Jag kan inte förstå hur man tror att ett land kommer må bättre av att stänga ute ungdomar ifrån utbildning? Oavsett om det är yrkesinriktade eller akademiska så kommer alla att ha bättre förutsättningar med en utbildning i ryggen. Högkvalitativ utbildning! Bara paradoxen med att man måste betala för skolan i USA = skolan är beroende av studenter som betalar tuition = inga elever vill betala för skolor som underkänner sina elever = skolan tvingas godkänna elever som inte är kvalificerade = pisslätta prov.

Eller så lägger vi bara ner all utbildning. Alla kan ju Googla till sig vad man behöver veta nu ändå. Behöver vi verkligen sitta och häcka 100 år i skolan för något vi kan läsa ikapp en eftermiddag på internet? Så vad ska vi satsa på då? Ge alla en överlevnadshandbok i hur man överlever ett samhälle där du är utbytbar och att du med all sannolikhet kommer bli utbytt ett par gånger i din karriär. Lär ungdomar att vara anpassningsbara och självständiga.


15 Comments

 1. Den där Jessica verkar inte ha mycket medmänsklighet och empati i bagaget. Hon läser dessutom maternivå för att skilja sig från “massan”, i child counseling! SCARY!

 2. Alltså jag tycker att inte att universitet/college är för var man därför att alla är inte intellektuellt redo att gå på college. Man ska ha en viss GPA/en viss poäng på sina SATs för att bli antagen. Vissa universitet (flera i Denverområdet) har INGA antagningskrav på sina elever så länge de betalar. Som du skriver så sänks därför förväntningarna på eleverna eftersom man behöver deras terminsavgifter. Universiteten blir som high schools – vi tillbringar tid med att lära våra studeranden att skriva och läsa – omöjligt att be dom läsa en avancerad bok om historia eller politikvetenskap eller teori om dom knappt kan ta sig igenom en vanlig roman. Som en konsekvens urholkas B.A eller B.S. helt och hållet i vissa universitet.

  En lösning till det här skulle vara om det fanns fler tvååriga yrkesutbildningar som alternativ som arbetsgivarna verkligen respekterade. Man behöver inte fyraåriga utbildningar med kurser i filosofi, historia och kemi för att bli sjuksköterskeassistent, elingenjör eller programmerare. Och naturligtvis om high school var bättre och fick mer resurser.

  Men jag håller verkligen med dig såtillvida att college borde vara tillgängligt för alla som intellektuellt klarar arbete på universitetsnivå!

  • PS. Jag har ingen aning om vad Obama sa eller inte for jag tittade inte pa debatten men jag tror i vilket fall som helst att losningen ligger nagonstans emellan att hoja intagningskraven pa fyraariga utbildningar samt sanka terminsavgifterna och aterinfora studiestod/VETTIGA studielan for underprivilegierade men kvalificerade studeranden.

  • Alltså, självklart behöver det krävas förkunskaper för att få studera på Uni. Men när det kommer ner till (haha svengelska) til vem som kan betala för skolan eller inte så tycker jag att det är fel. Alla som har intresse och har nått de förkunskaper som krävs ska kunna få studera, inte bara dem som har råd. Jag förstår varför kvoteringar har införts, speciellt i södern.

 3. Hur ligger det till med presidentvalet? Vill man ha en mormon som president?

  • Tror inte folk bryr sig om han är mormon eller baptist, det är bara viktigt att han är kristen.

  • jag förstår inte riktigt varför det skulle spela någon roll att en mormon i sig blev president?

   • Han ar ju en sexist! Binders full of women?! Vem vet, han kanske till och med kommer att tillata mangifte…

    • Ja men det har väl ingenting att göra med att han är mormon eller inte, precis som jag sa…

     • Har det inte? En ett extremt kristen organisation/tro? Om han vinner sa skulle det inte forvana mig om det gar tillbaka till 50talet, fruar stannar hemma och mannen jobbar, han vill hoja priset pa contraceptives = fler barn som alla kanske inte kan ta hand?

 4. Min man (ex-man, för att vara exakt) läste på ett Ivy League universitet. Jaha. Vem satt och lärde vem vad på kvällarna? Vem kunde svaren på proven? Jo just det, jag. Jag med min svenska juristutbildning. För på den hade vi två kurser i ekonomi. En treveckorskurs och en fyraveckorskurs. På dessa sju veckor klämde vi in vad ex-maken klämde in på ett år, på sin ekonomutbildning. Våra kurser var dessutom på engelska. I Sverige. Jag ger inte ett rat’s ass för USAs “högre” utbildning. Precis som du säger, vem vill betala för att inte bli godkänd?

 5. Usch, jag blir så uppgiven på hur rädda amerikanarna är för allt som luktar ett snäv av socialism (ups! i used the s-word!). Bara för att en utbildning blir tillgängelig för alla betyder ju inte att ALLA kommer gå just den utbildningen. Eller genomföra för den saks skull. En master i litteratur på universitetet är “tillgänglig” för mig, men jag skjuter hellre av mig min högra fot än att starta på nåt sånt.

  I Norden är levestandarden en av dem högsta i världen och vi gör många saker helt motsatt av USA. Tycker dem verkligen att vi har det jävligt här? Jag fattar inte…

Write A Comment