Veckans låt är denna: Comin´ home.

Lyssnar på den och läser om Sebastian som förstod att han skulle dö och hos Lina som fick en nära döden upplevelse (på grund av LCHF??)

Uh, vilken deppig start på veckan!

18 Comments

 1. Läste Artikeln om Sebastian. Sorglig historia. Nu är jag tom inuti. Vi får vara rädda om det vi har. Inte ta för givet.. <3

 2. Jag tror inte man kan säga rakt ut att “LCHF är livsfarligt för ALLA,” men jag tror visserligen att det kan vara livsfarligt för vissa. Det som är så farligt med sådant är att folk drar slutsatser på en gång, när det egentligen inte finns tillräckligt med vetenskapliga studier som stöder det ena eller det andra.

  Jag tror även att snabba kolhydrater och kolhydrater borde uteslutas i stora mängder, de är inte bra för oss, men det betyder heller inte att man ska äta en hutlös mängd fett istället. Min mamma är LCHF-förespråkare och älskar sin livsstil, men jag ser inte själv hur hon kan göra det då det inte alls fungerade för mig. Men när det kommer till kritan så är vi ju alla olika. Alla kan inte följa samma diet eller livsstil. Men LCHF är intressant, och det ska bli intressant att se vad forskningen visar om det i framtiden.

  • Nej Absolut inte!
   Jag tror ungefär som du, att kolhydrater genom korn, socker och artificiella ämnen är något som skall uteslutas och istället skall du få kolhydrater genom frukt och grönsaker. Att sedan ha en deciliter grädde i sitt morgon te, ha smör i kaffet och sen baka kladdkakor på “naturligt socker” känns precis lika onyttigt.

   • Meen Linnea du vet väl att vi lchf:are inte dricker kaffe? Vi dricker grädde blandat med smält smör och en skvätt kokosolja, helst stooora muggen på morron;)
    Nä men jag håller med om detta med bakandet tex, hellre äta riktig kladdkaka nån gång ibland o få lite magont efter än att baka substitut som hittliis inte smakat annat än just substitut. Sukrin stevia o div sötnigsmedel smakar faktiskt inte bra, bismak och för mej ofta en känsla av halsbränna el halsont efteråt. Yuck! bakar dock några olika matbröd som får godkänt just för att jag mår bättre utan gluten, men fikabröd kan man lika gärna skippa.
    Skillnaden på vanlig kost o lchf för mej är inte så extrem, visst jag använder grädde o smör istället för margarin o lightgrädde. Jag utesluter pasta,ris o för det mesta också potatis( äter typ 1 liten ibland just för att potatis kan vara gott tillbehör) Äter ingen gluten(jag förutom när mammsen bakade 2 olika fantastiska pajer vid en lunch för 1 månad sen typ, tack det var värt svullen mage med knip :)) Gillar inte frukt speciellt mycket så det saknar jag inte. sen äter jag ju som ve som heslst förutom då att min kolhydratsdel kommer från mejeri och ovanjordgrönsaker. inga konstigheter direkt. Äter ju på detta sätt för att jag mår sååå mycket bättre än de senaste 20 årens magbesvär, snart ätit lchf i 2 år. Kommer fortsätta så länge som jag mår bra, slutar såklart om några värden skulle bli dåliga, men so far so good 🙂 Smör i the har jag provat en gång, det var sådär. Aja sluta tjata om detta nu, ha en toppendag over there! här är det regn o 8 plus, så man får ju vara glad för att det inte är nollgradigt 😉
    Otroligt vilket stort intresse det blivit för Sebbes historia, när den först kom som nyhet var 2005, men all uppmärksamhet om cancer är ju bra. det ökar medvetenheten och empatin tror jag. En kille som skriver otroligt fint och gripande är Kristian Gidlund som var frisk efter sin cancer men nu fått tillbaka den igen med extremt dåliga odds. Detta är en blogg värd att läsa. http://www.ikroppenmin.blogspot.com

 3. Hemskt sorglig artikel om Sebastian, jag grät när jag läste den!

  Ang. LCHF….läskigt! Och inget jag är så himla sugen på att debattera men det kanske visar på att alla dieter/koster inte passar alla? Själv hade jag en sådan hemskt huvudvärk när jag drog ner på kolhydraterna i början av sommaren så jag blev sängliggandes i två dagar – så fort jag försökte ta mig upp ur sängen kändes det som att någon slagit mig med en hammare, som blodtrycksfall fast med smärta.

