Oj.. suttit och läst en massa testimonials av människor som avslutar Whole30 och går vidare med att säga att de nu utesluter socker… för alltid. Jag har inga problem att ta mig igenom dessa dagar utan socker.. men att ett LIV utan kanelbullar känns sådär. Speciellt med kanelbullens dag inom en snar framtid. Samtidigt så är det ju nu jag har lätt för att inte fortsätta mina dåliga vanor.. orka gå igenom den detoxen igen. Jag vill ju inte äta socker någonsin.. men jag vill inte heller säga något som jag kommer bryta inom en vecka.

Tips någon där ute?

29 Comments

 1. Blandar kanel och kardemumma i mina rawbars, bollar eller blandar med kokos och strör över frukt. Det håller faktiskt det värsta kanelbullesuget i schack. Linnea – Kul och hjärtlig blog!

 2. Jag äter i princip noll socker. En ruta mörk choklad åker ner då och då, men väldigt sällan. Saknar inte det alls. Men sen är jag ju lite extrem å andra sidan

  • Jag känner så jag med Sara, att ajg ska fortsätta så här, det är ju lätt nu och jag mår så bra!

 3. Jag har en del vänner som inte äter socker alls då de har en beroendeproblematik så att när de väl börjar kan de inte sluta. Jag är likadann med alkohol så förstår verkligen varför man väljer ett liv utan något som man har svårt att hantera. Reuben har inte ätit något socker på två månader, eller jo, han fuskade på ett bröllop vi var på för två veckor sedan men äter han inga sötsaker alls, dock äter han mat med socker i som bröd och frukt. Tror han har bestämt sig att endast äta om det är en special occassion (typ bröllop) och det verkar funka för honom. Men vi är alla olika, du får tänka efter och bestämma dig för vad du tycker passar dig bäst.

 4. Åh, sånt är så himla svårt! Jag har märkt att för mig har det mycket att göra med hur jag mår i övrigt. Mår jag bra kan jag (om jag känner efter vad jag verkligen vill ha) ta bara en bulle. Mår jag inte bra, då äter jag allihop…
  För mig fungerar det rätt bra med raw-godis. De innehåller ju protein så det sätter stopp lite lättare, dessutom är de ju utan vitt socker och smakar inte lika toksött. Håller jag mig till att låta bli att köpa vanligt godis (och muffins etc) och bara gör sånt hemma, då klarar jag av att bara ta en bulle när jag är på jobbet. 🙂

 5. Alltså jag som också har noll självkontroll när det kommer till godis och sånt brukar lösa det med att hålla alla basvaror i huset sockerfria och att ALDRIG ha godis eller fikabröd el.dyl. i huset.

  Dvs. om du tar vad du lärt dig om basvarorna i Whole30 och ser till att du äter tre eller fyra sockerfria mål mat om dagen utan undantag. Det är ju det första. Äter du som du ska, regelbundna tider och lagom mycket, så kommer ju sällan suget sådär starkt. Jag tror absolut att snarare än att ge heligt löfte om vad du INTE ska äta, så ge ett heligt löfte om vad du SKA äta – alla dagar, varje dag oavsett planer och jobb.

  Vidare så blir det ju ett rejält hinder att ta sig förbi om man måste iväg till affären 10-15 minuter bort för att få tag i det där söta man är sugen på. Under tiden kanske man hinner tänka sig för/äta något annat som inte är sött.

  Sen kan man bestämma sig för när undantag får förekomma – typ fika ute med en kompis, sociala sammanhang eller lördagsgodis (men som sagt för min del så köper jag aldrig HEM godis och har för då går det som det går – slut inom tio sekunder).

  Jag tycker den största utmaningen är att åstadkomma en BALANS i sitt liv. Att vara balanserad – i sitt matintag, träning, fritid mot jobb osv. Och tyvärr så bor vi ju i ett väldigt obalanserat land där allt extremt uppmuntras (extrema arbetstider, matvanor, träningsvanor, glassportioner, osv., osv.). Så jag försöker satsa på den gyllene medelvägen…fast misslyckas alltsomoftast 😀

 6. Okej. Du frågade för några dagar sen om synpunkter på whole30. Jag svarar här. Och DU!!! Jag fick boken idag. Tack! Och för det gulliga kortet. Du är så sweet.
  Samtidigt fick jag en annan bok från USA, en vintage French Cooking (eller vad den nu heter) av Julia Child. Passar bra ihop med “It starts with food”, hehe….

