Jisses, detta barn! Igår gick vi till tandläkaren för hans framtand börjar bli grå och jag var övertygad om att den var död, vilket den var. Han ramlade i badkaret när han var typ 9 månader ochrst nu syns resultatet av det. Men Hey! Det går i familjen! Tror vi alla haft döda mjölktänder pga fall. WK var så duktig hos tandläkaren! Öppnade munnen on command, spottade och använde den där lätt läskiga sugen. De kollade, polerade tänderna, och la på något “vitamin”. Sen var det klart! Nu har vi 6 månaders appointments för WK hos hygienisten, precis som för oss. Stort och konstigt! Hans tänder är rätt påverkade av den EVIGA nappen men jag tror/hoppas/ber att det kan gå tillbaka av sig själv när han slutar använda den (om några månader tänker vi) Har jag rätt eller fel? Är tänder sneda för all framtid om man har sena mjölktänder?


Just nu sitter jag och väntar på att min bil tvättas, tror aldrig den tvättats innan? (Det är ju egentligen Caseys bil) och jag fick psyyyyykbryyyyyt av att det är som att kliva in i en sopsäck varje dag. Hatar denna bil så innerligt.


Sista dagen på jobbet idag, efter idag är jag alltså en Stay at home Mom. Något jag inte pratat om alls på bloggen. Men jag ska.. vill bara inte jinxa något ännu.

Trevlig helg!

27 Comments

 1. Hola,

  Min kusin slängde en stor sten pâ mig när jag var liten (efter att jag hade hällt en hink vatten med lera över honom) som hamnade pâ min framtand. Den tanden var typ “död” och var liksom grâ lite brunaktig. Jag hade den ända tills 6-ârs âldern eller nât sânt när den lossnade av sig själv och min andra tand växte fram. Inga problem med det. Lite fula kort frân dagis och sânt men jag hade aldrig nâgra andra problem och mina “vuxentänder” är helt okej. Det här med stay at home mom lâter bra. Mina jobbarkompisar i USA har det väldigt kämpigt att fâ det att gâ ihop eftersom dagis osv. tar “hela” deras lön sâ det blir inte värt att jobba vidare och aldrig se barnen. Hade jag haft barn i Madrid hade jag âtminstonde tagit ett helt sabbatsâr till att börja med och dâ fâr man ändâ lagligt 4 mânaders ledighet efter födseln som ifall man plussar till semester osv. blir till “hela” cirka 5 mânader. Vilket är pâ tok för kort i min âsikt. Men det är jättestruligt här med dagis osv. Glöm vad andra tänker och tänk pâ dig själv och din familj. “Vive y deja vivir” (Live and let live) som de säger här…;) Och bara för att du stannar hemma behöver inte betyda att du aldrig kommer att kunna försörja dig i framtiden. Plugga, lär, läs osv. och se efter vad du verkligen gillar och du kan alltid starta ett eget företag hemifrân i liten skala (kanske exportera nâgot frân USA till Sverige som inte finns där) eller dylikt. En väldigt praktisk bok som jag kan rekommendera heter “Business Model You” som kan hjälpa dig att identifiera vad just du gillar, är bra pâ osv. och ge dig tips till en ny “karriär” i framtiden.
  Mvh frân Madrid,
  Marina

 2. Ändå bra bil att ha i Colorado. Första gången jag var där hyrde jag en bil som typ vara mindre än motorhuven på er bil. Man var inte direkt snabbast i uppförsbackarna till Leadville. 2:ans växel, full gas och jag klarade precis att hålla lastbilarna på avstånd.

 3. Välkommen till SAHM-livet! Det är ju lite tabu i Sverige att inte jobba, så var beredd på att man väldigt lätt får en hel massa pekpinnar från svenska vänner & familj som inte riktigt har förstått att barnomsorgen i andra länder inte fungerar på samma sätt som hemma. Huvudsaken är att man själv vet att man gör det som är mest vettigt för ens familj – så tänk på det om det känns lite tungt med kommentarer som “kvinnofälla” & liknande! Dessutom, genom att vara hemma så kan du ju fokusera så mycket mer på WKs & ninjas svenska!

