Jamen jorååå. Ska jag sätta mig och slutföra denna kanske? Var väl en sisådär sex månader sedan sist.

Skulle vilja veta hur du gillar USA nu efter att ha bott där en längre tid. Hur skiljer det sig från Sverige? Om du var tvungen skulle det bli US eller Sverige? Vad säger the husband om om att kanske bo i Sverige?

Jag tycker att min blogg var så mycket bättre under åren 2010-11. Full med psykbryt och kulturkrockar. Nu är livet lättare, och jag har inte lika mycket dagliga struggles som jag hade innan. Ok, idag kanske, men nu är livet lätt! Samtidigt är Denver en liten hub. Här finns det inga människor som är utanför ramarna utan hela Denver känns som Vesteria Lane. Vita, medelklass människor. Normalviktiga, utbildade och uppdaterade.

Det finns fortfarande saker jag inte klarar av med USA. Som politiken, kyrkan och moralen. (we shall ooooovercome). Eller som vapenlagarna, hur folk som är rikspuckon tillåts jaga med pilbåge. Hur man serverar chokladmjölk i skolan. Etc. Jag får välja mina krig och jag orkar inte längre stångas mot allt. Det som störde mig mest försvann iom att vi lämnade södern. I Denver är kvinnorna självständiga, det brinner inga Ku Kux Klan kors här (som i Bama) och folk frågar mig inte (lika ofta) hur fantastiskt det måste vara att komma från the communist hub till the land of freedom. Samtidigt gillar jag USA. Speciellt Colorado. Men just att du kan hitta allt här, och att affärer inte stänger klockan fem på eftermiddagen. Att folk är trevliga och har hyfs. Att man kan äta ute utan att vilja hänga sig i kvittot efteråt. Att det är lättare att parkera, att folk hittar på saker på helgerna istället för att vänta till semestern 10 månader bort.

Jag saknar Sverige varje sekund. Just för att jag hade det så in i helvete bra där. Bra vänner, min familj och en trygghet som inte finns i USA. Men samtidigt så hade jag ständig ångest över att jag inte var uppklädd till tänderna när jag åkte och handlade, att tjejer är så elaka mot varandra i Sverige, att betala en miljon för en drink, att man inte pratar med nisses som sätter sig bredvid en på bussen och att alla har samma åsikter om allt.

Casey älskar Sverige, det är fint. Han säger att han gärna skulle vilja bo där men om vi, på riktigt, började tänka på det så skulle han inse att han skulle tjäna en bråkdel av vad han kommer tjäna här. Att Sverige är grått och blött. Att han inte gillar snön förutom i Colorado. Att han kommer bli tvingad att försvara USAs politik mot varenda outildad kotte. Han gillar äventyr och han gillar mig så han skulle nog kunna flytta utan att ha allt för mycket problem. Men USA är hans hem och kommer därför nog alltid vara bäst.

 

 • Hur reagerade du när Casey friade?
 • Ditt liv med Casey. Vad ni gör tillsammans, diskuterar, träffar du honom lika sällan som innan på grund av studierna?
 • En lista på dina favoritställen i Denver.
 • Är Denver en stad ni båda kan tänka er att bo kvar i även efter att Casey är klar med sin utbildning?
 • Umgås du mest med svenska vänner eller har du även fått en hel del nya amerikanska vänner via Crossfiten?
 • EFIT (ett foto i timmen).
 • Historien/anledningen bakom att amerikaner har skor inomhus?
 • Det finaste som någonsin har hänt mig.
 • Kost och träning och mål med träningen.
 • En diss-lista.
 • Framtiden, både kort- och långsiktigt. USA forever eller Sverige?
 • En liten lektion i turistandet i Amerikat och pengarna? När förväntas man ge dricks, och till vem, ingår aldrig skatten i priset på hyllkanten i affären osv.
 • Om tio år gör jag.
 • Min karriärsmässiga plan.
 • Lite om Casey.
 • Lite om Nala, hur kommer det sig att det blev en Ridgeback?
 • Min vigselring och Min favoritfrukost.
 • Hur fångar man en cowboy.
 • Saker jag hittar när jag flyttar. Saker jag slänger när jag flyttar.

 

 

12 Comments

 1. Maria Widén Reply

  Jag kom hem från Colorado till just Malmö för inte så länge sen och konstaterade raskt att 1: Alla har svarta kläder! Hela centralstationen kändes som ett enda begravningståg. 2: Busschaffisar hälsar inte alltid, inte ens om jag hälsar högt och tydligt. Folk är inte alls så trevliga eller spontana som i Colorado. 3: Det finns nästan inga blommor på stan och finns det det så är det bara ljung nu på hösten. Inte alls så mycket fina färgglada blommor som överallt i Colorado, centrala Denver undantaget. 4: Jag saknar Wholefoods. Inte saknade jag Ica eller Coop när jag var iväg inte… 5: Ingen (som man inte känner) kommer fram och undrar vad man tycker om landets politik.
  Finns en massa andra skillnader också men det här är de jag tänkte på mest när jag kom hem. Colorado var för övrigt fantastiskt Linnea! Jag gillade Boulder jättemycket!

