Jag vet hur tråkigt det är att läsa om andras matvanor, tränings toppar etc. Jag tröttar på en gång. Speciellt eftersom alla bara skriver om ägg och träningsappar. Baaarf. Men jag gör detsamma och tänkte försöka vara så ärlig som möjligt genom denna lilla resa, kanske så jag aldrig gör om det igen.. eller så jag stannar här mitt i det här träsket och kallar det en “livsstil”. Min egna 50 shades of Grey.

Idag avklaras dag 10 på Whole30 och det går förvånansvärt bra. Jag har haft en liten setback, åt steak sallad på en restaurang och köttet smakade soja. Men that’s it is! Rätt övertygad om att det bör räknas som fusk och att jag måste lägga till ett par dagar.. suck. Jag saknar tuggummi mest av allt.

Så hur går det då? Bra. Kräver ju sin planering och i frekking hate matplanering. Så tråkigt att köpa mat, så tråkigt att laga mat, sååå tråååkigt att tid går till något som jag äter upp så snabbt. Speciellt när det bara består av same same, kött och grönsaker. Varje måltid.

De första dagarna sög, jag var trött som ett as, hade huvudvärk, var grinig på allt och alla. Casey fick ducka några gånger och Nala sov på Caseys sida av sängen. I got the hint. Tränade en gång förra veckan och det var nog bra det. Kände mig som en sparris.

Post hero WOD. Jag var så trött att jag grät. Kändes inte så tufft. 

Nu känns livet lättare (så länge jag inte skjuter på att äta för länge). Jag har tappat vatten vikt, vilket inte betyder något. Men jag sover bättre, vaknar pigg trots att jag sover färre timmar. Jag är piggare, gladare och blir inte lika tokhungrig som de första fem dagarna. Föga förvånande eftersom jag läst till mig att det är precis såhär jag ska känna mig.. det kan lika gärna vara mina egna hjärnspöken som bara bekräftar det jag behöver höra nu när jag ger upp mitt livselexir – Crème brûlée

Men min försökskanin, Casey, som jag tvingat med på denna resa och som inte bryr sig tillräckligt för att läsa på, har själv sagt, utan påtryckningar, att han känner sig klarare i huvudet, sover bättre på natten, piggare på morgonen, att eftermiddags tröttheten är borta etc. Casey är såld!

Något vi saknar är kanske friheten av att kunna äta vad som, när som. Men framförallt så saknar jag att kunna vara chill. Jag känner hur jag blir lite obsessive av det här.. Det är som att jag måste välja en av två vägar. Väg ett är att äta vad jag vill, när jag vill men med konstant dåligt samvete av äta något som är onyttigt och något som gör mig själv en otjänst. Jag äter mig till sämre prestations förmåga, sämre hud, sämre sömn etc. Eller så tar jag väg nummer två, där jag är nu, och äter helt perfekt, och känner mig grym som faktiskt klarar av det, men njuter liite för mycket av att dricka bubbelvatten istället för att äta choklad. Att säga nej till det som tungan vill ha men inte huvudet. Jag hör ju hur det låter! Och det känns inte heller helt ok. Jag vill vara chill oavsett vad jag äter! Och standard kommentaren “allt i moderation är bra” känns lika kass den. Suck. Ta det inte för allvarligt nu, jag önskar bara att jag inte visste hur kasst det är med allt som är gott, så jag kunde njuta av det som jag gjorde förr. Ignorance is a bliss. Oavsett så känner jag mig fortfarande som stålmannen när jag äter såhär. Det är grymt. Stålmannen som längtar efter kryptonite. 

“Giving something up can be surprisingly satisfying. Who would have thought that self-denial would be so agreeable?” ~ Gretchen Rubin “The Happiness Project”

 

11 Comments

 1. BRA MATBÖCKER??
  Jag är SÅ less på att fuska med maten nu! Boken du skrev om Linnea har jag varit och tittat på och den är intressant! Har du/någon tips på fler bra böcker? Jag är en människa som HATAR laga mat och än mer Hatar jag att handla maten! Jag äter vad som helst för tillfället men kan tänka mig att budgetera ner på sockret om jag hittar några bra recept. Har länge varit intresserad av paleo (eller iallafall minska sockerdelen) men det verkar så otroligt bökigt.

  Måste det vara så bökigt? Vad är fallgroparna? Känner att jag behöver verkligen energi och du har skrivit så positivt om 30-dagars-utmaningen ni kör nu så jag blir väldigt peppad att prova (klart det måste var lite tufft annars skulle det väl aldrig kallas för utmaning/challange)

  Är det någon annan bok än den du nämnde som är bra att läsa/få inspiration till recept, teknik etc…?

