Först vill jag be om ursäkt för eventuella (hehe, garanterade) stavfel.. och kassa foton. Men jag är så trött och orkar inte läsa igenom eller fippla med foton.

….

Så i går vaknade jag.. typ.. efter att knappt ha sovit, inte pga nervositet utan pga en minigris som bråkar om nätterna. Jag hade min appointment klockan 9:00am och fick sitta i God awful trafik på väg till the immigration office. Jag fick checka in, typ som man gör på en flygplats, av med skorna, töm vattenflaskan, scanna allt etc. Upp till våning två där jag fick checka in och sätta mig i ett stort rum med en massa andra immigrants och vänta på min tur att intervjuas. Det var fint att sitta där! Många hade sina respektive som väntade på dem och det var så häftigt att se hur glada alla var för varandra när de hade en lyckad intervju (såg ingen som kom ut och var ledsen). Immigration attorneys, respektive, familjemedlemmar, alla var så glada och lättade efter en bra intervju!

untitled-1-6 untitled-1-7

Jag blev kallad och fick sätta mig i ett rum med en rätt läskig kille.. det kändes precis som en TSA agent, typ han har ALL makt över min framtid och vi vet båda om det.. det blir en ojämn maktbalans hur man än försöker. Där inne fick jag sätta mig upp framför honom med högra handen i luften och svära under ed att jag “shall tell the truth, nothing but the truth so help me God”. 

Sen gick vi igenom min application, och officern tog fram min folder. Den var ENORM, plötsligt fick jag lite förståelse över att det kostar en rätt saftig summa, det var helt klart mycket jobb ifrån deras sida. Jag fick tyvärr inte ta kort på min hög.. men jag mätte den med mitt finger och den var en hög med papper, längre än mitt pekfinger. Imponerade bakgrundscheck med andra ord! Så nyfiken på vad de hade där i.

Jag fick börja med mitt engelska test.. fick skriva “Which state has the highest population” på en bit papper. Mitt reading test var att läsa “California has the highest population“.. inte så svårt med andra ord. Sen fick jag göra mitt civic test och fick bara sex frågor eftersom jag kunde alla frågor, de frågar upp till 10 frågor och man måste ha rätt på minst sex för att få ett passing grade. Frågorna kom till officern på en dator så han inte kunde vara partisk och ge lätta alt svåra frågor. När jag fick rätt på dem så gick vi igenom min application och han dubbelkollade lite saker, sen ställe han frågor som “have you ever been a prostitute” “have you ever used firearms against a another human” “have you ever joined a terrorist organization” etc etc. Alltså sådana frågor som man kunde förvänta sig att någon frågar med glimten i ögonen.. det gjorde inte min kille.. han var dödsseriös och det kändes som jag ljög när jag svarade nej. Sen så var det klart! Han sa att han skulle rekommendera mitt approval och att jag kunde bli citizen redan idag om jag ville! Jajjamen sa jag och jag fick igen, lova en väldigt seriös officer att jag INTE skulle skilja mig eller göra något olagligt inom de nästa tre timmarna innan jag blev insvuren.

untitled-1-4

Jag ringde KC och tvingade ut honom på en lyx lunch och vi firade med champagne i fula glas, som sig bör, och sen åkte vi tillbaka till the immigration office för att take the oath.

untitled-1-5

Vi som skulle sväras in fick en liten flagga, en pin, och en massa papper. Vi lotsades in i ett stort rum där vi fick sätta oss på rad. När alla var redo fick vi sjunga nationalsången.. det gick sådär kan man väl säga.. det var inte många som sjöng för ingen kunde ju texten, men vi försökte! Sen fick vi veta att vi var 64 personer där, som representerade 29 olika länder, Canada och Mexico var de två länder med flera medborgare, så klart. Det  här var nog min favoritdel av hela ceremonin. Varje land lästes upp i ordning och vi fick ställa oss upp och bli recognized ifrån det land vi kom ifrån, speciellt fint eftersom många faktiskt gav upp sitt första citizenship för att bli amerikaner.

untitled-1-8

Sen fick vi ta the oath som gick såhär:

“I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.”