  Jag har ätit Whole30 i 16 dagar nu. I helgen var jag på finlandskryssning – gissa hur svårt det var?? På smöråsbordet var det hyfsat, men jag åt säkert saker marinerade i soja eller stekta i smör… Ska man räkna sånt som fusk? Jag gör det INTE. Jag skulle absolut inte äta så hemma men är man ute på Östersjön, så, ja… Vad gör man? Jag TROR att jag åt väldigt rent men man kan aldrig veta. Kändes lite kymigt att dricka mineralvatten när det var gratis vin och öl och läsk…
  Dagen efter ville vi inte äta där igen eftersom det är så snordyrt så då åt jag en massa beef jerky. Och cashewnötter. Lite fusk där också eftersom beef jerky innehåller lite lite socker. MEn det är ju extremt lite ändå. (Köpte även mineralvatten som visade sig vara SÖTAT! Med fruktsocker! Jag drack ändå. Ville inte dricka kranvatten från muggiga toan och behövde VERKLIGEN vätska).

  Annars tycker jag det går BRA. Och jag märker hur mkt av min “aptit” som faktiskt bara är sug. Nu när jag inte har sockersug längre är jag automatiskt mindre hungrig. Ofta äter jag en slags brunch vid tio-elva och sen inget mer före middag vid 18. Fyller på med lite nötter eller ett äpple eller nån coltingboll (gud vad bra de är).
  Äter sötpotatis och svartkål (från egen trädgård, skryt skryt), rostad blomkål, massa broccoli och annat. Och lax och kyckling… Bara godsaker. Känns verkligen nyttigt alltihop.
  En sak: jag känner mig ofta lite dizzy. Nästan som små blodtrycksfall ibland. Känner nån av er av det?

  Angående ett liv utan socker – nej tack, det går nog inte. Jag har tänkt så här: när mina 30 dagar är slut kommer jag att äta mejeri igen. Smör och yoghurt. Men undvika spannmål åtminstone fram till jul för att se om jag fortsätter må så här bra i magen som jag gör (förutom när jag äter för mkt blomkål eller ägg…). Likaså socker. I jul får jag äta lite socker. Men inte före det.

  • Grymt jobbat! Men se upp med Beef Jerky eftersom dom är marinerade i soja – köp Wild chips istället dom är plain kött och salt 🙂

   Det här med att du känner dig dizzy är nog pga lite olika saker:
   1. Din kropp har precis fasat ut allt socker och det tar ca 2 veckor innan det här helt borta.
   2. Kanske får du inte i dig tillräckligt med järn? Jag har själv det problemet nu när jag går på whole30 – känner mig trött och lätt yr och armarna domnar ibland bort. Där får man välja om man ska tillåta sig själv att äta järnbrus med c-vitamin eller om man ska kompensera med enormt mycket broccoli, kiwi, protein (med mycket järn) och apelsin (c-vitamin hjälper till att ta upp järnet, mjölk försvårar det) och skippa att äta tonfisk den dagen eftersom tonfisk drar ut järnet.
   Jag som då lever på tonfisk pga ägg/kyckling allergier har bestämt mig för att nu i sista rundan tugga kiwi till förbannelse och ta den där brustabletten på kvällen. Märker man att kroppen saknar något så livsviktigt så får man tänja på reglerna lite. 🙂 Testa! Ett tips är att ta järn innan du går och lägger dig eftersom man kan bli trött och illamående 😀

   • Bondhustrun Reply

    Tack Kringlan!

    Vad gäller beef jerkyn så var det ju en nödlösning – jag vet att det inte är optimalt. MEN! Det innehöll faktiskt ingen soja! 🙂
    Jag tycker att jag borde få i mig järn, jag äter en del både broccoli och framför allt en hel del kött… Men faktiskt så äter jag nog mer kyckling och fisk nu än kött, när jag tänker närmare på det, jämfört med hur jag brukar äta. Ska äta mer kiwi! Tack för tips! Spenat är väl också järnrikt, jag ska tänka på det där.

    • Gör det inte?! OOOOH! Då ska jag köpa Beef Jerky! Undrar varför jag har undvikt det då alltså…

  • Järnbrist borde du inte märka efter bara två veckor, men äter du tillräckligt? Själv får jag såna där yrselgrejer när jag antingen druckit för lite eller ätit för lite. Provräkna maten kanske och kolla mängden kalorier – det är lätt att få i sig för lite när man försöker äta “rent” och därmed tvingar sig att hålla sig till mängder som står i en bok (eller till och med äter lite mindre än vad det står).