 2. Jag har saknat den här listan, kul att du satt igång med den igen!

  Jag håller absolut med om allt du skriver om Sverige. Jag har en hat-kärlek till Sverige, en del är negativt men en del är också positivt. Vi har ju det så himla bra här, om man jämför med mångra andra länder – för oss i Sverige är ju till exempel USA:s vårdsystem helt galet! Men samtidigt tycker jag att människor i Sverige är mer instängda, de vill inte gärna prata med random människor (precis som du nämner), de ser sura ut, vi har ett väder som man aldrig kan lita på, en lång och mörk vinter, och en sommar som är alldeles för kort… men som sagt, Sverige är både alldeles underbart och jobbigt på samma gång.

 3. Det du inte gillar med Sverige håller jag med och jag tänkte i många år att jag aldrig skulle återvända. Men så hamnade jag här i mångkulturella Malmö som inte alls är som Stockholm och jag har blivit kär i mitt land på nytt. För här pratar främlingar faktiskt med varandra.

 4. Nu hänger jag inte med här!!!?
  Normalviktiga!!!??? Ok, kanske om man tittar på resten av USA, men varje gång jag går o handlar (i Denver) ser jag åtminstone ett 20-30 tal personer med en vikt över 150 kg. Jämför med Sverige där man kanske ser 1 sån person i veckan…..
  Vet att det ser värre ut t.ex i Texas och att Colorado nog har den “smalaste” befolkningen i USA, men ändå långt ifrån Sverige. Håller du med? 😉

  • Jag måste vara färga av tiden i södern. Tycker majoriteten här ar otroligt vältränade.

 5. Intressant att läsa! Det märks att du mår mycket bättre nu när ni bor i Denver, kan tänka mig att det är mycket lättare än Alabama.

  Det där med att bo utomlands blir även lättare med åren, det tycker jag i alla fall. Nu bor ju jag fortfarande i Europa men jag kommer ihåg hur mycket jag störde mig på vissa saker i England de första åren. Tyckte allt var knäppt och började typ varannan mening med ‘In SWEDEN…we do it this way’. Måste har varit skitirriterande för folk att lyssna på. Nu har jag vant mig, och det blir i stället en liten omvänd kulturkrock när jag kommer till Sverige.

  Jag förstår hur ni tänker med Casey och hur det skulle vara för honom. Just nu tror jag vi skulle få mycket mindre pengar i Sverige om vi flyttade dit, även om levnadskostnaderna är lägre. Men Reuben är precis som Casey absolut villig att prova att bo i Sverige, men jag tror att han alltid kommer känna sig mest hemma här i UK.

  Det finns ju inget land som är perfekt, inte ens Sverige. För och nackdelar med allt. Och jag kommer nog alltid känna mig lite splittrad, aldrig helt hemma i varken Sverige eller UK. Det är alltid något som saknas, var jag än är.

 6. Känner igen mig i mkt du skriver trots att jag bor i Spanien och inte i USA 🙂

 7. Sådant här är alltid intressant att disskutera. Ett annat problem med att bo i Sverige är ju också att Casey är jurist och det är ju inte helt lätt att kanske byta land eftersom just jurdik är så olika beroende på land. Även om självklart inget är omöjligt och det finns många olika inriktningar inom juridiken.
  Jag insåg också en annan grej då vi flyttade tillbaka att en hel del av det jag saknat och trott att jag skulle finna här som jag hade innan vi flyttade till USA inte längre fanns kvar. Det är ofta man tror att det ska vara mer eller mindre som innan man flyttade ut men det är ändå så mycket som hinner ändras och förändras på den tiden man varit borta och det man blir mest blind över är hur mycket man själv förändras av alla nya erfarenheter och sin omgivning. Samtidigt är det just detta som ger så otroligt mycket och berikar ens liv otroligt. Jag kommer alltid att älska Sverige och en hel del som finns här men samtidigt ska det bli befriande att lämna också.
  Kram!

  • Precis.. och med det är det alltid en som “ger upp” eller “offrar” sig. Ett dumt ess att ha

 8. Vad kul att läsa om hur du ser på livet i USA vs Sverige. Det finns verkligen för- och nackdelar med både länderna. Men en fråga till dig: hur känner du vid tanken att du eventuellt ska leva hela ditt liv i USA?

  • Jag känner inte alls för det. Jag kommer inte kunna bli gammal här. Jag ska sitta hemma i Sverige med tygghet, inte arbeta när jag är 96 på en biograf för att ha råd med healthcare. (hej fördomsfull) men nej.. Sverige är hemma.

Write A Comment