Jag skäms, men jag blir faktiskt provocerad!

16 Comments

 1. Näe. Provocerad blir jag inte. Men det väcker ju en hel del frågor Tycker att LD har många intressanta synpunkter men såsom jag är så tar jag inget för fakta innan jag läser seriösa artiklar med källhänvising till forskning.
  För mig är hälsa så mycket mer än BMI, vikt osv. Hur man mår i själen tror jag räcker längre. Det är så sorgligt men jag tror jag knappt kan tänka på nån tjej jag växte upp med som inte hade ätstörningar på nått sätt. Det var bara graden av allvarlighet som skilde. Jag äter i princip vad jag vill, rör på mig lagom mycket och lyssnar på min själs fågel när den vill ha choklad. Det är inte värt det för mig att göra på nått annat sätt.

 2. Jag maste sega att jag tycker att du e modig som vagar erkenna att du faktiskt kenner sa och att du kan ta det andra seger.. Det e sa manga menniskor som e sa besatta av att vara politiskt korrekta att det nestan blir lojligt. Som hela den her grejen att folk e sa himla modiaga som e overviktiga och legger upp bikinibilder pa sig sjelva. Ja e vel inte helt nojd med mig sjelv men jag legger upp sana bilder, inte sjutton far de bildenra 300’000 likes pa 30 minuter (inte for att jag vill ha det men jag tycker de har blivit sa overdrivet det der hyllandet av det) Jag vet inte om jag make sense alls men men. En normalviktig tjej som efter 5 ar tagit sig ur anorexi och legger upp en bild pa sig skulle inte fa samma reaktion…

  Sen kan jag tyverr erkenna att jag e versta latmasken som eter en hel del dalig mat, det syns bara inte pa mig.. Fast det merks pa kondisen och det e inte som att jag bara eter onyttigt..

  Jag kanske inte haller med, eller till viss del kanske jag gor det men jag kan inte sega sa mycket eftersom jag ocksa trycker i mig massa onyttigheter.. Tycker i alla fall de e strongt av dig att vara sa erlig.

 3. LD är hälsosam enligt hennes doktor, tränar, äter normalt. Jag tycker hon verkar ha en väldigt sund inställning till sin kropp, ätande och liv. Visst, hon är överviktig, men knappast gravt. Att gå omkring och vara upprörd och provocerad över att andra människor gör val som inte är nyttiga för dem, eller att inte se eller uppskatta mat som något som gör en glad, lugn, avslappnad, pigg eller som en lyx känns för mig personligen som en mycket mer osund, och framför allt tråkig inställning till ätande och sin kropp än något som LD skrivit.

  Sen din kommentar på hennes sida om att det är din ensak eftersom du betalar skatt? Nej. Det är inte din ensak. Vi lever i ett samhälle där vi inte får välja vilka vi vill vårda med våra skattepengar. Tack och lov! För var går gränsen? Fetma och rökning för dig? Missbruk? Självskadande? Ätstörningar? Extremsportskador? Vem bestämmer var gränsen går? Och vem vårdar då dem som ingen vill betala för? Ska de skylla sig själva? Känns extremt inhumant.

  Sorry att jag går hårt fram men jag håller verkligen inte med dig….

  • Läs om läs rätt. Jag skrev att jag skämdes över min reaktion. Det är bara fakta att det stör mig, jag “går inte omkring och är upprörd”. LD skriver ju rätt mycket om hennes vikt och kropp och hur hon promotar LCHF och veckan efter om hur mycket hon älskar Ben&Jerrys. Det bryr jag mig inte om ett dugg.. Jag säger inte att det inte är OK att vara tjock, eller hon inte ska vara stolt över sin kropp, Bryr mig inte ett skvatt om andras kroppar! Jag tycker för övrigt att hon har en rätt sund inställning till sin kropp.

   Det som provocerar mig är att man hyllar onyttligt leverne. Nu skriver LD att hon inte hyllar övervikt så jag hakar inte upp mig på hela inlägget utan på delar av det. Och visst fasiken får jag ha åsikter om att någon vill sitta “i soffan och äta pizza tills jag dör”. Tycker det är ett skitlöjligt argument och att det förminskar feta människor och och sidoeffekterna av att vara fet.

   Och jag får visst tycka att det är min ensak om någon medvetet äter sig till döds, just för att vi alla betalar skatt (hypotetiskt sätt om jag bodde i Sverige då). På samma sätt som att du får ha åsikter om självsvält, överträning, rökning etc. Betyder det att jag tycker att jag har rätt att BESTÄMMA ver vem som ska får vård eller inte?! ABSOLUT INTE! Då skulle vi snarare prata om usa. Det är en gråzon! En rätt intressant gråzon att jag inte får nämna det utan att kallas inhuman är skitlöjligt.

