Casey kom hem häromdagen och frågade vilka p-piller jag åt och när jag svarade Yaz fick han mord i blicken. Han har nämligen en professor som även är huvudadvokat i stämningen mot Yaz (Vilken stämning? I dunno, något stort) och hur advokaten nu i en hel termin hade talar om hur dåligt Yaz är. Typ döden döden.

Äter/åt någon av er det? Hur mår ni? Fördelar och nackdelar?

78 Comments

 1. Men sluta stoppa i er hormoner som gör Gud vet vad med eran kropp!

  Stoppa inte in spiraler heller, har ni hört talas om att dem kan “vandra” vidare? Eh om inte så googla lite. EN vän till mig fick åka in och operera bort spiralen för den hade börjat vandra vidare(den hade stuckit hål på livmodern)

  Själv använder jag mig utav pessar och ibland kondom.

  Ta hand om er <3

 2. Pingback: Gör dig själv en tjänst och SLUTA MED YAZ | Linnéa i USA

 3. Sånt här blir man ju lagom nojig av att läsa… 🙁

  Jag har själv tagit p-piller i typ 12 år, och har ätit YAZ i drygt 3 nu, och har aldrig haft några problem. Har blivit opererad för endometrios & blev ordinerad att byta till YAZ eftersom de skulle hjälpa till att hålla hormonbalansen på en jämn nivå. Mår mkt bättre sen dess.

  Så som sagt, det är definitivt olika för alla, och för min del är det inte ens fråga om ett preventivmedel – det är helt enkelt medicin/läkemedel, och jag har haft 2 oberoende specialister som sagt till mig att jag bör ta dessa tills jag går i klimakteriet (bortsett från när jag vill försöka bli med barn). Så det är helt klart olika! (Blodpropp låter ju lagom osoft dock..)

 4. Pingback: P-pilleroro | la gringa

 5. Min bästa vän blev djupt deprimerad av dem..men det tog ett tag innan sjukhuset lyckades klura ut att de var orsaken. Jag tycker p-piller överlag är läskiga grejer, så starka hormoner som kan påverka kärnan av en liksom. Huh.
  Själv äter jag cerazette och det är både si och så med dem.

 6. Alla piller kommer med en risk – när jag började (för 15 år sedan typ) så var det en annan sort i nyheterna hela tiden (desolett) – om du är orolig så sluta med piller helt och välj nåt annat.

 7. Jag åt Jasmine fram till jag var 23 och var helt avtrubbad. När jag slutade med piller blev jag gladare, jag kände känslor, jag kunde bli arg, jag fick bättre mage. Jag mådde så mycket bättre.

 8. Jag använder hormonspiral nuförtiden och är jättenöjd. Spiraler finns i två varianter – hormon eller koppar. Problemet med koppar är att många kan blöda mer än vanligt (och det är ju inte så bra om man är så liten som du). Hormonspiralen har lokala hormoner, dvs de verkar bara i livmodern och går inte ut i blodomloppet eller så. De gör dessutom att man får mycket mindre mens (nästan ingen).

  • Att hormonspiralen verkar lokalt är banne mig inte sant. Min barnmorska sa det till mig när jag satte in den. Mådde bra i ett år, men sen kom depressionen smygande. Ett år senare ville jag att en buss skulle köra på mig så att jag slapp leva. Reflekterade inte över spiralen eftersom den, som sagt, endaste påverkade livmodern. Efter tjat från min mor, tog jag ut den. Blev gladare efter en vecka och efter några månader var livet fantastiskt.

   Jag blir fan förbannad när jag tänker på att de säger att den verkar lokalt. Hur fasen kan något man stoppar i sig verka lokalt?! Kroppen består ju inte av separata delar, utan hänger ihop. Tar man t.ex. en alvedon för huvudvärk påverkar den ju inte bara huvudvärken.

   Åh, jag blir så trött på allt vad hormoner heter.

