Idag log jag mot en främling på gatan, det var en tjej och hon var runt 20-25 år och hon såg ut att ha världen på sina axlar. Vi log mot varandra och skyndade vidare åt olika håll. Efter 30 sekunder så kände jag hur någon tog tag i mig och det var samma tjej, hon grät och sa “you need to help me, I need your help” sedan berättade hon att hon hade bråkat med sin pojkvän och att hon var rädd att han skulle misshandla henne.. precis då så kom killen efter henne, en liten räka i hoodie till knäna, och hon byter åsikt direkt. Så fort hon såg räkan så ville hon inte länge ha hjälp, jag skulle glömma allt hon sagt och så gick hon till honom, men ett kroppsspråk som verkligen skrek submissive. Räkan var vansinnig, skrek och puttade runt henne. Han börjar skrika att hon ska gå hem, att hon ska gå fortare och sluta vara så fucking slow, you fucking bitch, att hon ska walk faster you fucking idiot etc.

Jag vet inte vad jag ska göra och två killar går förbi mig och jag frågar dem om de kan hjälpa mig… de går där ifrån med en axelryckning. (jag hoppas att karma will be a bitch) Så jag ringer 911, säger att en kvinna misshandlas (för nu pucklar räkan på henne samtidigt som han sparkar henne till att gå framför honom). Lämnar uppgifter, följer efter dem tills polisen kommer och killen blir arresterad.

Jävla jävla jävla lilla räka, bort med honom. Samtidigt så blir jag så ledsen och nästan besviken på tjejen som gick tillbaka till honom. Beroende, hjärntvättad, förblindad – shit the same, jag kan fortfarande inte greppa hur hon kunde tillåta det att ske. Jag gör det lätt för mig själv att se allt svart och vitt men det är omöjligt för mig att förstå henne.

33 Comments

 1. Jättebra gjort av dig Linnea!

  Men döm henne inte för hårt! Som många andra sagt så är det extremt svårt att gå vid första slaget eftersom manipulationen och den emotionella misshandeln börjar SÅ LÅNGT innan dess. Och det är långt ifrån bara svaga, misslyckade kvinnor som blir fast i misshandelsförhållanden, många av de mest starka kvinnor du kan tänka dig har varit där. Ofta är det då ännu svårare att bryta eftersom man ju är en stark kvinna som borde kunna hantera detta, man har valt det själv, man vill inte förlita sig på familj och vänner som bara kommer att attackera ens man, ens förhållande (vilket ju i förlängningen betyder en själv och ens omdömme, val, intelligens, styrka, etc. etc.)

  Att kvinnan som bett dig om hjälp sedan kröp tillbaka när han kom förvånar mig inte alls, då en vägran kan ha försatt henne i ÄNNU större fara, rent av livshotande. De flesta kvinnor som mördas i misshandelsförhållanen görs det när det bestämt sig för att lämna mannen, eller just efter uppbrott. Om hon vägrat följa med honom, dessutom säkert utan ett tryggt ställe att åka till, utan saker, kanske med barn lämnade hos honom vill jag inte ens tänka på vad som kunde ha skett! Stackars kvinna, hoppas hon lyckas lämna honom på ett säkert och tryggt sätt och får chans att starta ett nytt liv!

 2. Du är en bra medmänniska! Vad bra att du ringde 911! Du skapade förändring.
  Hoppas nu att han inte kommer ut allt för lätt och kommer tillbaka till henne!

 3. Bra jobbat, Linnéa!

  Anledningen att hon gick tillbaka är ju ganska lätt att gissa – rädsla. Han har väl slagit henne så mycket att hon inte har något val. Om hon lämnade honom skulle han förfölja henne och göra henne illa. Man har ju hört massor av sådana där historier med SJUKA killar. Antagligen är tjejen ytterligare en kvinna som behöver hjälp till ett nytt liv, kanske t.o.m med en ny identitet. Den killen verkar ju definitivt vara helt galen, hade inte ens förstånd att dölja vad han håller på med.

  Ha en fin helg!

 4. Starkt gjort, kräver civilkurage att göra nåt sånt!

  Förstår vad du menar, med frustrationen över att se någon låta sig själv bli utsatt för det där. Men för ett par år sedan var jag på en föreläsning. I början av föreläsningen fick föreläsaren 100 pers i salen att besvara frågan “skulle du gå vid första slaget?” genom att ställa sig i ett hörn som symboliserade antingen ja, nej eller vet inte.

