I förrgår när jag gick och la mig så kände jag hur vänster ansiktshalva var.. typ kallare än den andra. Som om det rann kallt vatten på ena sidan, i går morse när jag vaknade så hade ena halvan av ansiktet somnat. Precis som när ett ben somnar. Jag går upp klockan fem på morgonen och kör som vanligt. Ut med hundarna. Åker till CrossFiten (kör morgonpass nu förtiden) och sen vidare till jobbet. Ringer Casey som är i NY och berättar att hela ansiktet känns som det är förlamat och han får paniiiiiiiiik och gormar att jag ska åka till en dr. Vilket jag INTE har lust med för just denna fredag är rätt proppad med saker att göra plus att när jag är klar med jobbet vill jag hem hem hem hem.

Något jag vet om, och försöker förbättra är att jag är så trotsig. Om någon säger åt mig att göra något istället för att typ guida… Ex. Linnéa skulle du inte tycka att det vore bäst…. mot Linnéa, nu gör du som jag säger. Så får jag psykbryt. Det sistnämnda alternativet får mig att tvärnita och bete mig som en treåring. Och så blev det nu. Jag mådde bra, hade precis avslutat ett apjobbigt pass på CF, var tipptopp förutom att ena halvan av ansiktet var domnat. Casey får ännu mer paniiiiik och ringer min mamma och sin pappa i tårar som i sin tur ringer mig och båda säger att det kanske vore bra om du åkte till doktorn.. (aka, guidar till ett eget beslut). Jag ringer sjukvårdsupplysningen som säger att jag ska åka in till akuten. Känner fortfarande att det är pisslöjligt eftersom JAG MÅR BRA. Smsar två vänner här i Denver som är läkare/nurse och de tycker jag kan ta det lugnt men att jag bör kolla upp det och efter att min chef säger åt mig att han är “worried” (där fick jag min gråtattack). Så åker jag och kollar upp det.

Gör tuuusen tester, blinkar, ler, blundar, pekar på näsan, klarar alla stroke tester med galans. Doktorn är en HUNK, fast när jag tänker efter tycker jag nog att alla doktorer är hunkar. De kan vara 75 och skalliga. Sätt på dig scrubs och häng ett stetoskop runt halsen och du är en hunk. När jag sitter där hos doktorn är ansiktet nästan helt normalt men i stället började handen på samma sida kroppen domna bort och jag sitter och svär. Doktorn muttrar om brain issues och jag börjar skratta och hööör hur min bror konstaterar “No shit sherlock”. Skönt att han är är med mig i tanken och retas efter 15 år isär.

Sur hos doktorn

Tyvärr var doktorn rätt oimpad av mig så det kommer inte blir någon future otrohets affär.  Kunde du gå normalt igår? I was in bed… Fick du försämrad syn? My eyes were closed and it was pitch black..  Var du svagare i någon del av kroppen? I CrossFit, I feel strong all over my body…..lååång jobbig pause…  OK no equally weak. I was in bed. Did not feel anything. Sluddrade du eller hade svårt att uttrycka dig? I was alone and only spoke to my dog… and I dont even know if I actually speak to her or if we do telepathy.. if you know what I mean…  NO.

Han pratade om ministrokes och om MS och jag fick gå hem med en lista på symptom jag ska hålla utkik efter. Men sa att jag inte skulle oroa mig så länge jag mådde bra. No shit.. Ringde Casey för att säga åt honom att han är en idiot som tvingar iväg mig till en doktor när jag mår bra och han påminner mig om hans professor, som är en class action advokat (har några hundra klienter) i samma fall, alla mot YAZ. De p-piller jag åt fram till några månader sedan. Och Casey har studerat höööögar med unga kvinnor som fått stokes pga YAZ. Nu förstår jag Casey lite mer..

Anyway. Jag lämnade doktorn 40 dollar fattigare och med en stark känsla av… åldersnoja. Jag har undersökts för strooooooooke! Det är jag och Agda 75. Snart fyller jag 29. Döden döden med andra ord. Men ni, experter, har ni haft något liknande? Vad var det då?

73 Comments

 1. Man kan vara APC resistent och bära på anlag till blodpropp och då är det ingen bra idé att käka p-piller. Men oftast vet man inte det för det är inte ett test man normalt tar. Många bär på det utan att veta och märker aldrig något. Röker man, käkar p-piller och har anlag, då har man anledning att oroa sig. Men ofta känns saker ju konstiga och så är det inget alls! Det ÄR oavsett ovanligt med stroke när man är ung. Skönt att det inte verkade vara något farligt för din del!