   • Bondhustrun Reply

    Annika!
    Jag äter mkt mindre än jag brukar – jag är inte alls så hungrig. MEN jag äter rätt mkt nötter, avocado och “coltingbollar” samt är ganska generös med olja etc. Så det borde inte vara nåt problem men jag ska kolla kcal-intaget i ett par dagar så får vi se!

    Tack!

 7. Du får helt enkelt göra så att, du kör stenhårt på dina regler och annat (tjaffs 😉 )…fram tills du blir bjuden hem till någon, ska ut med mig på en Happy Hour…jag menar en Skinny Margerita måste du ju få unna dig då och då, eller hur? Eller då det är andra speciella tillfällen – allt annat vore galet, såna sjukt strikta dieter är ju bara till för männsikor som blir sjuka annars…Tänk vad dom hade blivit lyckliga om dom kunde äta en bulle utan att hamna på sjukhus eller att behöva medicinera sig 🙂 Allt med Måtta!!!!!!!!!!!!!!!! Pöss

 8. Du får nog helt enkelt välja vad du tycker det är värt att sätta din “sockerdos” på och sedan bestämma dig för att njuuuta och sedan ta detoxen med allt vad det innebär. Jag äter enligt LCHF och försöker hålla mig till runt 20-30 g kolhydrater per dag vilket går ypperligt. Jag lever dock enligt devisen att om jag äter hälsosamt 80 procent av tiden så kan jag synda lite 20 % av tiden. Däremot tror jag inte att jag använder hela min 20 %-fönster för det är sällan så gott med kolhydrater som jag inbillar mig och sockersuget och magproblemen som kommer som ett brev på posten efteråt är inte värt det. Jag tror emellertid att det är lättare att hålla sig inom ramarna om man åtminstone vet att man kan tillåta sig om man vill.

  • Ja.. men sist jag uteslöt socker och började med det igen så vart det platt fall. Jag har försökt 80/20 och det har inte heller fungerat så bra som jag vill utan då tappar jag disciplinen. Jag tror att jag måste sätta klara och tydliga mål, att det ska vara en månad till. Etc utan att fuska. Ibland kan jag önska att jag verklige verkligen kände av tydligt att jag åt fel men nu mår jag rätt bra med både gluten, laktos och socker.

   • Vad jobbigt. Har läst mycket om människor som är riktigt sockerberoende, det är verkligen allt eller inget som gäller. Några bitar choklad, eller till och med en handfull nötter, och 10 min senare dammsuger de skåp och kyl efter något sött. Det är verkligen ett gissel.

 9. För mycket socker är självklart inte bra men ett helt liv helt utan socker skulle jag inte vilja ha. Förutom natuligt socker som finns i frukt så skulle jag inte heller vilja ge upp kanelbullar eller glass för resten av livet. Jag tror inte heller på att föbjuda någon ämnesgrupp ur mitt liv. Tror att lockelsen bara blir större då. Däremot kan man köra samma koncept med socker som med lördagsgodis 🙂
  Nu ska jag skriva upp kanelbullens dag i min almenacka 🙂

  • Jag har märkt att för mig har det hjälp att utesluta vissa saker helt än att tillåta mig att fuska.. jag har ju noll självkontroll!

 10. Alltså jag håller med dig! Sitter och funderar på om jag ska vara tuggummifri för resten utav mitt liv och inte köpa skinka med socker i. Men samtidigt så känns det så tråkigt också lite, det har ju varit meckigt när hungern verkligen har satts in nu den här månaden. Men man mår ju mycket bättre. Köpte som sagt en påse med fin choklad som jag hade tänkt att “unna” mig när det här är över men nu är jag inte alls sugen på den. Så jag tror att jag ska hålla mig till regeln:
  Bjuds det på godis och jag vill ha så ska jag inte neka mig det. Men köpa söt ska ajg i största mån försöka hålla mig från.

  En kanelbulle kommer inte att förstöra dig och få dig att hamna på steg ett igen. Kanelbullens dag är ju en “special occasion” så det räknas som ok enligt mig 🙂 Du äter nyttigt resterande del av din tid så nemas problemas. Och tja, säkerligen kommer du att må lika dåligt efteråt i magen som jag kommer att må när jag på tisdag njuter av en glutenfri bakerifrall med MYCKET ost och smör på (typ smör och ost med liten fralla). Men det är det värt.