   • Fy farao! Det är obehagligt att symtomen kryper på en långsamt! Skönt att veta att du mår bättre nu. B

 9. Jag använder Yaz och blev förstås nyfiken på stämningen. Det verkar handla om blodpropparna… Det finns till och med ett fall i Sverige, där en flicka dog.
  Här kan du läsa vad svenska läkemedelsverket säger om Yaz och liknande p-piller (längst ner på sidan):
  http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Manadsrapport-fran-CHMP-och-PhVWP-januari-2012/

  Det var min kompis som är barnmorska som skrev ut Yaz till mig, och de har funkat bra. Jag har dock märkt att jag har blivit känsligare (har äntligen blivit en mjukare människa, en sån som kan gråta till film!) och kanske lite tröttare. Men än så länge är jag nöjd.
  Min barnmorskekompis provade Yaz själv också, men för henne funkade de inte alls. Så det är ju väldigt individuellt.

 10. Hej!

  Jag har ätit Yaz och några andra mäkren, ett av dem i flera år. Började läsa på om p-piller efter att min vän fått en blodpropp. Det är egentligen sjukt när man tänker på vad det verkligen är man stoppar i sig. Slutade direkt att äta dem och det sjuka är att jag blev en helt annan människa. Jag vet att det låter lite konstigt men det jag menar är att jag blev så mycket gladare och piggare. Utan att egentligen veta om varför jag ofta kände mig nere, irriteard och ledsen så fick jag svaret i och med det här.
  Jag vande mig vid att vara på ett visst sätt, att det tillhörde min personlighet att vara lite allmänt nere då och då. Men det visade sig att jag blev otroligt påverkad av vad jag stoppade i mig. Jag vet att alla människor reagerar olika och jag har vänner som inte märker av alls att de äter p-piller. Ville bara berätta min version och även rekommendera kopparspiral. Jag fick min insatt för 5 år sedan och den har funkat superbra! Det var lite obehagligt att sätta in den och dagarna efter hade jag lite mensvärk. Men åh vad det var värt det!!
  Min mens varar i 7 dagar nu men min mensvärk är tusengånger bättre än förr och jag är en mycket gladare person 🙂
  Min vän som har en likadan spiral har mens i 3 dagar och ingen mensvärk kvar alls så alla reagerar såklart olika även när det kommer till spiraler men jag är överlycklig över att jag bytte från p-piller!!

  Lycka till!

 11. Oj, jo jag har hört en del om det där med Yaz och stämningar.. Jag har en p-stav i armen som funkar riktigt bra.. Haft den i två år nu (den håller i tre) och har inte känt av biverkningar alls..

  • det känns som om allt är fruktansvärt individuellt. jag hade p-stav i 10 månader, efter 9 av dom fick jag yrselattacker, nästan svimmade, hade pms i flera veckor där jag bara grät, sa upp mig från mitt jobb, flyttade… sen tog jag ut p-staven och blev normal. kunde aldrig trott att det var den som fick mig till allt det. men nu är jag nästan säker.

 12. Vad ar det for mening att ata ekologiskt/leva sa rent som mojligt om man anda stoppar in denna typ av skit i kroppen?? Jag at P-piller nar jag var yngre, och jag ar sa glad att jag inte ‘behover’ gora det langre, har aldrig kant mig sa deprimerad/sjalvmordsbenagen som da!

 13. P-plåster (Evra) har varit det absolut bästa för mig. Behöver bara komma ihåg att byta en gång i veckan dessutom. Vet inte om just de finns i usa, men jag tänker aldrig gå tillbaka till piller.
  Ha en skön helg!!

 14. Jag tycker verkligen inte att man ska byta eller inte äta något för att det inte har fungerat för en annan person. Det är olika för alla och man måste känna vad som passar en själv 🙂 Jag åt minipiller i ungefär 8 år och de förstörde mig totalt. Det visade sig efter år av utredningar att dessa tabletter sabbat min hormonbalans och jag tappade hälften av mitt hår (var bara tufsar och kala fläckar kvar) samt fick en massa cystor på äggstockarna. Jag förstod inte vad som var fel och grät flera år nästan varje dag för att jag plötsligt såg hemsk ut 🙁

  Jag har blodpropp i släkten och ingen “vanlig barnmorska” ville därför skriva ut nåt annat. Jag kom tillslut till världens bästa läkare som faktiskt tog blodprover och utredde min risk för blodpropp vilket visade att jag inte hade ärvt den faktorn. Jag började sedan med Yaz, hade gett upp hoppet. Sedan kom mitt hår tillbaka, sakta men säkert, det är jättefint nu. Min hy är vacker igen och jag har mens på samma klockslag varje månad (från att inte ha haft det alls). Fantastiskt!! Jag mår äntligen bra igen och känner mig normal! Jag har ätit dem i över 3 år nu.