 2. Hej, kikar in här ibland från länken hos Trillingnöten 🙂 Mitt halva ansikte domnade också bort i somras, det var under en period av extrem stress. Jag har inte haft det sen dess och jag gick inte till doktorn. Jag tror helt enkelt det var kroppens varningssignal. Hade huvudvärk också. Så lugnande kanske att det inte behöver vara något allvarligt, men kanske att man ska ta det lite lugnt ett tag 🙂

 3. Skönt att du kollade upp det iaf. Förra året fick min pojkvän (då 35) en stroke. Inte roligt att genomgå det kan jag lova!

 4. Åh ta hand om dig. Jag var ju med om samma när min rygg kraschade fast där trodde inte läkarna alls på mig och så var det visst 5 diskbråck. Hoppsansa liksom.
  Om jag vore hos dig skulle jag tvinga i dig en kopp te och så skulle vi sitta i din gunga på trappen och bara prata så du fick slappna av lite. Kram

 5. Har varit med om detsamma, typ. Var på intensiv dyksemester i en vecka strax efter en förkylning. Plus att mitt resesällskap bröt armen sista dagen så jag bar bägge våras bagage på hemresan. Dagen efter hemresa var halva mitt ansikte väck. Utmattning plus förkylningsvirus på ansiktsnerv. Och tydligen tryckvariationerna frekventa dyk medför. (Det pratades om att bergsbestigare kan drabbas av samma skäl, har liksom inte med tryckets kraft så mycket som skillnaden att göra, vet dock inte hur sant det är) Försvann efter typ två veckor (fick sova med en liten plastbubbla över ögat på förlamade sidan).

  Hoppas att du känner dig bättre och att det är en engångsföreteelse.

 6. Better safe than sorry!

  Tänk på att du kör rätt hårt med din kropp, den utmanas hela tiden, får nya dieter lite då och då.

  Andas ibland…men sluta aldrig med utmaningarna!

  Du, jag gav dig en sån blog award idag…

  • Tack! Jag ska ta det lite lugnare och bli bättre med maten. Såg idag att ryggvärken är tillbaka.. stackare!

 7. Hej fina! Jag har kan bli bortdomnad i halva kroppen (ibland ansiktet, ibland armen) när jag är påväg att få migrän.. Då är det nån närv som kommer i kläm när blododrorna svullnar (eller vad det är som gör att man får migrän..)

  Jag tänkte också på att du har gått på ganska hård dieter.. Du har uteslutit mycket kolhydrater.. Finns ganska många fall i Sverige där kvinnor som gått på lchf fått strokekänningar och åkt med ilfart till Akuten.. Det är inte stroke men kroppen/hjärnan kollapsar eftersom den drivs av kolhydrater. Kan vara värt att tänka på!

  Hoppas verkligen det inte är nått farligt! Ta hand om dig! Kram

  • Jag har ju ätit rätt mycket kolisar genom frukt etc vilket lchfare inte äter så jag tror inte att det har med det att göra, men tack för att du påpekar det! GUUUUD vad jag saknar dig!

 8. Kan det vart så att min 50 kg hund låg så tokigt på dig så du fick en nerv i kläm? Han är gosig men tung 😀 aldrig haft problem ned ansiktet men väl axlar och armar då han legat på ett ställe hela natten! Bara en tanke 🙂 hoppas du är bättre nu iaf !

 9. Skönt att höra att jag inte är den enda över 20 år som fortfarande kör tvärtom än vad folk ber en att göra.
  Kul det där med Yaz.. jag åt dom ett tag, men var tvungen att byta eftersom jag mådde skit dåligt men varför visste jag inte, bara mådde skit dåligt.
  Och nu ska min syster börja äta dom.. ska nog säga till henne att skippa det.

  • Nej säg åt henne att sluta! Som sagt, Casey har ju hjälpt till med det där classaction fallet och det är HEMSKT så många tjejer som skadats av YAZ

 10. Jag fick faktiskt liknande symptom när jag tog YAZ, domningar i armar och ben och konstiga stickningar på olika ställen. Det är verkligen helt sjukt att de fortfarande rekommenderas av barnmorskor här i Sverige (fick senast höra det för några dagar sen).

 11. Fy vad läskigt! Håller med C där – klart man måste ta det på allvar ändå. Det KAN ju vara något farligt. Usch. Bra att du åkte till sjukhuset och kollade, och bra att du mår bra nu.

  kram!

 12. LINNÈA! Du har en fantastisk man som vill dig det bästa och som vill att du ska må bra, bra att han fick dig (med hjälp av andra) att gå till doktorn. Klart jobbigt dock att få en massa hjärnspöken. Men du nä, nu vill jag vara med dig! Vill att vi ska kunna ta hand om varandra när det är tufft!

