Jag fick en tidig anniversary present av Sockerbiten. En systemkamera modell Nikon D90.  iPhonen har varit min GoTo tills nu och kanske aven i fortsattningen.. jag forstar ju ingenting! Hur tar man foton med systemkameror? Hur far man fotona att se bra ut? Just nu ser jag bara en massa rynkor som iPhonen innan har slatat ut and I am not too pleased!

Woot woot!

Men suck!

23 Comments

 1. Haha, om min pojkvän inte vore helt pank just nu skulle jag visa det här för honom och säga att så här behandlar man sin kvinna (jag älskar systemkameror och fotografi)!

  Oroa dig inte så mycket över inställningarna, det kommer. I regel kan man säga såhär att det är tre saker som är viktiga att förstå sig på: slutartid, bländare och ISO. Vill du stoppa rörelse (typ kolibrin) så behöver du en snabb slutartid, typ 1/500 s eller snabbare (alltså tal >500). Jag fotar mycket sport och brukar då köra på minst 1/800s i slutarprioritet – jag låter alltså kameran bestämma bländaren. För fokus använder jag AF servo (vet inte vad det heter på Nikon, men det är kontinuerlig autofokus – fokuserar hela tiden om medan du har avtryckaren nedtryckt till hälften så att du kan få fokus rätt på ditt subject medan det springer från A till B…).

  Om att fånga rörelse inte är det viktiga utan ? Då är det bländaren du ska fokusera på. Bländaren kontrollerar hur mycket ljus som släpps in i kameran. Här blir det förvirrande, när man pratar om en “stor” bländare menar man bländartal på t ex 2.8 (mycket ljus släpps in). Vid t ex 2.8 är endast en mycket liten del av bilden skarp. Detta är populärt när man vill isolera ett föremål eller en person så att bakgrunden ska bli “suddig” och inte distrahera. Vill du att bilden du tar ska vara skarp hela vägen igenom, t ex för landskapsbilder, väljer du en mindre bländare, alltså ett högre tal – typ f/8, f/11, f/22. Bländaren beror helt på objektivet du använder – de flesta standardobjektiv har en maxbländare på 3.5, men det finns också ljusstarkare objektiv, ända upp till 1.2 – dessa brukar dock vara oförskämt dyra och har i regel en fast brännvidd (ingen zoom).

  Du har ett tredje verktyg för exponering och det är ISO. Det är ljuskänsligheten hos sensorn (“filmen” i en digitalkamera). Vid högre tal (typ mellan 400-1600, beroende på kvaliteten på sensorn kan ISO 800 se ok ut på en kamera men för jävligt på en annan modell) uppstår ofta bildbrus, men å andra sidan kan du lättare fotografera i lågt ljus eftersom en högre ljuskänslighet hos sensorn betyder att ljus behöver inte släppas in lika länge i kameran – alltså, du kan använda en snabbare slutartid. Långsamma slutartider släpper in mer ljus, men ökar också risken för rörelseoskärpa – iaf jag är så skakig att jag kan inte hålla min kamera stilla längre än 1/20s.

  Eh, så mycket för minifotokursen. Hoppas det var någorlunda tydligt… Internet är också din vän när det gäller sånt här, men det finns också enormt mycket skit där ute och opinions are like assholes. Men detta är en bra källa:
  http://www.cambridgeincolour.com/
  De kan bli lite väl tekniska ibland och vissa avsnitt känns det som om jag är tillbaka på fysiklektionen i åttan om optik, men de är å andra sidan väldigt bra på att förklara varför saker fungerar som de gör.

  Ber om ursäkt för miniuppsatsen, I tend to get carried away :p

 2. När jag köpte min Canon så fick jag lite användar manualer, fick du inte det? Jag har segt på barnes and noble att dom har böcker, typ nikon bla bla for dummes, kanske dom har en för din kamera!! Annars säger jag som alla andra, prova dig fram och börja med de enklaste inställningarna.! 🙂 happy wedding day!!!

 3. Jag har en vän som är fotograf. Hon håller kurser ibland för folk med “för fina” kameror. 😉 Du borde gå på en sån nästa gång hon håller en. Tills dess får du ju leka på bara. Gu, va skoj det ser ut!

 4. Å du kommer älska den! Nikon-systemkamerorna är svinbra, och det är kul att prova sig fram även om man får lite panik i början kanske. Men det finns ju massa autolägen också! Börja med dem (tex P!) och lär dig sedan en sak i taget. Man måste inte fatta allting första dagen för att kunna ta bra bilder!

