Jag fick en fråga om att expandera lite om mina tankar ang. kött. Så jag tänkte att jag delar med mig lite denna vecka av hur vi tänker när vi handlar, vad vi har i kylskåpet, vad WK gillar mest eller något i den stilen. Vi får se hur det blir! Jag hoppas att det blir inlägg som inte känns pressande eller stötande. Vissa är veggisar, andra är köttätande. Vissa handlar efter plånboken, andra efter suget. Det är A-OK. To each is own. Tycker du att jag är dum i huvudet som äter kött så har du rätt att känna så men jag håller inte med dig. Typ.

När jag var kanske 15-16 år så läste jag en bok skriven om Thich Nhat Hanh att något i stil med att om man inte “kan” vara vegetarian så ska man tänka på konsekvenserna av sitt köttätande och äta etiskt. Det satte sig djupt. Det och att jag växte upp i en familj av jägare. Så här skriver han i boken “How to Eat”

“We should reflect deeply on what we buy and what we eat. What we buy and eat can contribute to climate change or it can help stop it. Eating is a chance to nourish our bodies and know that we are not destroying the Earth by doing so.”

Jag försöker att alltid köpa ekologiska grönsaker och jag köper enbart ekologiskt kött.
Vi äter primärt kyckling och turkey, och har minskat vårt intag av port och beef markant jämfört med för två år sedan. Säg att jag lagar kyckling eller turkey fem gånger i veckan och rött kött en gång i veckan. Pork äter vi bara om är på restaurang och får bacon, eller om vi grillar tenderloin på sommaren. Jag skulle vilja att det röda köttet vi åt enbart var vilt men men jag har inte hittat det i Denver i små kvantiteter.

Vi köper bara kött som är ethical. Jag skulle aldrig köpa kött av Tyson tillexempel. Då äter jag en macka till middag istället. Och eftersom jag väljer att äta kött, så är det mitt ansvar att se till att djuret som offrar sin kropp har levt ett värdigt, naturligt liv och slaktats humant. Där av anledningen till att vilt är bäst. Men som sagt, jag kan inte hitta en bra källa här. Vi köper vårt kött på Whole Foods och vi försöker att alltid köpa the highest grade. Grass-fed, pastured, och free range. Och, det bör tilläggas att köpa dessa sorters kött är inte bara bättre för djuren och djurhållningen, men även för dig. Köper du kött som inte är ekologiskt så köp lean meat först! Sedan är det bra om du kan skära av allt fett ifrån kött som inte är ekologiskt. Det är i fettet som mycket av sunkiga biprodukter sätter sig, antibiotika, hormoner etc. Urk. Undvik pork helt om du inte kan köpa det ekologiskt för din och för grisarnas skull.

Ägg är något som varierar en massa i pris, men samma här. Ekologiskt först. Det är en anledning till att vissa ägg är billiga och jag vill inte ha det i min kropp, eller på mitt samvete. Billiga ägg i USA är ofta billiga just för att hönorna behandlas otroligt inhumant och de matas med SKIT. Restprodukter av andra djur, antibiotika, corn och soya. URK igen. Här kommer ett förklaring på ord som är bra att gå efter. Natural – Betyder inte ett skit. Står det att äggen är natural så betyder det skvatt. Without added hormones –  SUCK, de får inte matas med hormoner by law så det är som att säga att hönorna inte föddes på månen. Cage free –  betyder inte att de är ute, de kan vara uppfödda inomhus utan tillgång till sol, på extremt små ytor. Certificated Organic – Här måste hönorna ha tillgång till att kunna vara utomhus. Dock behöver det inte vara helt schysst för det, det räcker med ett utomhuspace på 3% för att de får kallas CO. Hönorna här är inte i burar. Pastured: Här får hönorna springa ute, inte bara ha access till att kunna se himlen utan faktiskt spendera en stor portion av deras live utomhus. Vanligtvis får hönorna också en ekologisk diet så hittar du ägg som går under både Pastured och Organic så katjiiing. Bra ägg! Skål!

Jag läste i It Starts With Food något som jag gillar och ska försöka tänka på mer:

Support a nose to tail philosophy: As a society, we have become accustomed to eating only a fraction of the animals that give their life to provide our food. Consider this; “There are only two tenderloins on a pig, and 20 people want them. There is only so much bacon to a pig, and virtually everybody wants that. You can’t buy a pig and ask for it to be all cut into chops and bacon — pigs just don’t work that way.”

namnlost (51 of 62)

Jag gillar mat som man inte behöver ha i kylen!

