Fått lite kommentarer som undrar vad skillnaden mellan Paleo och Whole30 är.. det är inte så stor skillnad, egentligen. Men Whole30 är som Paleo on crack. Whole30 är strikt som tusan och det finns inget utrymme för något fusk eller fallback. Whole30 handlar mer om din relation till mat och hur maten får dig att må än Paleo mer är blueprints över hur man ska äta, enligt hur vi är skapade back in the day. (Jag gillar båda filosofierna lika mycket)

Så, idag är det dag18 av 30 på Whole30. Grymt! Jag saknar inte alls sötsaker längre, klarat mig galant på både fika, middagar, after works och fester. Däremot så tänker jag fortfarande väldigt mycket på.. bullar. Mjuka varma nybakta bullar. Men är jag, på riktigt, sugen på dem? Nej. Det är mer som att sakna en gammal pojkvän.

Elin frågade: Måste det vara så bökigt? Vad är fallgroparna?

Jag tycker inte att det är bökigt alls längre. Första dagarna ja, för att alla vanor man har måste ställas åt sidan. Speciellt svårt för mig var det, mentalt, att skippa dairy. Men nu saknar jag det inte alls. Mycket tack vare att Ghee tillåts. Grädde visst, men eftersom jag inte äter efterätter längre så kommer det aldrig ett tillfälle då jag skulle kunna använda grädde ändå. Men visst, att skippa tanken på efterrätter var första veckan också riktigt tråkigt.

Det enda som är surt är att matkostnaderna höjs rätt rejält och att det kräver sin planering. Iallafall första veckan då jag blev svinhungring ifrån en sekund till en annan, fick jag inte mat direkt så känns det lätt att hoppa av. Nu blir jag inte hungrig på det sättet längre och behöver alltså inte ha samma framförhållning.

Det går mer på rutin nu, nu tänker jag bara på grönsaker och kött när jag beställer eller planerar mat, inte på mackor eller desserts. När jag handlar så går jag bara i en stor cirkel i affären och går aldrig in i gångarna, där all processad och skräpmat säljs. Att handla tar typ två sekunder. Grönsaksavdelningen, sen köttavdelningen sen kassan. Inget annat.

Jag har tränat sex gånger de senaste tre dagarna, Crossfit och löpning antingen morgon eller kväll. Jag känner mig äntligen som stålmannen igen! Under Paleo 30 dagar så kände jag mig starkare mycket snabbare, redan vecka två kände jag mig grym. Med Whole30 så är det först nu jag märker skillnad under och efter träning. Jag är starkare, återhämtar mig grymt snabbt och gör bättre ifrån mig. Just återhämtningen är det stor skillnad på, och jag har alltid haft en rätt snabb återhämtning.

Under Paleo 30 så var det rätt lätt att tillåta sig en massa saker. Man får äta desserts, honung, sötningsmedel och dairy (enligt vissa filosofier, inte alla). Jag åt mycket mer kolhydrater under Paleo än vad jag gör nu och det var nog därför jag kände mig starkare snabbare. Däremot så ”led” jag mer. Kanske för att det var första gången jag uteslöt mat, men troligen för att jag tillät mat som fortfarande var rätt söt och just för att mönstret inte bröts. Jag fick fortfarande äta efterätter så länge de var Paleo, jag fick fuska – det enda som hände då var att jag förlorade en poäng.

Nu, när jag är mitt i Whole30 så känner jag att det passar mig mer. Det är raka puckar, man utesluter allt som är dåligt och det gör livet enklare. Det finns ingen gråzon utan det är svart eller vitt. Enkelt! Jag tänker mindre på mat nu, men jag njuter desto mer av den mat jag äter.

Dessutom känner jag mig stolt över att jag gör något för min kropp, som jag så tydligt märker är bra. Det är en liten egotripp att känna att jag gör något för MIG varje gång jag tackar nej till värdelös mat. Tillexempel när jag går till en restaurang och känner att nej, här kan jag inte äta för det är inte tillräckligt bra mat för MIG. Det som var så jobbigt i början känns nu grymt!

Bondhustrun, Anna, Jessica, Kristina – vad säger ni? 

13 Comments

 1. Jag tycker det går helt okej. Första veckan var svinsvår tack vare att man inte får tugga tuggummi + att jag fick förkylningen från helvetet på 1 dagen (har fortfarande inte repat mig helt ännu, svag i kroppen…helt sjukt 2 veckor efter ju!).
  Sockret och bröden osv var inte svårt att avstå och det har jag inte saknat (visst har jag drömt en massa om naturgodis men det är nog mer åt hållet att ge upp som drömmarna fokuserat på inte på att jag har varit sugen på sockret).
  Jag märker att jag återhämtar mig rätt så snabbt efter träningen MEN jag känner mig så mycket svagare och har inte den här “jävla anamman” som man brukar ha i CF. Men kanske det mer beror på att jag fortfarande inte har kommit ikapp efter förkylningen? För jag ser tydligen helt död ut under woden och känner för att ge upp konstant. Plötsligt har det blivit tungt att lyfta vikter :S

  Fast det kan ju också bero på att jag var förkyld och SEN cyklade ett lopp på 77km…Och tappade 2kg på enbart det loppet…Man lär sig utav sina misstag.