  Man behöver lyssna på sin kropp, det säger du till mig, men det är ju alltid svårt att leva som man lär, men du behöver vara snäll mot dig själv!

  Jobbigt med gråtattack inför chefen, men det kanske var bra! Nog en masa annan skit som kom ut då också! Men jag skulle också tyckt det varit skiiitjobbigt!

  Fick inte tag på dig igår på Viber så försöker idag igen!

  KRAM

 13. Hej Linnea, Tack för underhållande blogg. Jag läser den ofta och tycker mig kunna relatera till många av dina tankar och funderingar kring USA och dess kulturkrockar gentemot den svenska kulturen. Jag är själv förlovad med en amerikan och kommer inom kort att flytta till DC.
  Jag var med om en liknande händelse för ett tag sedan. Fick akut yrsel och domnade bort i höger hand något som därefter spred sig till hela högersidan. Jag var också till dokorn som inte hittade något fel varken genom undersökning eller datortomografi. Jag låg därefter helt utslagen i två veckor innan jag kände mig normal igen. Doktorn nämnde aldrig stress men ALLA i min omgiving är övertygade om att det var stresssymptom. Hur som helst kändes hela situation mycket läskig och jag hoppas att du snart mår bättre!

  • Oh DC!! spännande att hänga med lite mer av eliten 🙂
   Skönt att se att du blev bättre!

 14. Men gumman! Fy vad otackt! Jag forstar sa val hur du menar att man inte ska oroa sig i onodan och att man tycker att man ar ok, fast man kanske inte ar det..Skont att du anda gick till doktorn och fick massa tester. Man ska vara forsiktig och man vet ju aldrig vad som det kan vara forren man kollat upp det.

  Tankte ocksa pa om du strackt dig nar du tranat, om du eventuellt pa nagot satt fatt en nerv i klam, speciellt eftersom du aven fick dominingar i handen..Har ocksa hort folk som fatt ryckningar etc pa grund av virus.

  Det ar verkligen otackt, och jag hoppas att du ska tillbaka pa aterbesok och att du verkligen tar symptomen pa allvar som du ska kolla av pa din lista om du (forhoppningsvis inte) far nagra. Sa jobbigt ocksa att nagot sant hander nar du ar ensam, och Casey ar out of state ocksa, klart han blir oroad. Tank bara pa hur du skulle kanna dig om det vore tvartom och du fick samtalet fran honom nar han var i NYC..

  Det ar otackt med YAZ. Jag kommer ihag att du skrev om det for ett tag sedan och manga var vi som tagit dessa piller…jag ar glad att jag slutade med dom och aven Yazmine, vilka ar typ lika illa.

  Ta hand om dig nu och hoppas att du verkligen mar battre!! Stor kram!

  • Ja YAZ är verkligen läskigt när man läser om dem. Huvva! Det måste ha varit en nerv eller något för nu är det helt borta!

 15. Jag fick domningar efter att jag hade köpt en ny kudde,den var för hög haha men det tog ett tag att klura ut vad det var. Man kan också få domningar av ångest.

 16. Jag hade samma en gång pga en nerv i nacken/axeln som satt i kläm. Var på aktuen med halva ansiktet o hela pannan bortdomnad plus armen så småningom.
  Håll bara lite koll på kroppen så kommer det att lösa sig. Krya på sig nu! Kraam

 17. du måste vara försiktig.. en tjej i min klass dog förra veckan, på grund av en propp i lungan. hon var bara 18 år och det hände på grund av p-piller… man vet aldrig 🙁

 18. En fråga , jag tog svininfluensa vaccinet för 2 år sedan när det var sån hysteri om detta. Har C eller hans kollegor några klienter när det gäller detta?

  • nja, han har en släkting som fått panikångest sedan han tog den sprutan. Kan kolla!

 19. Jag har haft liknande sympton som du och det var en inflammation i ansiktsnerven, fö orsakat av stress jag gick igenom röntgen, men blev nästan döv under en vecka ungefär. Vi hörs

 20. Trist – jag hoppas också att det bara är ett förkylningsvirus eller stress symptom av något slag.

  Sen vill jag dessutom påpeka att det INTE RÄKNAS om man grinar inför chefen när man tappar känseln i halva ansiktet och ens man och hela ens familj får panik för de tror att man har fått stroke. Jag har också lätt att grina men – ta i trä! – efter att ha jobbat för och med äldre superultraprofessionella manliga akademiker som verkligen reagerar illa på gråt i några år så har det faktiskt inte hänt på jobbet på väldigt länge. Det blir hemma istället. Men som sagt, även de riktiga dinosaurierna i min omgivning skulle förstå och förlåta om man grät inför dom i den situationen du var! Så du behöver inte skämmas.