34 Comments

 1. hej linnea! vi tanker som ni men tycker fortfarande det är svart att komma pa vegetariska rätter… tips tack 🙂
  efter att ha besökt alla olika typer av slakthus och gårdar genom min utbildning så äter jag endast nöt kött nu… gris som lever typ 6 månader varav 4 månader får dom antibiotica och höns som lever typ 1 månad under i mina ögon dåliga förhållanden har jag helt uteslutit ur min kost.. nötkott är det ända djur där jag känner att det behandlats bättre av den simpla anledningen att en tjur är värd så mycket så det är i ägarens intresse att skota om den bra.. till skillnad mot gris och kyckling. vet inte hur det är i usa men vi köpte två hönor som vi har i trädgården som ger oss 2 ägg per dag, emma älskar dessutom att gå och plocka agg so win win 🙂

  • Haller med, det ar ursvart. Vi vill sa garna ha agg och vi far ha det i Denver.. men jag tror vara hundar skulle ata upp dem 🙁

   • Vår jackrussell gick på den ena hönan och den attackera tillbaka Så efter det gårhon inte i närheten av dom

 2. Intressant att läsa, jag lever ju som ensamstående mamma i Sverige med 1 normalinkomst och jag tycker det är mycket billigare att äta vegetariskt än när jag åt kött/kyckling. Du äter ju paleo så då äter ni inte bönor/linser ? men det är ju väldigt billig bra mat med soppor/grytor. Jag försöker köpa mycket ekoprodukter och skippa skräpmat. Jag är glutenintolerant/celiaki så det gör att jag verkligen kontrollerar ingredienser på allt jag köper och tagit bort väldigt mycket ut min diet för att må bättre (alkohol, kolsyrat, färdigmat, kaffe etc) – hade problem med IBS/tarmarna under väldigt många år. Jag försöker äta Clean eating/eat Clean och äter ca 80% vegetarisk (inkl. mjölk, fil, ägg) och 20% fisk/skaldjur (oftast när jag går ut/bortbjuden) Försöker nu äta veganmat några mål per vecka. Samlar många recept på min pinterest DesignBella https://www.pinterest.com/designbella/

  Sen äter jag nästan aldrig på restaurang (då det är svårt med kontamineringsrisken för gluten och jag ofta blir dålig) och det sparar jag mycket pengar på… Jag äter lunch ute några dagar i veckan men då ofta på billiga vegetariska ställen. Lunch är ju fortfarande bra pris på i Sverige jämfört med middag

  I USA känns det ju verkligen som en klassfråga. Jag tycker inte ekoprodukter i Sverige är så mycket dyrare men har valt byta ut de viktigaste typ ekomjölk, potatis, vindruvor etc (Dirty dozen vs Clean fiften)

  Jag har sett många intressanta matdokumentärer på Netflix: Forks over Knives, Cowspiracy, Food Matters, Cooked, Fat sick and nearly dead etc

 3. Jag försöker mer och mer tänka på min köttkonsumtion men det är svårt då jag är allergisk mot det mesta och har redan en snäv kosthållning.
  Däremot försöker jag köpa mycket vilt, fisk (MSC märkt såklart) och så kött som snart går ut aka sådant som ska kastas.
  Som tex på min närmsta ICA så kan man köps skivspill ifrån deras chark. Det är absolut inget fel på dom bitarna men ändå så slängs det i dom flesta butikerna.
  När det kommer till grönsaker så köper jag inte ekologiskt för det mesta, mest för att det är så dyrt och jag äter minst 1kg grönsaker varje dag.
  Såklart, kostar det någon krona mer än vanliga grönsaker så tar jag det ekologiska alternativet om det inte är ifrån ny zeeland tex, då köper jag hellre svenska äpplen.
  Jag satsar nog mer på närodlat än eko, fast helst av allt en kombo. Och mat som folk vill slänga. Det är vad jag satsar på, no food waste 😀

  Såg en dokumentär om hur dansk slakteri och äggproduktion var…..HERREGUD! aldrig mera danskt kött!
  Till och med ekologiskt var ingen säkerhet för att dom hade haft det bra. Fy sjutton.
  Och så är jag glad att jag inte tål ägg/fåglar i den här aspekten 😉

 4. Anna i Bay Area Reply

  Jag tycker det är superbra att de som har råd väljer ekologiskt, närodlat etc i så stor utsträckning som möjligt, och som vegetarian tycker jag att det är bra att köttätare tänker på vilken typ av kött de äter samt att inte äta kött varje dag. MEN som jag nämnt i något tidigare inlägg om hur dyrt allt är här generellt, så har vår “enlönefamilj” absolut inte råd att handla på Whole foods – mer än enstaka varor som vi inte hittar någon annanstans.