Den kändes mer sorglig än fin att säga, iallafall för mig och jag förstår såklart att det är väldigt individuellt. Att komma ifrån Sverige betyder ju att min levnadsstandard inte har förbättrats nämnvärt iom att flytta till USA. Jag kommer ifrån ett säkert och ett tryggt land och känner inte att USA är min räddning, så som jag tror att många andra kanske gjorde.

Vi fick se en film ifrån President Obama där han välkomnade oss till the “American Family”, att vi nu har rättigheter som Americans men även ett stort ansvar. Att vi gör och ska göra America better.. etc. men alltså.. HUR ska Trump kunna säga samma sak utan att vara en hypocrite? Han har ju förolämpat i stort sätt alla immigrants i USA, utom just kanske vita européer. Här kan man se en YouTube video på Obamas tal.

untitled-1-9

Sen fick vi våra certifikat, och sen sjöng vi en sång till.. och sen var det klart! Känns inte så speciellt att skriva om såhär, men det var verkligen stort. Jag är så glad att jag fick göra detta, att jag hade Casey där med mig och att jag fick dela denna upplevelse med alla andra immigrants som svors in samma dag. Det var så mäktigt! Det är precis det där USA är byggt på!

Idag kom jag till jobbet och mina kollegor hade pyntat hela mitt kontor med amerikanska flaggor och ballonger och det kändes speciellt att de tog sig tiden att göra det. Vi är inte en tät grupp, eller umgås med varandra utanför jobbet, knappt på jobbet, så att de gjorde det betydde mycket för mig. Jag skickade ut ett massmail till alla mina kollegor där jag skrev att jag ville fira mitt nya citizenship med dem och att jag hade med mig tårta som serverades 12:30 och alla mina favorit kollegor kom och firade och det var häftigt att se hur glada alla var för mig! Genuint glada att jag hade gått igenom hela processen och att jag var amerikan, det var fint och stort! Verkligen värt att fira!

Så, snipp snapp slut så var den här historien slut.
2008 kom jag in på ett student visum, som förlängdes till ett till student visum, som blev ett fiancé visum, som blev en permanent resident med ett två års green card, som blev ett 10 års green card och som nu aldrig mer kommer höra ifrån immigration services för nu är jag en citizen!

untitled-8

Jag skickade in min ansökan 21 Aug, och blev alltså insvuren i går, så det gick snabbt! Nu varierar det MASSOR på var man bor och på vilken handläggare man har så ta inte min tid som någon mått för en standard.

 

45 Comments

 1. Lite sen här, men stort GRATTIS!! Blir ju nyfiken på om det var nån mer svensk som blev citizen samtidigt som du? 🙂

 2. Tack för en utförlig beskrivning av hela processen! Jag skickade också in alla papper i augusti men har inte hört något än… Börjar bli lite nervös. Jag bor i Texas, så antar att det skiljer sig beroende på vilken stat man befinner sig i? Skönt att engelskatestet inte var något högskoleprov typ;)

  • jga har en van som skickade in tva manader innan mig här i Denver och hon har inte heler hort nagot annu.

 3. Ja just det, de där löjliga frågorna man även fick på green cards intervjun, och aldrig ett leende från de som intervjuar förstås. När vi skulle in i byggnaden frågade säkerhetsvakten Winslow om han eller jag hade någon handgranat med oss!! Alltså….jag ville sååå gärna säga jaa jo jag har ju en i bakfickan….men men. Vi typ sealed the deal när jag tog fram en pappersbunt på alla resor våra katter har gjort fram och tillbaka och hit och dit för att vi alla skulle kunna fira jul tillsammans, det visade sig att hon ÄLSKAR katter! tummen upp för mig som prompt ville ha med mig de papprena haha!

  Så fint ändå att du fick se film med Obama….om, eller kanske mer när, jag blir Amerikan så kommer väl jag få se Trump….har inte ens reflekterat på det förrän nu, så jäkla tragiskt.