 2. Jag kunde inte ha uttryckt det bättre! Jag förbannar fortfarande den dagen jag blev medveten om hur mycket en chokladkaka ger samtidigt så är jag glad att jag är upplyst om maten runt omkring oss.
  Men att kunna riktigt njuta utan att känna “skitskitskit, hur mycket fick jag i mig nu och hur kommer min kropp att reagera och är allting förstört nu??” är jag långt ifrån.

  Vill så gärna vara chill och verkligen kunna ta den där Marabou Frukt och mandel och bara njuta en hel jävla dag. Men så är jag den som inte kan ta en bit utan äter mer och mer och mer.
  Paleo har lärt mig att det finns riktigt gott snacks som är okej (men i slutlängden så ger det ju samma som en chokladkaka ändå).
  Jag är dock tacksam för att ha stött på Paleo och fått bort det sista ur min kost som gjorde min mage helt banans – var nära på att ge upp allting och tvinga läkarna att sätta in en stomi eller något för jag klarade inte längre att inte kunna leva ett normalt liv bland människor.
  Fortfarande är jag ju den som “står” ut med tanke på mina allergier men jag behöver iaf inte skämmas ögonen ur mig varje dag bara för att magen inte kan hantera det jag “unnade” mig (sötningsmedel, morötter osv). Och tack vare LCHF har det blivit mer okej att man bara äter protein med sallad.
  Men visst blir hjärnan helt f*ckd.
  Efter en hel sommar med enbart deff (inför bröllopet) fick jag in en relativt bra idé om hur mycket man ska äta ca (grönsaker – för åt jag typ ett salladshuvud per måltid). Men sen börjar utmaningen att tryta och det är då jag äter en massa socker.
  Nu med whole30 är jag back in the game igen tack och lov! (blev liiite för mycket out of control veckan innan och efter bröllopet).
  Fast jag kan säga att jag redan nu börjar tycka att utmaningen är way för enkel och hade det inte varit för att jag verkligen bestämde mig för att tuggummi är nonono så hade jag efter 3 dagar tycket att whole 30 är för lätt för mig.

  Men det är ju för att jag måste alltid utesluta allt jag är allergisk mot vilket är i stort sett allt det whole30 förbjuder. Det som har varit svårast so far (utöver tuggummi – som jag börjar mer och mer klara mig utan nu har jag inget sug iaf, Thank LORD för Listerine) har varit att inte äta mer 1 frukt om dagen vilket jag har misslyckats helt med.
  Fast nu när jag inte är sjuk längre så då jävlar ska det bli max en frukt om dagen (hrm, får börja imorgon idag har jag redan kört på den).

  Men heck, efter whole30 så ska jag nog ta en dag och faktiskt NJUTA av en glass! Trots att jag kommer att må skit efteråt pga laktosen och sockret och jag vet att det inte är meningen med hela whole30. Men jag har inte ätit en enda glass på hela sommaren och förra året åt jag inte heller så jag vill nog ha min daimkula.
  Det är det jag tycker är bra med dom här whole30 och strictpaleo utmaningarna. Jag återgår inte helt tillbaka till mina gamla vanor utan jag lär mig nya sätt att äta frulle på och försöker laga iaf minst en ny rätt i varje utmaning så att jag inte enbart lever på tonfisksallad (vilket jag gör menmen). Men jag märker att för varje gång jag avslutat en utmaning så har jag kommit ett steg närmare till att försöka vara lite mer chill och njuta utav något för sötsliskigt när det väl kommer till kritan. Och det är nog tack vare för att man inser att man egentligen inte alls är sugen på den där godisbiten men att man känner att man vill unna sig den.

  Btw, jag saknar OST och så är jag just nu inne i en avokadoperiod och äter minst 3st om dagen….men det är ju så gott (och dyrt…)
  Och jag ÄLSKAR att läsa om andras matvanor – i’m kinda weird about it. Men mat är ju så kul att läsa om och se vad andra äter – jag bor ensam jag ser enbart vad jag äter. Igår spenderade vi 10h flygtid med att prata om recept och mat. Imorgon är det jag som lagar revbenspjäll (om jag vågar) 🙂