  Jag tycker att maten här (till och med på Walmart och liknande) är mycket dyrare än där vi bodde i Sverige, men visst, kollar man på de som handlar där jämfört med på Whole foods så ser min man och jag väldigt malplacerade ut på Walmart. Nästan alla andra SER liksom fattiga ut, vi bara är det 🙂 Kläderna och övrig stil är ju anammad från när vi bodde i Sverige och hade två löner och pengar över så att säga. Lite omställning att gå från DINK (double incomes no kids) till SIK (single income with kid(s)) i ett såhär dyrt område, men det är väl lite poverty chic över oss, eller vad de nu kallade det i Girls 😉

  • Vi har verkligen inte rad att kopa allt på wholefoods, men gronsakerna dar ar billigare an pa safeway! Sa vi koper kott och gront dar, och resten pa trader joes, sprouts, safeway etc.

   • Anna i Bay Area Reply

    Aha, jag trodde ni köpte allt på Whole foods 🙂 Här är det ungefär samma höga pris på grönsaker på Safeway och Whole foods, men vi har hittat en mycket billigare local market som vi handlar grönsaker på och det är ju närodlat och det mesta är obesprutat. Kött äter maken väldigt sällan men då köper han bra kött.

    Hur är sprouts? Där har vi aldrig handlat men tror att det finns här någonstans.

    • Anna i Bay Area Reply

     Medianinkomsten per hushåll här är 170 000 usd/år, ca TRE gånger så mycket som vad vi har, så priserna i både affärer och restauranger sätts ju utifrån vad folk som har betydligt högre inkomster kan punga ut med. Känns lite knäppt nu som vanlig svennebanan att gå och tänka “att vara rik är att ha råd med Whole foods plocka-själv-müsli, tänk om man hade råd med det” 😉

     • Anna i Bay Area Reply

      Jag veeet, det är lite jobbigt att behöva gå tillbaka till att leta rabatter och kuponger som jag gjorde under studenttiden.

      Har inte kollat upp matinköp online, tack för tipset! Har du provat och har du i så fall några rekommendationer?

 5. Jag är till största delen vegan (ibland slinker det ned någon mejeriprodukt när vi äter ute) och det är även våran unge. För mannen som inte är vegetarian (men har lyckligtvis inga problem alls med veggo) är det viktigare med ekologiskt. På endast en inkomst för tillfället har vi inte det fett men vi samsas någorlunda om vad vi prioriterar. Vi åker till tre fyra olika affärer och köper vad som är billigast (och bäst, dvs veggo och eko) den veckan. Sedan fyller vi på med skafferivaror från thrivemarket.com de säljer ekologiskt upp till 50% billigare. Kolla gärna in sidan.
  Jag växte själv upp i fattiga förhållanden. Mina föräldrar hade egentligen inte råd med att ha åsikter men det hade de ändå. Så det blev mycket laga massor och frysa in, och baka eget bröd, göra egen marmelad & müsli osv. Vill bara säga att det GÅR att vara fattig och äta någorlunda bra. Men bor man i en food desert eller så har man ju fan inget val.

  • vi gor precis likadant, aker till ca 3 olika butiker for att kopa allt och ar saaaa less pa det. Vill ha ICA!!! Blev just medlem pa thrivemarket, vad brukar du bestalla dar?

 6. Vi resonerar precis som ni när det gäller kött och ägg det blir verkligen dyrt men det får det vara värt.

  En annan fråga, de där små potatisarna på bilden, vad gör du med dem? Jag har sett dem i affären men vet inte vad jag skulle göra med dem.

  • Oh! Jag har dem i ugnen sa de rostas, varldens basta mat till WK, han alskar dem och det ar latt for honom att ata dem sjalv!

 7. Tycker det var ett bra och intressant inlägg, sen är det ju självklart att inte alla har möjligheten. Tyvärr är det ju så med mycket. Men tycker det är för jävligt med all skit de stoppar i djur som vi Sen äter och sen kommer ut i naturen osv. Vidrigt är det.
  Men gillar sista citatet och något jag tänker ofta på, vi åt mycket fläskfilé förr, men sen började min mamma fundera & har ofta sagt det att det finns bara två fläskfileer på en gris. Jag åt en del fläskfilé ändå något år när jag flyttat hemifrån men de där gnagde i mig. vi bjöd på det på vårt bröllop för något år sen, men tror inte jag ätit det sen dess och saknar det inte (som jag trodde jag skulle för jag älskade fläskfilé innan!)
  Men ibland tar de lite tid innan saker sjunker in! Jag väljer också ekologisk så långt det går, men särskilt bär det gäller ägg & kött! Min man har också ändrat sig! Inte så mycket för miljöaspekten men för att smaken blir så mycket bättre, spm ju är ytterligare en bonus med ekologiskt!!