  Om jag hade lyssnat på alla skräckhistorier så hade jag aldrig blivit bra igen, jag tror man får hitta sin egen grej som passar sin egen kropp!

  • Att du får “mens” samma tid varje månad beror ju på pillren o inte på din kropp.

   alltså du har inte ägglossning när du äter piller utan du får en blödning pga innehållet i pillren , en del har ju sockerpiller en viss period varje månad o med en del har man uppehåll med pillerätandet. det är detta som ger en blödning( utstötning av slemhinna) inte någon som helst äkta men som du förstår vad jag menar.
   när du inte hade blödning alls så kan de ha berott på att du inte var kompatibel med de pillren du åt då, samt att kroppen sätts som i dvala på äggmogningsfronten. enkelt sett luras kroppen att agera som om den är gravid, dvs inte bilda ägg. sen säger en del jag träffat att kroppen kan bli “lat” och inte orkar mogna på ägg.

   skönt du hittat ett pmedel som funkar bra för dej

   visst är det så att alla är unika, det som funkar för mej kanske funkar skit för en annan

   • Absolut! 🙂 Men man “känner” sig mer normal eller hur man ska säga…oavsett om det är äkta… och det gjorde jag inte på så många år så den känslan betyder mycket för mig

    • ja men absolut att må bra är det jag tycker alla ska sträva efter, livet blir så mkt roligare då 🙂
     själv har jag kopparspiral o kroppen funkar som en klocka, äter lchf och mår bättre än på många år 🙂

 15. Jag har precis slutat med Yaz efter att ha tagit dem och Yasmine i flera år. Jag har upplevt extrema humörsvängningar, avdomning i ben och armar, huvudvärk, yrsel, svindel, depression osv osv. Inget av detta har jag upplevt med andra p-piller. Jag tror säkert att de funkar för vissa, men jag skulle aldrig rekommendera dem :/

  • Så var det för mig också. Jag mådde skit och kunde inte kontrollera mitt humör över huvudtaget. Jag bytte till andra piller som funkar mycket bättre. Min syster tar fortfarande Yasmine och det funkar utmärkt för henne. Så det är väldigt individuellt som sagt. Om de inte funkar för dig, så är det bara att byta.

   • Jag får fin hud av Yaz.. men däremot så har jag noll S-lust och åt hurmöret är si och så.. men jag vet ju inte. Kanske attitydproblem och inte yaz-problem?

    • Man brukar prata om att 33% av de som äter p-piller får ökad sexlust, 33% får oförändrad och 33% får minskad sexlust av att äta piller. Välkänd fakta men ändå så okänt för allmänheten.

 16. Jag bytte till det vid årsskiftet. Funkar mycket bättre på mig än de gamla. Älskar att det bara är fyra sockerpiller också!!

 17. Pessar eller kondom i kombination med Billingsmetoden (inte samma som “säkra perioder”) har funkat perfekt i många år nu. Säkert och inga hormoner – har tidigare testat både p-piller, minipiller och p-stav men allt krånglade på något vis. Nu mår jag bra istället, och behöver inte vara orolig för något.

 18. Känner att jag bör lägga in en kommentar till… Som ägaren av “Yasmin & Yaz Survivor” som jag tog över för några år sedan har jag sett en hel del olustigt med yasmin och yaz, men även andra hormonbaserade preventivmedel. Yasmin & Yaz Survivor är ett forum för kvinnor som har eller fortfarande äter just yasmin och yaz (även ocella). Biverkningarna som oftast tas upp är, huvudvärk, migrän, hjärtklappning, suddig syn, deppression, överkänslighet mot viss mat, allergier, viktförändringar, håravfall, blödningar, trötthet, svaghet i muskler, panikattacker, ångest, otillräcklig näringsupptagningsförmåga, dålig vätskenivå.. osv osv. I de allvarligaste fallen handlar det om blodproppar, dödsfall, stroke, och hjärtattack vilket klassas som life changing event.