  Och just det! Grattis måste jag ju skriva också 🙂

 4. Stort grattis! Och tack för utförligt inlägg, det här var så himla intressant! Nu kanske jag själv kan få tummen ur och ansöka om medborgarskap 🙂

 5. Älskade att jobba på sfi. De som gick där har redan permanent uppehålls tillstånd som övergår i medborgarskap sedan men vi firade varje gång en familjemedlem eller vän kom till Sverige och fick uppehållstillstånd! Så underbart Att få välkomna nya människor till världens bästa land!

 6. Wow! Grattis! Har min amerikan/kanadensare här i Sverige just nu – och vi pratade precis om var som det vore enklast för oss att bo. Sverige? Canada? USA? Han har dubbelt medborgarskap, Canada/USA.

  Min gissning är att det enklaste vore Canada, eftersom jag har både min MSc och min PhD därifrån, vilket jag tror att de kommer att kolla på. Men jag vet inte. Han bor trots allt i USA och inte i Canada, och kanske hjälper det att han är professor vid ett ansett amerikanskt universitet. Vad vet jag.

  I mina öron låter allt jobbigt, så det kändes så rätt att läsa om hur bra det ändå har gått för dig!!! Grattis!

 7. Kändes verkligen som att återuppleva ceremonin lite nu när jag läser om din 🙂 Häftigt att få sväras in samma dag som intervjun! Jag tror jag väntade 2 månader på min tid efter att intervjun var avklarad, och min intervjugubbes sista kommentar till mig innan jag gick ut från kontoret var “I hope you don’t mess up before the oath, you’re already married to a ching chong so that’s one strike right there.” Han hade uttryckt sig rasistiskt och kvinnoförnedrande under hela min intervju och jag kommer ihåg att jag bara satt där och tänkte att det är ett helvete att en sån som honom ska ha den typen av makt över någons liv. Jag är vit och från Sverige, alltså väldigt priviligerad, så jag kan bara föreställa mig hur han är mot folk från andra kulturer…

 8. Grattis Linnea! Men jeg lurer, kan man ha dobbelt statsborgerskap i Sverige, eller måtte du gi opp ditt svenske statsborgerskap for å bli amerikaner?

  • Sverige tillater tva! Jag skulle inte ge upp mitt svenksa for det amerikanska, tror tyvarr inte att Norge gor det?

 9. Stort grattis! Det ska firas! Jag minns när jag blev svensk medborgare! Så stolt och glad man var….men ingen ceremoni tyvärr..ingeting. Men en fin prinsesstårta av svärmor fick jag i alla fall 🙂

 10. Grattis! Härligt och skönt att slippa räkna dagar utanför USA etc 🙂 kram

 11. Vår stad har på nationaldagen varje år en fantastiskt fin ceremoni
  med tal, flaggor, sånger för alla nya svenskar. Runt Sthlm brukar
  Victoria o Daniel medverka har jag sett.

 12. Cia Höglund Peer Reply

  Ja men du fick det faktiskt att låta som nåt jag kan tänka mig att göra ändå – fast jag tänker som så här – hade ju vart rätt kul att ha dumbtrump att välkomna – tror du han kommer ha olika videos? Typ You’re fired!!! När man missar, You’re such a nasty woman, but welcome…You’re attractive, no need for questions just let me grab your ass… Grattis vännen

 13. Stort grattis!!! Så nu får du rösta i nästa val osv? Du är en riktigt amerikan? 😀

 14. Alltså, började grina när jag läste ditt inlägg. Kan verkligen förstår att det känns sorligt. Meeeen så fint att dina kollegor brydde sig så mycket <3<3

  • No stress! Det ar ju skont att jag slipper tanka pa dagar etc som jag ar utanfor USA nu.. nu kan jag flytta til Sverige och alltid flytta tillbaka utan att ansoka om visum igen!

 15. Heja heja! Massa grattis till dig! Låter som en väldigt mäktig akt iallafall! Kan inte låta bli att fundera på hur Sverige agerar när “utländska” medborgare kommer hit och får stanna? Känner mig gravt tveksam till att man får ett sådant fint välkomnande iallafall 🙁

  Kram

 16. Grattis! Har du dubbelt mednorgarskap nu eller enbart amerikanskt?

 17. Grattis! Har du dubbelt medborgarskap nu eller enbart amerikanskt?

Write A Comment