 8. Har du funderat på att köpa ett helt djur från någon farm i närheten? Det brukar ju finnas allt från gris- ko att köpa hel eller halv.
  Har absolut inte råd att köpa de ägg som är tolkade som de “bästa” , de kostar 6 dollar för ett dussin här, i affären alltså, köper du lokalt på farmers market blir det ju direkt billigare! Man kan ju också ha egna höns, både kött och ägg, krävs väl lite mer jobb men då ver man ju hur de behandlas 🙂 Dessutom så tycker inte jag att organic alltid är bäst, besökte en del kyckling farmar i Sverige som var organiska och kände att de inte såg direkt gladare ut än de andra som inte var organic… de organiska hade lite mer besvär och så tyvärr. Jag känner att har man inte varit på den exakta gården som ens mat kommer ifrån, organisk eller icke så har man inte en aning om hur djuren egentligen mår tyvärr, och det kan hända att de icke organiska mår bra mycket bättre…. en liten tanke bara som nog tål att tänkas på 🙂

  • Jag skulle sa garna kopa med vanner men vi har inte hittat nagon som vill dela med oss.

   • Ahh.. vad trist. Vi har hittat ett ställe i Madison där man kan köpa antingen hel eller halv, ko, gris lamm etc. Vi måste köpa chest freezer där först bara. Har ju en här men den kan man ju inte släpa med sig haha!! Har ni ingen möjlighet att ha chest freezer någonstans? Hoppas ni hittar någon! Hade vi bott där hade jag gått all in med dig! 🙂 kramen

   • Cia Höglund Peer Reply

    Vi kan tänka oss det Linnéa, vi har heller aldrig hittat nån som vill dela – “vår” chark i Hudson ( Hudson Lockers ) köper och slaktar från gårdar i närheten – det bästa är att dom använder precis allt från djuret, till korvar och annat som dom säljer i sin butik – ska jag kolla vad det kostar? 😀

 9. Svårt. Mycket svårt.

  Jag håller med Cia – absolut INTE att du dömer Linnéa men att om man funderar på matvanor i USA så gäller det att ta med i beräkningen att mat blivit en nästan renodlad klassfråga här. Man ser det om man tittar på demografin i affärer som WholeFoods och Trader Joe´s och andra “hälsosammare” affärer, på priserna, på inredningen, på branding, om man pratar med folk om vart de handlar och hur de äter. Det är naturligtvis inte bara att “vanligt folk” är utestängda och känner sig obekväma i den sortens affärer/matkonversationer, det är ju dessutom så att de benhårt känner att det är något för “rika.” Också: i många familjer jag känt här så har konversationen om mat snarare handlat om om de ens orkade laga kvällsmat hemma åt ungarna efter att ha jobbat dubbla jobb, nattskift och 70-80 timmar den veckan eller om de skulle lasta in alla i bilen och åka till McDs….Men det gör mig så förbannad att bra obehandlade bas/råvaror är något som kräver massor med extra tid och ansträngning och ses som en statusgrej åt rika (vita) liberaler. Subventionera bra mjölk, grönsaker, ägg från hönor som inte är misshandlade och glada fläskkotletter eller nåt sånt…. Och släng ut orkidéerna, de bonade golven och dumpa den klassiska musiken i de där affärerna för helvede!

  Så det finns för mig tre amerikanska konversationer när det gäller maten. 1. hur har det blivit såhär (svårt för vanligt folk att äta vettigt)? 2. Hur ska man själv göra och 3. Hur kan man äta bra utan att alltid gå till WholeFoods och köpa ekologiskt som kostar dubbelt? Jag tror – som andra kommentarer säger – att det finns sätt att vara kreativ och äta bättre OM man har tid och ork men inte pengar. I slutändan gör man som sagt vad man kan och orkar och de som inte kan och orkar behöver definitivt inte mer att stress i sina liv än de redan har i det här jävla samhället…

  Själv drar jag ned på kött till kanske 2 gånger i veckan. Jag handlar ekologiskt eller lokalt när jag kan/tillfälle bjuds (men ofta är jag så trött att det blir den mexikanska grönsaksaffären om hörnet – det är väl föralldel också att handla lokalt 😉 ). Bodde jag i Colorado skulle jag antagligen gå ihop med ett par kompisar och köpa kött direkt från gårdarna två gånger om året – det finns flera ställen där man kan göra det där och då har man ju koll på hur djuren behandlats samt priset per pound går ned rejält plus köttet transporteras inte flera hundra mil…
  Kram.
  Slutligen kudos till dig för att du tänker på det här för er alla och för WK!