  Från att ha ätit p-piller i över 11 år innan jag insåg vad dom gjorde med mig både fysiskt och phsykiskt inser jag att även om man inte dör så kan det vara “life changing” att gå att vara deppremerad eller allergisk hela tiden… Självklart är det upp till var och en, men informationen är otroligt svag därute och styrs mest av läkemedelbolagen. De flesta kvinnor som går igenom detta får oftast ingen support från deras gynekologer då de oftast nekar att alla symptom kan ha något med p-piller att göra… vilket gör mig otroligt ledsen för usch vad sjuk jag har varit och om någon hade kunnat talat om för mig varför för 10 år sedan… vad annorlunda livet skulle vara idag… Vet att jag kan verka aggo när jag pratar om det här och jag ber om ursäkt om jag har trampat någon på fötterna… men jag vill så gärna att inga fler skadas och mår dåligt så som jag och så många andra redan har gjort. Kram

 19. My god jag äter Yasmine och har gjort det i säkert 6-7 år. Har dock inte upplevt några biverkningar. Jag blev tipsad om dessa då de skulle förbättra hyn m.m. Har haft bra hy under hela tiden men på senare tid fått acne men tror det beror på stress mer än något annat. Känner mig dock trött ofta (läste någon annan som nämnde detta!! Kanske värt att kolla upp?) och jag har alltid haft lågt blodvärde de gånger som jag blivit testad inför blodgivning där dom har nekat mig. Dom sa jag skulle växa till mig och återkomma 😉
  Nu vill jag veta vad stämningen handlar om!

 20. Risken m yaz ar blodpropp. Men inte för dig, du mår bara bra av att blodet blir lite tjockare o att du får färre blåmärken.

 21. Jag har ätit dom, fast jag minns inte vad felet var som gjorde att jag bytade. Antagligen fick jag ett humör från helvetet, men mycket mer än så var det nog inte.

 22. Ah Linnea, jag tankte skriva en kommentar nar jag laste haromdagen att du trodde pa att ditt humor hade att gora med Yaz. Det ar verkligen ett ppiller som ar omdebatterat och som Eleonor skrev det gar reklamer och man kan ha ratt till skadestand om man har fatt stroke, blodpropp etc av dessa. Det ar ju alltid risker med alla ppiller/hormonpreparat och ibland far man valja hur hoga risker man vill ta sig. Da detta ppiller ar omdebatterat finns det sakert lite EXTRA problem med dessa – ingen rok dar det inte finns eld eller vad sager man?!

  Hursom, prata med din gynekolog/lakare och hor vad dom sager om de nyaste studierna. Det finns sa mycket info pa natet och mycket ar flera ar gamla, saker andras, nyare versioner har eventuellt tagits fram etc och det kan vara valdigt missledande att ta sin info fran natet om man inte har riktigt bra kallor. Dessutom finns det ju tva olika, Yazmine och Yaz, det ar alltsa inte samma sak och de ar olika starka vad jag har forstatt. Jag hade problem med min hy av stress och andra ppiller som jag tog i flera ar for hundra ar sen och bytte nagongang till Yazmine just for att min lakare da sa att det verkligen skulle gora skillnad till det battre vilket det ocksa blev. Min mens kom mer regelbundet och blev lattare och jag hade personligen inte nagra som helst problem. Dock blev det byte efter graviditeten till ett marke vilket jag inte alls kommer ihag nu, nagot slags minipiller som jag fortfarande kunde ta nar jag ammade. Efter att ha slutat att amma tyckte min lakare att jag skulle prova ett annat marke istallet eftersom jag nu ar lite aldre och det ar hoga hormonhalter etc i Yasmine. Vi gick inte in sa mycket pa varfor och vilka risker det har och jag fick ett ppiller som heter LoLoestrin Fe, kallat LoLo som jag tagit sedan dess. Dessa funkar inte lika bra for mig, det vill saga att min hy ar samre, mer oregelbunden mens och kramper vilket jag inte har haft pa manga ar..skulle ha bytt men sa var det flytt och har annu inte har hittat en ny lakare. Men det blir nog byte for mig, troligen efter allt man hor inte tillbaka till Yasmine eller Yaz, men till nagot annat. Eventuellt nagot mer drastiskt da vi inte tanker ha fler barn…:) Fast isafall blir det maken som far ta operationen, vilken ar mycket smidigare och ett enklare ingrepp pa man an pa kvinnor enligt lakaren.