  & sen behöver man ju inte sätta likhetstecken mellan SAHM & 100-dedikation till barnen 24/7. Själv måste jag få ha andra aktiviteter vid sidan av (pluggar tex engelska på halvfart med målet att bli översättare) för att hålla igång hjärnan!

 4. Så nyfiken på den nappen ni använder… blir det inte tungt när det hänger ett gosedjur i den? Tycker det ser så obekvämt ut! :/

  • De är menade till bebisar, så de inte flyger ut ur munnen. WK har de med gosedjur mest när han sover för de är lättare att hitta.

 5. Som andra skrivit så rättar det till sig av sig självt när de slutar med napp. Mina två pojkar har haft napp till de var strax innan 3 år. Vi pratade länge om att sluta och att de skulle få ge napparna till tomten som kunde ge dem vidare till bebisar som inte har någon napp (hehe). Det funkade kanon! Finns ju även djurparker och liknande där man får ge nappar till djurbebisarna.
  När de väl har slutat ser man skillnad på tänderna på bara några veckor. Så häftigt!

 6. Min son ville bara ha svenska nappar när vi bodde i usa. Det var ett ständigt jagande efter dessa nappar då han tappade dem hala tiden. Sedan så köpte vi nappar i usa och sa att det var de som fanns och att de andra var “slut” i affären och tillslut så slutade han.

 7. Åh vad härligt att du kan sluta jobba, tror du kommer må så mkt bättre av det! Inte ha dåligt samvete etc. Jag tycker du gör helt rätt, må inte dåligt av det, ni gör det ju av omtanke för er familj 🙂
  Ang napp så tror jag tänderna rättar till sig. Jag sög på tummen tills jag var typ 7 och mina tänder har aldrig haft konstigt bett. Hugo vägrar använda napp sen han var 6 månader, vilket är skönt, men ibland skulle jag vilja kunna “tjoffa” in en napp i munnen på honom när han är gnälligt..nu får man bara härda ut han gnäll 😀 hehehe

 8. Med tanke på det sjuka dagissystemet och den obefintliga mammaledigheten tycker jag ni gör helt rätt. Tror du kommer att bli en bättre och lugnare mamma och må mycket bättre som hemmamamma. Och inget behöver ju vara för alltid! Du kanske kan plugga språk eller annat om du känner att huvudet behöver jobba lite. Hursom, be inte om ursäkt för ert beslut! Kram

 9. Hemmafru alltså! Det var inte helt oväntat med tanke på det helt sjuka systemet för barnomsorg / icke-existerande föräldraledighet, men hur känns det? Känns det ok?

  • Det känns lite taskigt att anta att man blir en hemmafru à la 50-tal (som det låter på din kommentar) bara för att man är hemma med sina barn? Alla som har barn vet att det kan vara slitsamt och krävande på många sätt. Men Vem kan bättre ta hand om sina barn än föräldrarna själva ? Underbart att du får uppleva deras uppväxt på det sättet Linnea! Stort lycka till inför ankomsten av lillen!

   • Oj! Hur fick du det till att jag antar att Linnéa blir “hemmafru à la 50-tal”?

    Min kommentar syftade till att Linnéa har skrivit en hel del om detta tidigare – den egna karriären vs det ekonomiska beroendet, den omöjliga barnomsorgssituationen och USA:s sjuka system överlag när det gäller stöd till familjer osv., och hintat att det kanske måste bli såhär, men att det är ett beslut som, åtminstone delvis, är framtvingat av omständigheter snarare än fri vilja. Därför frågar jag hur det känns, nu när beslutet väl är taget.

    Jag har själv barn så jag är väl medveten om hur krävande det kan vara. Jag har aldrig trott att Linnéa skulle glassa runt hemma och bli försörjd (??) om det var det du tolkade in i min kommentar?

    • Men hur sweet skulle det inte vara att glassa runt! Haha, jag förstod vad du menade!

   • Tack Becka, jag förstod vad Annika menade och det var inte kritik. Jag har själv sagt hemma fru istället för stay at home mom och lärde mig snabbt att det inte var rätt “titel” hehe.