  • Jag diskuterar gärna men med magen upp – jag har ju ingen aning om kostrådgivning.

  • Det är mycket vanligt med omställningsbesvär de första veckorna när man skär ner ordentligt på kolhydrater och lär kroppen att använda det egna fettet som bränsle istället för kolhydrater. Kolhydrater är ju sist och sluligen socker, oberoende av format, och man har i undersökningar kommit fram till att det är lika beroendeframkallande som kokain, vilket ju är hemskt!. Inte konstigt att man har problem de första veckorna av sin avgiftning. Jag hade också abstinens när jag skar ner på mina kolhydrater, var trött, hade hjärtklappning och orkade inget på gymet (det rekommenderas dock att man inte går på gym de första veckorna under omställningen). Drygt två veckor senare var jag som en ny människa med energi som aldrig förr. Så för mig fungerar det perfekt.

   • Ja, jag mådde sådär första veckan med. Tränade inte alls. dåligt humör och huvudvärk. Sen blev det bättre!

 4. Artikeln om Sebastian läste jag för någon vecka sen och det var som att vrida på en kran, så oerhört vackert och genomsorgligt på samma gång.

 5. Vad läskigt, det finns ju massvis om LCHF och stroke. Blir lite orolig över Whole30 – borde den inte framkalla samma risk? Mycket protein, framför allt från rött kött, i kombination med lite kolhydrater verkar ju vara orsaken – och där hamnar man kanske lätt med Whole30 också? Eller?

  • Nu är jag inte kostrådgivare alls men jag har läst mycket av hur stroke patienter mår bättre på en Paleo/stenålderskost… sedan tror jag att kanske livsstilen går hand i hand. Äter man paleo så ingår det även att träna regelbundet och verkligen lyssna på kroppen och på hur den svarar på olika sorters mat.

 6. Jag har lite svårt att tro att tre månaders LCHF skulle orsaka stroke. De dominerande riskfaktorerna för att drabbas av stroke är hypertoni (högt blodtryck), rökning, förmaksflimmer, fysisk inaktivitet, ålder, kön, depression, diabetes, hjärtsjukdom och p-pilleranvändning, inte ett ökat intag av fett. Då skulle alla våra far- och morföräldrar ha dött av stroke eftersom det inte var tal om något low fat och fettfritt då.

   • Hon skrev att det var “strokekaraktär”, men det finns olika varianter av stroke, eller slaganfall som det också kallas.

   • What’s up med mig och att svara på supergamla kommentarer som jag vet ingen kommer läsa! Kan. Inte. Låta. Bli!

    Ingen har ju sagt att man ska välja low fat eller diet-varianter, det vet de flesta är skadligt. Men att säga att våra mor- och farföräldrar tryckte i sig fett stämmer ju knappast heller. Min farmor är 93 år t ex, men hon har inte haft kokosolja i sitt kaffe eller ätit sina frukostägg med 25 g smör vid sidan om. Man käkade ju liksom det som fanns och det inkluderar ju grönsaker och rotfrukter och det är ju inte direkt något man får äta mängder av med LCHF. Sen får man inte glömma att det också fanns ransoneringar av det mesta under vissa tider och då var det ingen som hade möjlighet att lyxa till det med smör och grädde i överflöd. Att folk höll sig hälsosammare förritin tror jag har att göra med att man inte åt socker och halvfabrikat, inte ens vitt bröd i princip. Man rörde på sig, gick och cyklade dit man skulle. Man hade en helt annan livsstil då jämfört med hur många lever idag, icke att förglömma!

 7. Tack för artikeln om Sebbe. Tårarna rinner nu när man själv har en anhörig som snart kommer gå bort. Tack.

Write A Comment