  MEN, prata helst med din lakare eventuellt med flera for att fa hora vad som kan passa dig. Hor garna lite fler asikter och be dom forklara for och nackdelar med alla piller. Kolla aven med C’s professor som maste vara insatt, men a andra sidan ar sakert hans asikter lite vinklade sa att saga..

  Dock maste man ju saga att skulle man lasa varningtexterna pa baksidan pa ppiller eller vilken medecin som helst, skulle man inte vaga ta nagra. Nagon procent kan alltid fa blodpropp stroke etc med vilket piller som helst. Speciellt nar livsstilen inte stammer, tex rokning etc.

  Hoppas du/ni hittar nagot som passar er – annars foreslar jag att ni skippar sa vi far lite babynews och fler aventyr att lasa om….:D Just kidding, men nar den dagen kommer hoppas jag att du inte slutar blogga! Stora kramar!!

  • Tack för att du delar med dig Liz! Du skiver alltid så fina och långa kommentarer. Jag har ingen läkare/gyn här i USA men när jag får det så ska jag ta upp det.

 23. jag kör också spiral – koppar så hormonfri. Det är struligt att få tag i kopparspiral i CO för den får inte föras av kvinnoklinikerna själva. Man kan köpa direkt från tillverkaren för skyhöga priser eller importera från Kanada till något bättre pris. Det gjorde ont att få den insatt (fast jag är riktigt mesig när det gäller smärta) och blödningarna blev väldigt tunga i början. Men som sagt inga hormoner och man slipper ju bekymra sig, komma ihåg att ta piller, osv. Så priset blir bättre i det långa loppet.

  Bästa är om du fortfarande kan använda den svenska sjukvården om du är på Sverige-besök. Där är dom nämligen gratis…

 24. Hej
  Var försiktig om du vill kan vi kanske kolla med Ingvar eller du ringer honom själv
  han är ju gynekolog, Jag kan fixa telefonnummer.

 25. Haller med kommentarerna nedan. Byt!! Jag har en kompis pa skolan i Denver som tog Yaz och som 20-arig fick en stroke for nagra manader sen! Inte bra, men hon klarade sig och mar idag bra! Men kanns ju darfor inte sa sakert att aka dom p-pillrena!

 26. Det gar reklamer pa TV hela tiden har om Yaz och Yasmin att dom blivit stamda for folk har dott och fatt stroke och massa annat. INTE OK. Jag ater inte p-piller alls langre for man vet aldrig vad for skit som finns i dom. Laskigt.

 27. Hormoner är inte _farligt_ per se (vissa ger dock förhöjd risk för blodpropp), vilket vissa här vill få det att låta som, däremot fungerar de inte för alla. Speciellt fungerar inte alla sorter för alla.
  Men. Bara för den saken ska man inte börja köra med “säkra” perioder (ägglossningen kan flytta på sig och – pang, gravid..) om man inte är fullt beredd på att bli gravid. Har du en bra gynekolog? Fråga där. Här är vi alla partiska, och vissa mer ideologiskt färgade än andra. 😉

  Själv tror jag mer på spiral, de är lokalverkande och det finns dessutom hormonfria varianter. Kan göra skitont att sätta in, men .. sen känns de ju inte. Jag funderar på att börja med det, trots att jag är galet smärtkänslig. Ont i en vecka mot att slippa dålig hy, lätt värt det. Har bara hört bra saker om spiraler dessutom. Eh. Om man håller koll på att de inte börjar åka ut. 🙂 Men som sagt, de är det enda som faktiskt är lokalverkande – sprutor, plåster, piller, allt sånt är rätt hög dos för att kunna nå rätt i rätt dos. Spiral har mycket lägre, eftersom den redan sitter där hormonet behövs. Plus finns i hormonfri variant, som sagt.