   “Jag kommer dock fortsätta att diskutera kostlära och de fördelar jag har fått av MIN kost eftersom att det är nåt som intresserar mig samt att jag gärna vill att andra ska uppleva det fantastiska jag gjort. Och då var jag lika mycket skeptiker som ni andra innan”. – LD

 4. Repeat after me: Jag är en vacker, genomklok och lagom tjock kvinna i mina bästa år 😉 Nä, men allvarligt, självklart vill man att folk ska hålla koll på sin vikt och att hålla koll på den själv men vi är ju så mycket mer än hur många kilo som visas på vågen. Och jag känner så otroligt mycket folk som behandlar sig själva vidrigt trots att dom tränar järnet – som oälskade barn, antingen genom att hata på sina kroppar och sin vikt varenda dag eller genom att titta kritiskt på dom, oavsett vad dom gör, och säga att det inte räcker och “du är en besvikelse för mamma, vet du det.” Eller förstås åt andra hållet genom att försumma den, hälla skit i den och sen ignorera den.

  Jag tror stenhårt på att man, oavsett sin vikt, måste lära sig att älska och SE sin egen kropp och sitt själv och behandla vikten och hela rasket som sitt eget barn. Nej, dom är inte perfekta men dom gör en massa jobb åt oss och vi uppmuntrar och motiverar och försöker leda åt rätt håll men på ett sätt som hjälper dom att lyckas och vara lyckliga. Lite i taget. Man sätter ju inte in sitt barn i supersvåra kurser (gå ner 20 kg på 3 veckor!) och sen skriker åt dom för att dom misslyckades. Själv har jag kämpat med mig själv i många år ifråga om att bli snällare mot mig själv.

  Jag tycker Lady Dahmer har helt rätt – det funkar inte att ge sig på överviktiga människor och tro att man ska kunna få dom att ändra sig genom att få dom att skämmas för sig själva. Oftast äter man ju mer för att döva när man mår dåligt så skamkänslor och självkritik gör allting värre. Det enda som ger långsiktiga förändringar är att lära sig respektera och älska sin egen kropp, bilringar, dubbelhakor och allt, och SEN fundera på vad man kan göra för att få den att bli lite starkare, smidigare och friskare med färre krämpor.

  • Jag håller helt med på det! Självklart ska man älska sin kropp och inte få folk att skämmas för hur de ser ut. Absolut inte! Men att “äta pizza till jag dör” stör mig! Dels för att det faktiskt inte får någon att må bättre och dels för att det göder ett onyttigt leverne. På samma sätt som jag skrev till ellinor. Att se rökare som släpar på syrgastuber gör mig vansinnigt irriterad! Jag mäter inte hälsa i antal kilo, absolut inte, min hälsa sitter i:

   1. hur jag mår.
   2. min energi
   3. hur jag ser ut (hud, naglar, andedräkt, platt el svullen mage etc)
   4. min stressnivå
   5. hur jag sover
   6. hur stark jag känner mig
   7 att jag inte behöver mat för att känna mig lugn, glad, avslappnad, pigg, eller att det ska kännas som helg eller annat smålyx.

   • Jag tror iofs att “ha rätt att äta pizza tills man dör” om man läser lite noggrant helt enkelt var ett radikalt och provokativt sätt att säga att folk inte ska lägga sig i eller kommentera hennes vikt eller levnadsval eftersom hon redan kämpar med skammen av att inte duga som hon är.

    Om jag fick bestämma skulle jag göra yogakurser gratis för alla, skicka alla på ett par stycken rent obligatoriskt, samt lära alla att det är roligt och framförallt godare att äta lagad varm mat på färska råvaror än snabbmat och skitprodukter. MEN bara om dom själva ville. Man kan inte ändra på andra på djupet, tyvärr – det kan bara dom själva. Man kan bara gilla och motivera deras goda sidor och överse med deras dåliga…

    Problemet är att det ju faktiskt också finns en extremt brutal (kvinnlig?) kultur av kroppskritik i hela västvärlden – som leder till ätstörningar, anorexi, bulimi, osv. Hur bryter vi oss ur den ultrakritiska inställningen? Hur blir vi toleranta och lär oss att GILLA oss själva snarare än att hela tiden försöka ändra oss själva (och då menar jag utseendet, inte hälsan) med mer eller mindre vettiga metoder?! Hur lär vi oss att inte äcklas inför lite extra vikt utan uppskatta våra egna kroppar precis som dom är? Det är något som jag själv kämpar med och det är därför de här kommentarerna blev lite långa. Jag förstod hur du menade, jag tycker bara att LDs inlägg och kommentarer i samband dem verkligen pekar till trenderna kring kroppskritik och skam kopplat till kroppsform.

   • Wow! Ville bara säga att jag älskar din lista Linnea! Precis så som jag tänker också.

 5. Gah!
  Jeg blir så irritert over røykere, folk med overvekt etc. Deres livsstil gjør at vi som lever sunt må stå i kø hvis vi blir syke.

  • Jag tycker att hon i mångt och mycket är bra för jag inser ofta att jag har fördomar! Just i detta inlägg så känner jag att bara att hon hyllar något som är onyttigt. Att hon älskar sin kropp etc är BRA, så ska det alltid vara för självhat och missnöje leder ingenstans. Absolut inte. Att se foton på människor i rullstol med amputerade ben som fortfarande röker, eller att se rökare med syrgastuber irriterar mig. På samma sätt känner jag inför överviktiga mammor som göder sina överviktiga barn med socker.