  Whole30 har inte bara fått min kropp att må bättre (less farty thank lord) utan den har också faktiskt fått mina demontankar, ångesten över att äta “onyttiga kolhydrater” att bli ifrågasattade. Jag kommer nog att fortsätta med whole30 men jag vill verkligen testa och se om jag för en gång skull på 6år kan njuta utav en fralla med smör och ost på.

  Btw, den här veckan avskyr jag whole30! Dom bjuder på franska ostar i matbutikerna + att det är matmässa i Malmö…I just wanna die…

  • Men eller hur! Det går ju så bra tills man står där, oförberedd och svinhungrig. Vid de tillfällena måste jag nog ha något som håller mig i chack (som utmaningar, löften etc) för jag vet att det är då jag annars skulle hoppa av skeppet. Jag mår så mycket bättre, är så mycket piggare och gladare och jag vill fortsätta såhär! Men jag litar nog inte på mig själv att jag skulle klara det. (men hallå, jag fiser ALDRIG längre)

   • Nä inte jag heller! Eller jo på morgonen – tror min mage saknar jäkligt mycket järn. Tänkte börja med järnbrusen idag igen men så läste jag att kiwi innehåller mycket järn så det blir till att bunkra imorgon dårå.

    Alltså jag är likadan! Det är i stort sett allt eller inget, vill inte börja tugga 3 paket tuggummi om dagen men vet att det är det som kommer att hända om jag tuggar ett tuggummi. Men samtidigt så börjar utmaningen bli tråkig nu – det är ingen utmaning längre och det är då jag börjar ge upp och tulla på reglerna! Inte alls bra :S (har lyckats hålla mig i skinnet än sålänge – äter frukt för det är tillräckligt söt och way för mycket nötter ooops).

    Men jag tänkte så här:
    Varför ska godis vara det vi unnar oss? Jag är inte så sugen på godis om jag inte äter det. Men känner jag att jag vill “lyxa till det” en kväll då banne mig ska jag ta mig en funderare innan jag köper något om vad det är jag är sugen på. Kanske är det så att jag nöjer mig om jag får äta en burk med majs bara? Åååh majs du underbara! Eller lite ost?

    För vad är det som säger att just socker är det vi ska unna oss? Jag tar hellre en ostbricka med Dalfour sylt (mums! utan socker enbart fruktjuice men tro fan att den är lika beroendeframkallande som socker – har noll självbehärskning).

    Nä, det blir nog fortsatt strikt whole30 (minus tisdag för då ska jag äta min fralla med smör och ost bara för att psyket ska få en utmaning). Men som sagt blir jag bortbjuden och det nu råkar vara lite socker i middagen så ska jag inte tvärvägra – detsamma gäller med ost. Men märker jag att jag börjar göra ostrullar med Lätta på jobbet igen så blir det strikt whole30 från början.
    Mår ju så bra! Minus att jag är svagare i muskelstyrka och tröttare men det måste bero på järnet eftersom jag äter så mycket tonfisk och inte alls så mycket protein som jag borde egentligen göra.

    Mitt tips är att bestämma sig att den där kanelbullen den SKA jag äta men sen är det back on track igen och känner du sug efter söt så säg till dig själv “är jag lika sugen på den om 10 dagar så fine då äter jag det”.

    Jag skulle kunna tänka mig att gå på whole30 fram till julmarknaderna börjar (för sen kommer jag behöva gräva ner min ångest över allergierna med typ julfudge och MASSA glögg typ).
    Men då måste jag ha något att bita i för att klura ut ännu en månad. Typ NO NUTS oooh den hade ju gått!! – huvudet behöver en utmaning känner jag.

 11. Ja get är svårt, jag vill vara nyttig men å andra sedan känns det som att man vill kunna njuta av lived också. Jag åt en kanelbulle igår och därför såg jag till att bränna kalorierna på löpbandet after min träningen i dag 😉

  • Ja, men det är precis det tänket jag inte vill ha längre! Jag vill inte kompensera eller ha dåligt samvete…

 12. Jag är största sockergrisen så jag har tyvärr inga tips. Däremot hade jag ett uppehåll från godisätandet just före jag flyttade till USA. Det var helt sjukt hur kroppen vande sig vid att inte få den där sockerkicken, om än det var svårt första veckan.

  Det finns inte så mycket amerikanskt godis som jag gillar så jag har inte direkt återupptagit godisätandet men vad hjälper det när det är socker i allt, allt annat här 😛

Write A Comment