 28. MInns inte vilken sort jag hade, men jag hade så ont i brösten i flera månader, kunde inte nudda dem ens, och mådde allmänt kasst, så jag la av med pillren. Kör bara kondom nu. Funkar finfint för oss!

 29. Du vet redan vad jag tycker om saken. Proffessorn och Casey har så rätt!! Jag är emot alla syntetiska preparat (P-piiler som vitaminer) Natrurligt ska det vara precis som Paelo förespråkar! Så att byta till ett annat märke är egentligen lika dåligt det. Jag säger heller inte att du ska köra med avbrutet… men du bör läsa boken “Taking charge of your fertility” skriven av Toni W… då VET du EXAKT när du är säker och vilka dagar du kanske bör skippa sex eller skydda dig med annat. Du lär dig kroppens tecken och det är maktfullt! PLEASE STOPP!! men att sluta kan vara ett rent helvete..

 30. Kör inte med avbrutet och ta risken/chansen om ni inte är beredda på att just ta risken. Det är en dålig idé. Men kolla andra sorters säkra p-medel. Tyvärr måste man ju prova sig fram för att hitta något som passar en och kroppen bäst. Körde med minipiller själv innan men nackdelen är ju att man måste vara väldigt noggrann och ta dem mer eller mindre exakt samma tidpunkt varje dag. Jag körde också med alarm.

 31. BYT för bövelen! De är förbjudna i vissa länder pga dödsfall (om jag minns rätt).

  Jag åt dem typ 3 mån när jag precis träffat Monki, och jag blev som förbytt. Mådde skitdåligt med ständig pms, mer blödningar, ömma bröst, torra slemhinnor. Allt blev värre. Sedan dess har jag inte tagit ett enda piller och kommer ALDRIG ta igen. Skulle inte rekommendera några p-piller alls, så som de förstör för kroppen. Hellre kondom/avbrutet/hoppas på det bästa. Typ. Chansen/risken att bli gravid är ändå rätt minimal måste jag säga…

 32. Ja byt, samma för min syster. Hon fick också blodpropp. Jag skulle tipsa om att äta minipiller istället. Det körde jag med ett tag. Det är betydligt mindre hormoner men nackdelen är att man bör ta det på samma tidpunkt varje dag (inom 3 timmar). Jag körde med alarm och det funka fint. Kl 18 varje kväll 😉 Det finns någon som är bättre nu men det kan vara att det passar olika för olika människor. Vissa får mens hela tiden av något märke och andra får inget alls. Men det är bara att byta och testa!

 33. Jag hade yaz innan och de gav mig missfall, depression, humörsvängningar och blödningar jämt. Så byt om du kan, själv har jag äntligen hittat rätt i p-piller djungeln och använder p-plåster. Funkar skitbra! Mindre hormoner, inget som behöver gå igenom hela systemet och fucka upp kroppen, allt hamnar lokalt och man byter en gång i veckan. Dessutom så sitter plåstret faktiskt kvar trots flera crossfit pass 😉
  Kan hända att det ibland fastnar liiite i kläderna men det är ingen fara, bara lossna och fästa igen;-)

  • Vad menar du med att de inte går igenom hela systemet? Huden är en av de bästa ställen för kroppen att ta upp saker – bara för att du sätter ett plåster på ett ställe betyder inte att hormonerna stannar just i det området. Det är en ganska stor feluppfattning när det kommer till krämer och sånt. Det har gjort flera tester med tex smärtstillande krämer. De tog prover och jämförde stället som det var smort in på med andra ställen på kroppen och efter 2 timmar var dosen lika hög i resten av kroppen. Men fungerar plåstret för dig så är det ju bra, ville bara att du skulle veta att oavsett upptagningssätt så kommer det att gå igenom kroppen.

