Oki. Whole30 var grymt!


Nytt PR idag!

Här är en liten recap vad Whole30 är som jag skrev vid starten. 

The breakdown:

Inget socker, alltså inte honung, agave nektar, som by the way är riktigt kasst att äta, inget sötningsmedel. Detta eliminerar tuggummi, läkerol etc.

Inget alkohol, inte ens i maten om man nu skulle vara så avancerad. I am not. Jag är en kass kock. Jag är duktig på att äta, inte så duktig på att dricka. 

Inget av korn, vete, råg, havre, majs, mjöl, bulgur, hirs, bovete, quino. Det inkluderar även alla former som ris, majs och vete inklueras i maten som kli, haha, frön, stärkelser etc.

Inga legumes, det medräknar alla bönor som finns i hela världen, smakar ändå bara som mjöl och vatten. Ärtor, kikärtor, linser, igen, blä, och inte heller jordnötter. Alltså inget jordnötsmör, brrr. Det inkluderar även alla former av soja. Som soja sås, darn it!, miso, tofu, tempeh, edemame och allt annat där soja är gömt… alltså massor av saker som man måste läsa sig till på etiketterna.

Inga mjölkprodukter. Ingen från kossor, getter eller fåååår. Det vill säga, ingen ost, inget smör, kefir, yoghurt eller sour cream. Det enda som tillåts är renat smör, finns videos hur man gör online, eller ghee.

Ingen vit potatis. Nemas problemas. Kommer inte sakna dem.

Vi kommer inte heller att försöka efterlikna desserter eller junk food, så mat som Paleo pizza eller Paleo efterätter är uteslutna de med, nte för att de nödvändigtvis är onyttiga men för att de bidrar till ett beteende som vi inte godkänner denna månad.

Så här freeeesh kände jag mig. Varje dag! Not. men overall kände jag mig fräschare.

 Så hur var det?

Första veckan var rätt tung, trött, ont i huvudet och dåligt humör. Andra veckan kändes torr och omständlig, tredje och fjärde veckan blev jag suuuperman. Det var så coolt att kunna säga nej till mat som tungan ville ha för att huvudet visste bättre. Sötsuget var tämjt! Vi gick på massa fester, jag var på två afterworks och två oktoberfests och det var inga problem att säga nej varken drinkar eller mat och rätt skönt att vara the designated driver. Mer för att jag bestämde när vi skulle åka hem, hehe. Oh, just det. Maten smakar mer nu än innan. Stor skillnad. 

Positivt:

 • Jag sov som ett barn. Vaknade inte på nätterna men vaknade självmant innan klockan ringde.
 • Bättre humör.
 • Presterade grymt mycket bättre på träningen (de två sista veckorna, inte de två första. Nytt PR i Clean and Jerks, Cleans, Deadlifts och nytt minut rekord på löpning)
 • Ingen eftermiddags dipp.
 • Inget sötsug. (Den sista veckan) 

Negativt:

Nada.

Hassle:

Ehh.. det är ju svinjobbigt att man inte kan äta vad som helst, när som helst. Men är man förberedd så är det nemas problemas.  Varje gång jag hade förberett mat så kände jag mig som en kung. Som om jag kunde vara octopus mom.

Cheat?

Nja, nej. Inte riktigt. En gång åt jag en korv och korv innehåller väl en massa skit. Men det var på liv och död. Men förutom det – inget! Jag godkänner mig själv.

Framtiden?

Jag kommer stanna här men kanske lite mer Paleo. Jag vill kunna dricka proteindrinkar efter träning, och tillåta tillfälliga fallouts – Kanelbullens dag är ett sådant tillfälle. Alla måltider kommer att vara Whole30. Mamma kommer med godis ifrån Sverige.. det blir svårt. 

Reintroduction:

Så nu när jag var klar så ville jag testa allt det jag kastat ut så Casey, Marcio och jag gick på brunch, vi beställde Waffles och jag hade med mig svenskt godis. Jag åt en halv våffla med smör och sirap, kanske 10 bitar godis och sen ville jag … . Fy farao. Jag kände mig full! Eller typ bakis mer, trött, äcklig och helt slut. Det var som att gå in i en dimma!

Casey och Marcio mådde skit de med. Vi gick hem och somnade alla på soffan (!!)

Efter det sprang de två veka karlarna på toa och jag mådde fotfarande apa. Kasst humör resten av dagen. Somnade rätt sent och vaknade morgonen efter..  jag var helt övertygad om att Casey hade glömt att sätta på alarmet. Det visade sig att jag hade SOVIT mig igenom alarmet, två gånger!! Det är ju sjukt. Idag har jag inte ätit något socker, men jag har haft ett rätt jobbigt sötsug. Nu vägde jag mig varken innan eller efter men jag ser och känner att jag gått ner i vikt, och då låg jag på ett bra vikt innan. Något kilo kanske? Bryr mig inte, träningsresultaten talar mer. 