  • Haha skönt att det inte räknas! Jag avskyr att gråta inför manliga bossar men det är ju dom som får mig att gråta mest!

 21. Ooooh! Jag är också obstinat och sätter mig på tvären men bra att du gick till doktorn. Förstår att Casey blev rädd, det hade jag också blivit. ja fy fan p-piller är ett jävla… En bekant till mig blev helt förstörd och hon tror att det var av p-pillrena. Kosntigt att inga män vill äta manliga p-piller eller hur?

 22. Jag har varit med om liknande; domningar i handen som går över i domningar i ansiktet. Några gånger har jag sen fått migrän, de enda gånger jag haft migrän. Det är läskigt, men jag har faktiskt aldrig varit hos läkare för det. Googlade till mig att det kan hända vid migrän och tog huvudvärkstabletter och sov.

 23. Jag har haft halvsidig ansiktsförlamning. Mådde inte dåligt först. Fick sedan hög feber och blev inlagd i kanske fyra dagar medan de gjorde typ alla prover known to man. Och i slutändan hittade det inte något utan trodde att det antagligen var ett virus. Gick bort av sig självt efter några månader. Hoppas att du mår bra!

 24. Jodå, jag har haft halvsidig ansiktsförlamning. Rullades in i en hjärnröntgen för att utesluta det värsta. Tydligen kan domningar och förlamningar vara tecken på tumör, men röntgade de dig inte alls? I alla fall, i mitt fall berodde det förmodligen (ja, f-ö-r-m-o-d-l-i-g-e-n, ingen vet) på ett förkylningsvirus som satt sig på ansiktsnerven. Ibland gör vanliga förkylningsvirus dumma saker, mestadels när man är stressad. Åtta veckor tog det för mig att bli helt återställd.

 25. Det där låter faktiskt ganska allvarligt. Jag tycker du gjorde helt rätt som gick till doktorn och jag förstår att Casey blev väldigt orolig över dig. Tror du att det kanske var en ministroke pga av Yas pillerna. Deras effekt kan ju sitta i ett tag efter att man slutat. Jag hoppas att du mår bättre nu och att du fått tillbaka känseln i ansiktet. Sådant här ska man ta på allvar.
  Stor kram och sköt om dig vännen.

 26. Usch, obehagligt! Hoppas det går över snart och inte är något allvarligt.

 27. Vad läskigt! Skönt att du mår bättre, hoppas det inte var någon fara. Du måste försöka att ta hand om dig själv!

 28. men FYFAN vad obehagligt. tänkte faktiskt direkt i början av artikeln på YAZ, eftersom att du skrev ett inlägg om det förut och har för mig att väldigt många kommentarer var negativa.
  konstigt också hur orolig man kan bli över någon man inte känner, så förstår verkligen Caseys oro – du är ju hans andra halva 🙂
  men apropå p-piller så är jag negativt inställd till alla. en vän fick blodproppar i lungorna efter minipiller (och de skulle vara mest “safe”) och alla andra jag känner har liksom… inte fattat att de mått dåligt förrän de slutat.
  om du känner att du liksom vill sluta med yaz/p-piller öht så har jag hört mycket gott om p-datorer.
  hursomheeeelst, hoppas verkligen att det bara var en engångsgrej och att det inte är något allvarligt fel.

  • Jag nu i efterhand var det läbbigt, men då var jag mer irriterad. Jag är SÅ glad att jag slutade med YAZ, speciellt efter att alla skrev så negativt! Hur mår din vän idag??

   • ja usch, hemskt att kvinnor måste riskera sin hälsa på det sättet. lovar att om det fanns ett p-piller för män, hade de inte släppt det förrän det var 99% riskfritt. eller oj… så är det ju redan.
    hon fick nya lungor och är på bättringsvägen, tack och lov..

    • Det komplicerade i det hela är ju bara att kvinnor är inte bara “offer” i den här frågan… Jag tar p-piller fastän min pojkvän helst inte vill att jag ska göra det. Och det gör jag för att min vidriga mensvärk försvinner av det och att min hy förbättras av p-piller… Men självklart måste man informera alla tjejer om biverkningar och se till att de är uppmärksamma, de tror jag är det viktigaste.

     • Precis! Så var det med mig, jag gillade YAz för det fick min hud att bli apsnygg samt att jag slapp mensen. Däremot ville jag ALDRIG ha sex.

Write A Comment