  Det enda som jag funderar på är om jag ska börja äta mina järntabletter igen. Insåg att dom innehöll sötningsmedel (längst lääängst ner). Det kanske också är en bidragande faktor till varför jag känner mig svag och slö?
  Har svårt att få i mig tillräckligt med järn då jag inte kan äta allting heller.
  Protein har plötsligt blivit svårare att få i sig eftersom nästan all skinka innehåller druvsocker. Jag har då levt på skinka i flera år. Däremot har jag börjat göra storkok och äter enormt mycket torsk och tonfisk och nötfärs och avokado och butternut squash/pumpa. My god så gott!!
  Och istället för att ha pastasås som salladsdressing har jag numera kokosmjölk – mums!

  Som sagt en riktigt bra utmaning! Nu saknar jag inte tuggummi och jag blir inte knäpp om jag har glömt att ta med mig Listerine och nu dom sista 10 dagarna ska jag verkligen skära ner på frukten (det har blivit way för mycket frukt och nötter men etapper etapper).
  Fast jag vet inte om jag är den rätta att uttala mig om det här?
  Har det lättare än er eftersom jag inte kan äta gluten, soja, baljväxter, laktos, kyckling och ägg. Så mina cravings efter bulle med smör och ost finns där enbart för att plötsligt har jag ställt in hjärnan på att det är FÖRBJUDET i 30 dagar. Märklig hjärna – det har ju varit bannlyst i över 5år typ!

  Men ost OST vill jag ha! Framförallt när dom har provsmakningar i affärerna – my god då vill jag bara sluka ost!

  Btw, har ni märkt av i er kropp när ni har råkat få i er lite socker?
  Jag har råkat få i mig skinka som innehål druvsocker och torsk där tomatsåsen var bort torkad med papper men ändå fick jag i mig lite tomatsås (farinsocker i den). Och fy sjutton så svullen jag kände mig i magen och dagen efter ska vi inte ens nämna!
  Lika tung som Heffaklumpen och då pratar vi om minimalt med socker!

  • Men ja ja jaaa!
   Jag märker direkt om jag fått i mig något som inte är 100%. Ont i magen och fisar från hell. Alltså typ kramper i magen och det har jag aldrig haft förut! Not fun

   • Ja verkligen! man känner att magen svullnar lite och det är sant fisar från helvetet! Och gärna då dagen efter också.
    Det senaste infobladet var intressant för det stämmer verkligen att jag börjar nu “tulla” smått på reglerna typ – att jag misstänker att det är druvsocker i den där skinkan men jag bara måste få i mig något osv. Inte bra alls!
    Och idag höll jag på att överfalla Ystern när hon köpte ett Läkerolpaket…Har ju klarat mig såå bra fram tills nu. Det är nu det gäller känns det som. Och nu sjutton ska jag lägga ner nötterna och frukten! Det har blivit en dålig vana det där alltså!

 2. Håller med!! Bra mat gör en så jäkla stark både mentalt och fysiskt! Jag kör inte Whole30 men håller mig till Wholefoods, Organic, och så rått jag klarar av. Det kändes konstigt i början att beställa min favorit pasta “Vodka Rigatoni” utan pasta.. men det går! De tittar lite konstigt på en men vad fan.. fattar dom inte så slösa inte tid på dem. Sist jag åt en burgare utan bröd och en sallad istället för pommes kom servitören fram till mig och sa “have you been on a diet for a long time”… Sen fortsatte han med att säga att det är viktigt att få i sig kolhydrater också.. vilket jag svarade att det fick jag “what do you call this salad?” liksom… Eating right is the SHIT!! Kul att höra att det går så bra för dig!!! Kram kram

  • ja det där tycker jag är jobbigast.. att behöva står till svart till folk som gara upprepar gammal info.

 3. Moster Anna Reply

  Jag är 1 dag efter dig så jag borde vara på dag 18 idag. Jag sover fantastiskt! Jag är pigg bär jag vaknar på morgonen! Jag har också kättare att avstå från något helt, än bara lite, så det passar mig perfekt.

  Den enda negativa effekten är att jag fram tills häromdagen fick mjölksyra i armar och ben så fort jag tog i det minsta. Men det är bättre nu. Jag känner igen mig i att återhämtning efter träning går otroligt mycket snabbare.

  Det enda jag saknar är ost. Jag har till och med gått med på att svart kaffe kan vara ganska gott.

  För övrigt så har jag ätit så mycket god mat! Man får vara lite påhittig och laga varma grönsakstullbehör så att det inte bara blir sallad. Eller jag kanske inte ska ta åt mig äran… 🙂 min man lagar typ all mat.

 4. Kul att se jämförelsen mellan de båda, och kul att höra om det – jag är själv inte alls insatt i det men skulle gärna vilja testa det. För det finns ju verkligen så mycket som är som gift för kroppen, som vi stoppar i oss ändå – på ren rutin…

 5. Kul att läsa! Jag funderar på att ge programmet en chans i oktober, men är lite orolig för resor, konferenser och representationsmiddagar. Vad säger man? Att man är både laktos- och glutenintolerant? Eller? Har du behövt säga till i förväg? Eller klarar man att pilla bort saker på tallriken?

  • Ja det blir ju bökigare, men det går! Jag brukar säga: I cannot eat xxx. då känns det inte som om jag ljuger 🙂

   Alltså.. det är ju lättare att säga vad man kan äta än vad man inte kan äta. (jag kan äta rent kött, rena grönsaker och frukt.. inget annat typ)
   Ohh prova!!

 6. Tack för den utförliga jämförelsen! Jag har själv funderat på vad som är skillnaden.
  Köpte boken nu när jag var i Georgia (It starts with food) och håller på att läsa igenom den. Sen ska jag köra på Whole30 också 🙂

Write A Comment