   • Vad jag menar med att p-plåster inte går “igenom hela systemet” är att magen skonas något enormt. Det som är bra med plåsterna är att de har en mindre dos hormon i sig eftersom huden är som du säger ett av de bästa ställena för kroppen att ta upp saker.
    Jag som har magkatarr mm i stort sett jämt samt tar medicin mot allt möjligt varje dag är det skönt att slippa ta p-piller som ska gå igenom magen, fucka upp mer än vad det behöver och göra mig sjuuukt illamående.
    Jag har själv testat mig igenom de flesta preparat på marknaden och har fastnat för både p-plåster och p-ring. Att köra utan något är tyvärr inget alternativ då jag lider mer av mens och pms utan p-piller än med. Men för alla tjejer där ute som har stressmage precis som jag kan det vara skönt att avlasta magen med åtminstone en sak 🙂

    • Ja det är ju sant, tänkte inte på magen… men självklart så går ju hormonerna ut i blodet ändå. Jag är ju så otroligt holistisk nu efter allt dessa piller ställde till för mig. Provade 5 olika tror jag under mina 11 år. Och har idag lärt mig att hantera det naturligt plus att PMS och annat obehag kan kontrolleras ganska bra med rätt kost och tillskott, det gäller ju bara att hitta just det som är rätt för en. Bara man förstår att de syntetiska hormonerna är skadliga för en oavsett om man har symptom eller inte. Det är så otroligt mycket som kan hända att man kan ha svårt att sätta ihop det med en hel rad symptom som inte borde vara relaterat. Det hr tagit mig drygt 2 år att återhämta mig från alla syntetiska hormoner och kan med 100% säkerhet att jag aldrig kommer ta det igen, och kommer fortsätta att förespråka emot det, men kan ju såklart inte stoppa någon från att göra det dom tycker är bäst själva. Jag hoppas att du har hittat rätt för dig och din kropp 🙂 Kram.

    • Vad sjutton.. jag skrev ju ett jätte fint inlägg här.. men det gick tydligen inte… Men det började iallafall i stil med… “ahhh.. tänkte inte på magen.. jag tänker alltid på blodomloppet när jag tänker på hormoner men du har så rätt i att det ju iallfall inte behöver passera magen”

     Fast jag är emot allt som har syntetiska hormoner i sig efter mina helvetiska 11 år på typ 5 olika varienter… tror att de flesta symptom som man har som har med menscykeln att göra går att hantera naturligt men det är upp till var och en att bestämma. Kram kram

 34. Jag äter Yaz och är supernöjd! Inga biverkningar alls (vad jag vet). Funkar då bra mycket bättre än de hemska minipillren jag åt förut. Blir ju väldigt nyfiken på vad stämningen handlar om iom att man äter det själv..

 35. Om du menar Yazmine så ryckte jag de var great. Tills det visade sig att jag hade dunderhöga transferrinnivåer (det som
  Transporterar järnet till vissa organ, tex mjälten) och jag var anemisk fast jag hade bra kär värden. Jag sökte vård för att jag var sjukligt trött. Jag har nu bytt till nya, Zoely som är helt nya på marknaden. Jag har bara ätit en karta än så länge, men jag KÄNNER mig piggare. Jag hade ätit Yazmine i typ sex-sju år… Har inte gjort uppföljningsblodproven än så jag vet inte hur det ser ut rent kliniskt, men läkaren och barnmorskan trodde i alla fall att det var Y:s fel att värdena var så fel.

 36. Alla p-piller ger ju biverkningar och det är så individuellt från person till person vad som funkar. Just kombinerade p-piller, som Yaz ju är, tror jag innebär större risker än t ex minipiller.

  Se skillnaden mellan Yaz och Cerazette:
  http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/Yaz/
  http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/Cerazette/

  På den tiden jag åt hormonella p-medel åt jag Cerazette, vilket är ett minipiller som ska vara “snällt” men jag mådde skiiiit och bajs. Jag har dock vänner som upplevt Cerazette som helt problemfritt. Som sagt, det är så himla individuellt och många barnmorskor säger att man ska prova sig fram tills man hittar ett som funkar. Jag hade dock ingen lust att experimentera med min kropp och välmående, så jag slopade hormonella preventivmedel helt.

  //sjuksköterskestudenten, som inte är någon expert på preventivmedel än.

  • jag har också ätit Cerazette och jag mådde piss jag med! Grinig, trött, LEDSEN för ALLT

Write A Comment