 10. Åh, min äldsta dotter hade också napp länge. Tandläkaren påpekade även där att det kanske var dags att sluta då hon hade “nappbett” (hennes ordval). Efter att hon hade slutat med napparna så rättade det till sig ganska fort. Det ordnar sig nog 🙂 Som någon skrev ovan – ta inte allt på en gång med syskon, blöjslut och nappslut så går det nog lättare.

 11. Britt-Marie Reply

  Han kan inte både sluta med napp, sluta med blöjor och få syskon på en gång.. ta det lugnt med nappen, det finns inga sex-åringar som går med napp på stan. Det löser sig naturligt.

 12. Är Wubbanubb större än tex Mams nappar? Har för mig att jag läst någonstans att de inte bör användas efter att barnet börjat få tänder? Alfred använde mams nappar nästan till han var tre år, men jag var faktiskt aldrig orolig för hans tänder, däremot trodde jag att han aldrig skulle sluta vilja ha nappen!!! Fördelen med att han var äldre var att vi kunde resonera med honom. Vi skulle köpa en ny cykel åt honom, han skulle betala med napparna och det gick bra. På kvällen ville han ha nappen igen, vi sa att napparna var i cykelaffären och att den inte var öppen, men om han ville kunde vi åka dit morgonen därpå och lämna tillbaka cykeln och få tillbaka napparna. Han nämnde aldrig napparna igen! 😉 Anders verkar vara lika nappberoende så vi får se vad vi gör där… Tycker förresten amerikanarna att det är konstigt att W har napp när han är över två? De flesta amerikaner jag träffat tycker typ inte att barn över 1 ska ha napp, men i Sverige är det ju helt socialt acceptabelt med napp upp i treårsåldern. Intressanta kulturkrockar!

  • Ja, folk här är verkligen emot nappar till barn över ett år! Och wabbanubb är liksom runda.. vi har försökt med mama nappar och WK bara vägrar.. kanske “tappa” alla andra..

 13. Skönt att det gick bra!
  Min dotter gjorde samma grej, trillade och slog i så att de två övre framtänderna blev grå. Men sen blev tandköttet blev inflammerat (såg ut som en liten kula/bula i tandköttet) så hon fick dra ut tänderna efter 1 resp 2,5 år. (Tur att det bara var mjölktänder!)

  Hoppas WK slipper!

  • Oh! De varnade att det kunde ske! Hur drar man ut tänderna på ett så litet barn? Söver man dem?

 14. Vi var hos tandis med vår 3-åring på hans första kontroll. Den unge tandläkaren sa att han nog behövde sluta innan 5 års ålder iaf. Vi har slutat nu (han fyller 4 om en månad) och han har ett öppet bett eller vad det heter, men det brukar rätta till sig självt vad vi förstått (och erfarit med den äldre sonen).

 15. Skönt att hans först besök hos tandläkaren gick så bra!!! 🙂 Hoppas din sista dag på jobbet var bra.

 16. När jag var liten sög jag på mitt finger istället för napp, och ganska flitigt, ända tills jag var typ 8-9 år.. då växte inte mina vanliga framtänder ner som de skulle så jag behövde sluta och gjorde det till slut. Då trodde ju alla att tänderna blivit skadade och att de inte skulle bli ok. Men på en vecka hade de vuxit ner och blev jättefint, (ingen tandställning eller så!)
  Så tror du kan ta det lugnt om han inte har nappen jämt tills han blir gammal

 17. Det är inga problem med tandraden, drt rättar till sig när han slutar använda napp. Detta visste jag sedan min tid som förskollärare men var ändå hysterisk när min sons tandkött/käkben/tandrad/vaddetnuheter var som ett U efter ivrig nappanvändning. Han slutade suga på napp som 3-åring och precis som jag egentligen visste, blev tandraden jämn och fin ändå.

 18. Ett annat S Reply

  Så duktig han var hos tandläkaren!

  Min son använde, precis som WK, en Wubbanub. Vi tog bort den ganska exakt på hans 2-årsdag efter att tandläkaren sa till att hans tänder hade flyttat sig väldigt mycket. Nu är han 2 år 4 mån och tänderna ser redan mycket bättre ut. Det finns hopp med andra ord!

Write A Comment