_DSC0938

Chiabars är min nya obsession. Urgoda, mättande och fina att titta på. Ett bra snack för mig och jag ger det till WK utan dåligt samvete.

I boken It Starts with Food så läste jag en mening som stannat med mig mer än något annat.

“There is no food neutral; there is no food Switzerland—every single thing you put in your mouth is either making you more healthy or less healthy.”

Dessa bars är freaking Scandinavia! Nyttiga, goda och vackra. De innehåller bland annat:

Pumpakärnor – Fulla med järn, zink och E-vitamin.

Sesam frön  av dem får du omega 6. Sesam frön är packade med kalcium och precis som pumpakärnorna, massa järn.

Chia frön – Oooomega 3! Det ger en himla massa energi, och är en bra proteinkälla. Sen är det kul att äta för det känns som att tugga på grodyngel.

Raw Cacao – Hej antioxidanter!

Kallpressade kokosolja (Unrefined på eng) – Kanske bland de bästa fetterna du kan äta.

Medjool dadlar – Söta och goda. Fulla av potassium och fibrer.

Torra ingredienser:
130 g  pumpa kärnor
130 g kokos flakes.. bättre ord finns säkert men jag kommer inte på!
60 g  sesam frön
60 g solrosfrön
4 matskedar chia frön
2 matskedar bee pollen. Kan man använda om man vill, jag är inte urtaggad på att använda pollen för jag har hört att det inte utvinns helt schysst mot bina. (Ett bi, flera bin?)

Blöta ingredienser:
20 mjuka, kladdiga medjool dadlar. Kärnade!
6 matskedar kokosnötsolja
4 matskedar raw cacao
1 hel vanilj stång

I en blender mixar du alla torra ingredienser, så det blir som ett väldigt grovkornigt mjöl. Ju mindre mjöligt, desto knaprigare och godare. Häll i en separat skål. Sen mixar du dadlarna, du kan behöva lite lite vatten. Det gjorde jag! Det ska vara urkladdigt och gött. Sen blandar du allt, trycker ner i en panna. Strö över bär, nötter, frön. Jag hade Goji bär, hemp seeds och pistachio nötter.

En varningens ord, det här blir SÅ mycket. Jag hann inte äta upp mina och det var tråkigt att kasta dem. Så ge bort i present eller halvera receptet.

_DSC0935

_DSC0953

_DSC0942 (1)

12 Comments

  1. Eeeeeh hallå drömmen, ser ju ruggit goda ut och det där måste jag definitivt baka här hemma!

  2. Pingback: Mera mellanmål - Linnéa i USALinnéa i USA

  3. Pingback: Kanelstekta äpplen recept - mellanmålstips från Fitness & Hälsa

  4. Pingback: Mellanmål utan kyskåp + fler mellanmålstips

  5. En liten fråga: när du skriver “sen mixar du dadlarna” menar du bara dem eller ska det andra blöta också va med? Eller kommer de ihop med “sen blandar du allt”? Vill ju göra rätt för de ser supergoda ut! 😀

  6. Pingback: Goda nyttiga mellanmål - uppochhoppa.seuppochhoppa.se

  7. Ser fantastiskt goda ut. Är de väldigt söta/smakar de mycket dadel? Jag har gjort olika varianter av rawballs och alla har fått en alldeles för stor del av dadel varvid de är alldeles för söta (säger en godisgris som jag…). Letar förbrilt efter ett bättre recept.
    //Johanna

  8. Tack för receptet, de ser jättegoda ut! Det där med att antingen äter man mat som bygger upp hälsan eller bryter ner hälsan blev så väldigt tydligt efter jag fyllde 40. Fram tills dess hade jag mer eller mindre kunnat äta vad jag kände för och ändå må bra men nu känner jag direkt om jag har ätit en måltid som tillfört mig energi eller som snor energi från mig. Det är både bra att det blivit så tydligt (lättare att göra bra val) och läskigt att maten har SÅ stor effekt på mig direkt. Och hur har perioder med skörlevnad i 40 år påverkat min hälsa i det långa loppet? Tycker att du är jätteklok som går all in för att servera hela familjen nyttig mat!

Write A Comment