 5. Jag har precis hittat hit och det första jag såg var bilden på dig. Jag som kände mig lite deppig innan kan inte sluta skratta nu, den är helt underbar ju! Jag kommer definitivt att komma tillbaka hit (men inte bara för att titta på bilden. Jag gillar din blogg i övrigt också!). Tack!

 6. Grattis!!
  En kanonpresent ju!
  Låt kameran göra jobbet i början som Jagger nämner 🙂
  Jag kör mest på “A”, alltså Aperture mode och bestämmer bländaröppningen själv och kameran bestämmer slutartiden. En stor bländaröppning (litet f tal) ger ett kort skärpedjup och en liten bländaröppning ett långt (“skärpa i oändligheten”).
  http://www.fotosidan.se/cldoc/hemlaxa-9-kort-skarpedjup.htm
  Prova dig fram, Auto vitbalans gav ganska neutrala färger med min Nikon, prova hur det ser ut med molningt eller sol och inomhus finns ju lysrör och lampa också som man kan använda.
  Det tar lite tid att prova och sätta sig in i saker men hoppas du kommer tycka det är kul!

 7. Jag har också en D90 och det är en bra och prisvärd kamera!
  Man lär medan man använder den. 🙂 Men ställ in den på P till att börja med så kör den på automat typ. Så får du iallafall bilder (och inte antingen svarta eller helvita bilder) 🙂 Sen är det bara att testa sig fram.

  • Hjäääälp mig! Vad ska jag ha för standard för slutartid? Vitbalans? Etc.. Jag fattar ingenting!

   • Med P behöver du egentligen inte tänka på detta. Den känner av sånt utifrån situationen. (Den gröna AUTO kör samma inställning på alla bilder medan “P” känner av och själv ställer in utifrån situationen, skitbra om man är ovan och därifrån får du också angivelser ungefär vad du ska ställa in den på.) Sen då du har lärt dig kameran mer så kan du börja fingra på dessa, det är svårt att ge ett standardsvar, det beror helt ifrån situationen vad du ska ha för inställningar. Jag är skitdålig på siffror och skruvar lite fram och tillbaka, knäpper ett kort och ser vad det blir.. med tiden går det automatiskt men själva siffrorna har jag inte i huvudet.
    Vitbalansen ställer du in efter sol eller mulet. (Det står alltså “sol” eller en bild på en sol och en bild på ett moln.) Jag tycker att utomhus är det just sol och moln som det är störst skillnad på. Inomhus funkar auto ok.

 8. Grattis! Vad kul att du fått en sådan fin present Linnea. Den kommer du ha mycket glädje av. Den enda nackdelen är ju att den är lite stor så det är ju kanske inte något som blir av att man har med sig var och varannan dag. Vi har ju en Nikon D5000 som är den lite enklare varianten av D 90 modellen som du har. Men jag använder mest min Panasonic Lumix just för att den är lite mindre och att jag känner att jag kan ta med den överallt. Har försökt fota med mobilkameran men tycker det blir så himla kass kvalité på bilderna att jag inte tycker det är värt. Råder dig att skaffa en enkel bok om grunderna för systemkamera och sedan experimentera lite lite. Det blir ju helt annan kvalité då det gäller färger, djup, skärpa ja allt med en riktigt kamera jämfört med mobilkameror. Det är som natt och dag. Jag tycker bilden på dig här ovan var kul.
  Kram och grattis

 9. Brittmarie lindblad Reply

  Fantastisk bild på dug Linnea! Helt ljuvlig! Skicka till mig NU!!! Mamma

 10. Grattis till en bra kamera :), den har jag också. Jag tycker att den är mycket enklare att förstå än min första kamera (d40n) och d40x är en nybörjakamera :p Jag fotar i princip alltid med manuella inställningar nuförtiden :p Läs instruktionsboken och googla sen sånt du inte riktigt förstår…

   • Jag kör mest på M läget, då bestämmer man själv. Ändrar ISO,vitbalans f tal osv.Man måste testa sig fram men tillslut vet man vilket f tal som behövs om man är i ett mörkare/ljusare rum alt när man är utomhus. I ett rum med naturligt ljusinsläpp väljer du “direkt solljus” i vitbalansen, har du ljus/lampor tända kanske “glödlampa” passar bättre. Öva Öva 😀

 11. HAHAHA. Igenkänningsfaktor 100! Jag fick en systemkamera när jag fyllde 27 av min sambo och jag som desperat höll fast i tron att jag fortfarande var ung fick några feta käftsmällar.

 12. Jag vet, jag försöker fortfarande lära mig att ta bolder med våran systemkamera, det är lite att lära sig men eventuellt kan du ju efterarbeta bilderna och lägga på lite filter för att släta ut lite, jag brukar alltid ta bort blåmärken från mina ben 😉

Write A Comment