 3. Jag kan inte “äta lagom”, eller med måtta: om jag har gett mig själv tillåtelse att äta choklad så kan jag inte sluta med 1 bit, jag ska trycka hela kakan… Så därför har jag 1 ätardag i veckan där jag får äta vad jag vill, hur mycket jag vill- utan dåligt samvete! För de resterande 6 dagarna äter jag strikt och undviker det som heter socker och mjöl. Funkar skitbra för mig! Så även om jag vet att jag har det bäst utan skit, så måste jag tillåta mig det ibland för att klara av det nyttiga hela tiden, utan fusk.
  Kommer du fortsätta med Whole30-stilen när de 30 dagarna är över? På samma strikta sätt?
  Håll oss uppdaterad, jag ääälskar att läsa om andras matvanor haha
  Kram

 4. Ah jag kanner igen mig! Jag ar pa dag 7 av paleo challenge och madde verkligen skit de forsta fyra dagarna, huvudvarken var sa jag nastan grat! Sen dag 5 vaknade jag och kande mig hur bra som helst, jag kanner mig ren inuti och aven om jag fuskat och lagt till almond butter, sa mar min kropp hur bra som helst. Har inte ens sug av att ata rice eller potatis. Tuggummi slutade jag med for lange sedan, kanske svenskt godis jag kanner att jag skulle jattegarna vilja bita i. Helt otroligt vad mat kan gora med ens kropp!

 5. Den dagen jag valde Paleo förändrades mitt liv. Från den dagen friskförklarar jag mig själv från min ätstörning. Jag har ALDRIG mått så bra och känner inte att jag förbjuder mig olika sorters mat. Jag VILL INTE HA SKITEN! En underbar känsla kan jag meddel

 6. Haha.. du har så jäkla rätt!!
  Jag letar också efter det dära chill-tillståndet fastän man äter nyttigt och inte får äta socker och skräp.. Det är inte lätt, men andra har gjort det före oss så det BORDE ju enligt teorin gå!! Dock har jag lite svårare att få med mig min andra hälft än vad du verkar ha. “This is America and we eat our Spaghetti and Meat sauce with marinara sauce and real spaghetti”… fick jag till svar när jag hade lagat spagetti med Spaghetti squash (istället) och gjort en sås på köttfärs med grädde och tomater, plus en massa kryddor… Life is a bitch baby…

 7. Jag tycker det är jättebra att göra sånt här då och då, men man ska njuta av livet också, man lever bara en gång och att inte unna sig det goda det har att erbjuda är inte heller bra!!! Gyllene medelväg är att sträva efter! Finns inget jag njuter av mer än en riktigt god middag ( utan att tänka på vad det är i ) ett gott vin till och gott sällskap 🙂 Utan det innehållet känns livet rätt värdelöst…faktiskt 🙂

 8. Alltså det är inte lätt det där. Jag är en sån som blir ganska lätt besatt av saker, jag har svårt med gråzoner etcetra och har accepterat att jag nog alltid kommer att vara så. Med mat är det helt okej dock, jag har aldrig förknippat mat med känslor så då är det nog lättare att inte lägga ner så mkt tankeverksamhet/energi kring det. Tänker liksom att man kan äta som man gör om det funkar och man mår bra utav det.

  Tycker du är jätteduktig som kör dina 30 dagar men hoppas du inte är för hård mot dig själv i samma veva!

 9. Jag är precis som dig när det kommer till det där hur man känner sig när man äter något. Det är ju så svårt att hitta någon slags balans för det är så lätt att falla tillbaka i ovanor, iallafall för mig. Men samtidigt måste man ju komma ihåg att unna sig något ibland 🙂 Mat är ju livet!

 10. Kan du inte köra som Annika i Reston i våras med 5 eller 6 dagar bra mat och en dag att äta vad du vill? (när Whole30 är över menar jag). Eller fuska lite nu och då men alltid äta åtminstone en varm, lagad och bra måltid om dagen.

  Det är ju alltid det som är problemet med dieter och måltidsplaner – det ska hålla inte bara i 30 dagar utan i många år. Då är det alltid svårt att hårddra…

  Iallafall, lycka till – hang in there! Bara 20 kvar…

 11. Linnéa! Yes, du är obsessed!!! När ska du hinna njuta av god mat om du hela tiden tänker på vad som är bra och vad som är dåligt – du kommer att välja rätt ändå för du vet innerst inne vad som är bra för kroppen – man måste kunna få äta saker som kanske inte är tipp topp för kroppen som mjölkchoklad eller vad det nu kan vara bara man inte gör det hela tiden, utan att känna ångest……..hoppas att du kan chilla lite=) KRAAAAMIS Åsa

Write A Comment