   • men det är ju det som är poängen för henne, ATT hon hyllar det onyttiga, och att hon har rätt till det. det ena innebär ju inte det andra. det är ju DET som dahmer vill peka på, att bara för att HON är stor så lägger man in en massa antaganden om hennes person och vilka val hon gör i livet, hur hon sköter sina barn, medans en “smal” kan göra mycket sämre val både för sig själv och sina barn, och alltid komma undan med det. vi vet ingenting om vad dahmer ger sina barn, eller ens vad hon äter. den överviktiga kvinnan sitter på något sätt alltid i skiten, och där ska hon sitta och försöka trivas med sig själv.

    är det värre med en överviktig mamma som göder sina överviktiga barn med socker, än om en smal mamma göder sina smala barn med socker? eller om en smal mamma som göder sin överviktiga barn med socker?

    jag har också en del problem med att man “hyllar onyttigt”, och ofta är det ju i kvinnliga miljöer. det häftigaste man kan köpa är en receptsamling med jävla cupcakes, och jag ska dekorera mitt hem med prinsesstårtor och cupcaketryck, blärg. det är skittrist att kvinnor ska reduceras till vandrande cupcakefabriker vilken vikt de än har, men fatshaming gör ingen nytta.

    • Men igen, läs om läs rätt. Jag skrev att jag skämdes right. Varför ska någon ha eloge för att hylla något onyttigt? Jag ser ingen poäng i det?

     Inte heller har jag ens tänkt tanken på att hon inte skulle mata sina barn nyttig mat, det antagandet ligger på dig. Jag tänker själv på det här inlägget jag skrev när jag var i Alabama. http://linneaiusa.com/2010/10/12/supersized-america/. Eller som nyss när jag var och handlade och alla permobiler i affären var slut för att tjejer i min ålder var så tjocka att de istället för att gå åker i en permobil som är i affären för äldre och handikappade.. Det är oerhört sorgligt att man är så tjock att man är handikappad av det! Och nej, det är inte värre att en överviktig mamma matar barn med socker, än att en smal mamma gör det – åter igen det antagandet ligger hos dig. Jag har inte jämfört tjocka mot smala alls?! Jag tycker att det är fruktansvärt att man inte kan vara stolt över sin kropp eller känna sig nöjd, det hjälper ingen! Men att promota värdelös, kass mat hjälper inte heller någon, jag säger inte att hon inte har rätt till det, bara att det stör mig. På samma sätt som en anorektiker som skriver att de varit ute och sprungit milen stör mig.

     • jag ger henne inte en eloge för det, jag pekar på att hon har rätt till det. precis som du har rätt av att bli provocerad av det i guess, men du nämner inte ditt inlägg om alabama i kommentaren ovan, du nämner bara lady dahmer. och hur du associerar till överviktiga mammor som göder sina barn med socker. jag menar inte att du säger att lady dahmer gör det, jag menar att många tar för givet just det och därför är det väldigt känsligt att associera så som du gör utan att förklara närmare. jag visste inte att du tänkte på alabama, men höll möjligheten öppen för att du inte syftade på dahmer. även om det kanske inte märktes att jag tänkte så… men, lever man i en fatshaming miljö (dahmer pratar ex om hur familjemedlemmar kommenterar hennes vikt, det brukar innebära fatshaming i form av “ska du verkligen äta den”) så blir minsta kritik lätt del av det även om kritiken kan vara menad helt annorlunda och knappt ens som kritik.

      mina frågor var helt ärliga och jag utgick inte från att du bara kritiserar de överviktiga mammorna, men många gör den skillnaden och jag var ärligt nyfiken på hur du ställde dig till det. och jag blir glad av att läsa att du inte gör den där skillnaden.

      jag tycker absolut du har rätt att bli provocerad, det var ju också dahmers mål, och jag tycker inlägget i sig inte är konstigt eller nåt som jag behöver klaga på. det är det som kommer fram i kommentarerna som gör mig irriterad. jag blir också upprörd av det du beskriver från alabama, och det är ju mycket värre i usa än här och det är skitjobbigt att möta. men det är ju inte grav övervikt som lady dahmer pratar om, det är hennes övervikt. ändå svarar bland annat enmis som att hon är gravt överviktig. å ena sidan så är det förskräckligt med skönmålandet av skitmat vare sig man är tjock eller smal, men man ska vara väldigt försiktig med att lägga ansvaret på individen. det är klart det handlar om det egna valet i slutändan, men för en gravt överviktig ligger det ju ofta så sjukt mycket mer bakom vikten än att man bara kan välja rätt en dag. och lady dahmer är inte gravt överviktig, ändå är det det vi pratar om här. och det är det hon protesterar mot, att när hon pratar om sin vikt/kropp så kommer enmis och co. och pratar om hur gravt överviktiga förstör vården för andra, men det är ju inte ens dahmers “skuld”.

      igen, helt upprörd över att enmis står obesvarad, förstår om du sorterar bort min lätt rabiata kommentar, men okommenterat ser det ju ut som att du håller med, och alltså jag orkar inte. såna kommentarer är exkluderande och ren fatshaming.

Write A Comment