En liten önskan… Jag hade önskat mig mer illamående eller magont nör jag åt allt det jag låtit bli. Ingen av det hände… vilket betyder att jag KAN unna mig om jag vill. Jag hade gärna sett att jag var allergisk eller fick en redig dödsångest av kass mat. Jag mådde skit, på alla sätt, men inte tillräckligt! 

Efter vår gluten/sockerchock. Casey sov. Jag var sur.  

Frågor på det?

 

23 Comments

 1. Pingback: Vad är Whole30? | 6maj4juni whole30

 2. Först av allt – Glad Alla Hjärtans Dag 🙂
  Har en liten fundering kring Whole 30, du skrev att du vill kunna dricka protein smoothie efter träning? FÅr man inte det under Whole 30? Hittade denna protein smoothie på “Paleo Cravings”:
  3 äggvitor
  1 dl krämig kokosmjölk
  4 stora jordgubbar
  1 dl frusen mango
  1/2 tsk äkta vaniljpulver
  2 msk skalade hampafrön
  Men den är då inte tillåten? Vad har du ätit efter och innan träning under Whole 30?
  Kram

  • Hej, jag ville alltsa ah proteinpulvers drink. Dar heldre an att dricka raa agg, speciellt i USA dar folf far sarmonella till hoger och vanter. Jag at kott rakt av. Typ kyckling etc som jag hade med mig tupperware.. dotrist.

 3. Pingback: Tio Tips inför Whole30 |

 4. Det verkar ju ha gått superbra! Kul att höra. Det verkar som om många äter sötpotatis och butternut squash för att hålla kolhydraterna upp? Gjorde du?
  (Det är inte helt lätt att hitta här hemma i Sverige, kan jag lägga till.)

  Själv har jag kommit “ända” till Dag 2. Hittills är den största chocken att ALLT innehåller skit. Till och med mitt älskade YogiTea har de stoppat socker i. Man får en chock när man börjar läsa innehållsförteckningar noggrant.

  • Jag åt Sweet potato kanske en gång i veckan. Gillar det inte så mycket tyvarr..Det svaraste var att inte overata frukt!

 5. Äter ni inga kolhydrater? Om ni gör det, är det från fruktsocker ni får dom eller någon annanstans?

 6. Ja en fraga. Hur sag en vanlig dag ut matmassigt? Kott och gronsaker bara?

   • Jag ater mest vegetarisk kost da jag mar mycket battre av det. Ater valdigt mycket legymer och wikiade chickpeas:

    Chickpeas are a helpful source of zinc, folate and protein.[17][18] Chickpeas are low in fat and most of this is polyunsaturated. Nutrient profile of desi chana (the smaller variety) is different, especially the fibre content which is much higher than the light coloured variety. One hundred grams of mature boiled chickpeas contains 164 calories, 2.6 grams of fat (of which only 0.27 grams is saturated), 7.6 grams of dietary fiber and 8.9 grams of protein. Chickpeas also provide dietary phosphorus (49–53 mg/100 g), with some sources citing the garbanzo’s content as about the same as yogurt and close to milk.[citation needed]
    Recent studies have also shown that they can assist in lowering of cholesterol in the bloodstream.[19][20]

 7. Jag är helt klart sockerberoende. Precis som Petra ser jag gärna lite tips på mellan mål?

  Ang. Swea, så hörde jag av mig till dem ang. min bok precis när den kommit ut. Vi missförstod varandra tror jag. Jag ville inte sälja in boken, jag menade att andra kanske var intresserade av ett kort reportage om min resa, men kvinnan jag pratade med föreslog en annons. (?) Orkade inte ringa igen, och sedan glömde jag av det. Snart kommer den som e-bok, då blir det lättare för utlandssvenskar att få tag i den. Tänkte dessutom sätta så lågt pris det bara är möjligt.

  • Jag äter allt känns det som, men gör om det så det blir tillåtet. Jag ÄLSKAR spagetti squash

 8. Låter ju sjukt bra! Bra jobbat 🙂
  Jag ska köra Whole 30 också, har du lite tips på mat eller mellanmål man kan göra? Står still i huvudet just nu…
  Är kokosmjölk ok?

  • Mitt standard mellis vad en näve mandlar och russin. Eller En frukt.. eller typ två luncher. Man ska ju minimera snacks.. min favvo är spagetti squash med kottförsås eller allt du akn göra i en crocpot. Pulled chicken med egen bbq sås! Så gott och uberenkelt.

   • OK.. testade svart kaffe imorse, tror jag kommer halla i lite mandelmjolk imorgon och se om det smakar battre (dricker med sojamjolk annars men vill testa paleo)

Write A Comment