  • Haller med dig, vi vill ata mer veggomat men det kansn latt sa tomt nar vi redan exkluderar pasta samt boner och lentis. Har du recept? och JA!! sa himla bra konversationer. Mat ar definitivt min storsta utgift och stress..

 10. Bra inlägg! Jag försöker fortfarande lära mig vad allt betyder här. Måste nog kolla äggen lite mer. Jag brukar nästan uteslutande handla på Trader Joe’s och köper deras organic, all-natural kött men jag tror att det finns snäppet bättre också. Vi äter rött kött kanske två ggr i veckan och vegetariskt (fast med ägg) ungefär lika ofta. Jag upplever grönsaker som rätt dyrt här men efter tio år i Israel så har jag nog blivit bortskämd vad gäller frukt och grönsaker. Att köpa allt ekologiskt och organiskt är dyrt men om man stryker kött några dagar i veckan så kommer man ner rätt snabbt i kostnad. Häromdagen gjorde jag t ex en vegetarisk 3-bean chili som kostade ca 10 USD och räckte till två middagar till oss (4 personer). Jag önskar att jag kunde köpa allt ekologiskt men det blir för dyrt, vi har bara en inkomst för tillfället så jag försöker hålla mig till min budget.

  • Det blir dyrt! WK gillar iofs böner, polenta och typ bröd mer än något annat. Så han är billig i drift

 11. Saken är, att om du som förälder har 2 barn och du kan välja mellan att köpa billigare mat och dina barn är mätta och får i sig allt dom behöver eller välja att betala minst dubbelt så mycket och dina barn går hungriga – så är det ju liksom inget val längre, eller?!?! Det är väldigt farligt att döma någon annan för maten dom äter, för att kunna köpa enbart ekologiskt krävs det rätt mycket mer pengar, som inte alla har – det är en lyx! Själv åker jag till en chark och köper närproducerat kött och väljer ekologiskt när jag kan – men vi har liksom råd med det 🙂 bara en annan vinkel på frågan…

  • Jag är ledsen att du ser det som jag dömer någon, det menar jag verkligen inte! Som jag skriver högst upp, alla handlar olika! To each is own

   • Jag tror inte att DU som person dömmer Linnéa, absolut inte! Men det finns väldigt många andra som gör! Jag Erkänner – Jag är nog extra känslig gällande detta ämne, dels för att jag är uppvuxen på pannkakor till alla mål sista veckan i månaden då vi inte hade pengar till nåt annat…och dels för jag ser vilka pengar många människor faktiskt har att röra sig med när räkningar och försäkringar mm är betalt – finns inte en chans att dom jag pratar om ens kan köpa äggen ekologiskt, ska dom då kunna köpa kött, frukt och grönsaker så blir ju valet ganska enkelt, tyvärr… Each for his own betyder ju i mina ögon i varje fall, att du har gjort ett val och att du har din åsikt och andra får välja sin väg och ha sin åsikt – vilket jag håller med om till 100% Det jag menar är bara att alla inte har möjligheten att ha en åsikt eller att välja när det gäller mat och liknande måsten, hur mycket dom än skulle vilja… 🙂

    • ❤️ ja det är ju inte ett direkt politiskt korrekt inlägg jag skrev, det är jag medveten om. Kram till dig, du verkar vara en väldigt klok. Och du har helt rätt, majoriteten har inte råd med en åsikt..

 12. Jag är vegetarian sen ett halvår tillbaka, jag saknar inte kött. Jag äter fortfarande fisk och skaldjur däremot (men inte varje dag)… Jag kommer aldrig att “hata” någon som äter kött, dels för att jag har gjort det i hela mitt liv tills för 6 månader sen, dels för att alla inte kan göra “uppoffringen” att sluta äta kött. Däremot så förespråkar jag ALLTID och tycker att ALLA kan ha en dag i veckan som de inte äter kött. Tänk om varje familj i hela världen slutade äta kött en gång i veckan, vilken skillnad det skulle kunna göra. Och jag tycker att det är jättebra att köttätare gör som du, att de väljer att äta etiskt och ekologiskt så ofta som möjligt. 🙂

  • Ja, jag insåg att det ser ut som vi äter kött alla dagar i veckan, det för vi inte 🙂

Write A Comment