan ju även genomföra samma tanke för varje barn individuellt om man vill.

Write A Comment