  En överväldigande majoritet, inklusive jag själv, ställde mig i ja-hörnet. Sedan höll den här kvinnan en tre timmars föreläsning som handlade om vägen fram till det första slaget. Hon avslutade föreläsningen med att ställa samma fråga, och illamåendet sköljde över oss allihop när vi insåg att vi antagligen inte skulle gå vid första slaget. Sällan har en grupp om 100 pers varit så tysta när de gick ut ur föreläsningssalen. Jag kommer aldrig glömma den föreläsningen.

 5. Såååå bra gjort av dig Neutt!! Vilken fantastisk människa du är!!!

 6. Verkligen bra gjort av dig! Och förhoppningsvis har du sått ett frö hos tjejen, med tanke på att hon bad dig om hjälp så kanske hon var mottaglig för det just nu, att någon gjorde en god gärning för henne. Förhoppningsvis inser hon att hon faktiskt har ett människovärde & inte alls är allt det där som han kallade henne…

 7. Såååå jävla bra gjort och starkt utav dig!! Inte många som hade agerat alls! Civilkurage är det vi behöver mest för att få stopp på allt skit i samhället. Men det här med att hon gick tillbaka är inget hon kan rå för. Blir man hjärntvättad under sådan långtid – långsam psykisk nedbrytning så uppfattar man tillslut inte att man är en knähund. Men att gå tillbaka efter att man har blivit fri från plågoanden – DET förstår jag inte.
  Stockholmssyndromet är vad det är – hjärnan är en sjuk liten krabat

 8. Hon stannar för att hon är rädd att det blir värre annars. Sant eller falskt, det spelar ingen roll. Folk som slår slutar inte och trappar dessutom upp misshandeln. Men det vet man inte när man är mitt i det. Stackars stackars tjej! Så bra att du ringde polisen, så förstår tjejen att i alla fall EN person tycker att räkan gör fel.

 9. Jattebra gjort Linnea, bra att du vagade lagga dig i! Stor eloge till dig for civilkurage!! Forsok dock att inte vara besviken pa henne, hon rackte ut en hand iochmed att hon kom upp till dig och pratade..DET kravde mer kraft och mod av henne an vad man kan forsta. Man kan aldrig doma nagon efter hur dom handlar innan man har forstatt hur situationen ligger till. Hon kanske var med barn, hade sma barn hemma som behovde forsorjas, hade blivit av med jobbet/arbetslos och inte hade nagon annan stans att ta vagen bostad eller forsorjning, kanske inte hade nagot natverk med foraldrar, slakt eller vanner som stod upp for henne och kunde hjalpa till med hela situationen, pengar och bostad…Det ar jattesvart att ta sig ur en destruktiv situation nar man val ar dar. Man tanker innan – aldrig att detta skulle kunna handa mig, och innan man fattar vad som hant kan man vara dar. Man sager – efter forsta slaget skulle jag ga..men oftast ar da sjalvfortroendet redan pa botten och man ursaktar handelsen med att det var ju mitt fel for jag gjorde si eller sa, sa nagot som han blev irreterad over eller vad som helst…det finns alltid en “bortforklaring”..

  Ingen klandrar dig for att inte forsta – man kan inte forsta om man inte varit dar sjalv. Aven om hon inte sag det da, sa ar hon forhoppningsvis mot ratt vag. Ta kontakt ar forsta steget. Nastan “tur i oturen” om du forstar vad jag menar, att han slog henne offentligt, annars hade nog polisen inte tagit in honom….lite gral ar ju liksom inte nagot dom kan ta nagon for. Forhoppningsvis kom han inte ut efter ett par timmar och gjorde livet till ett helvete for henne…det ar dar man hoppas att hon fick uppfoljning och hjalp av systemet sa att han inte kom hem till henne..

  Du far gora sa att du far ha en bunt med Casey’s visitkort i fickan att dela ut vid sana situationer, vem vet vad han kan fa for klienter da…och tank vad manga han forhoppningsvis kommer kunna hjalpa, fast nu vet jag ju inte alls vilken inriktning han gor inom lawschool…

  Kram pa dig och var stolt over dig sjalv och skont att du sjalv inte kom i fara…det ar ju tyvarr sa har i USA dar sa manga bar vapen, att man oftast inte “vagar” ga fram och snacka eller lagga sig i. Vem vet vad personen i fraga kan vara paverkad av och tank om man rakar “tick him off” och han drar vapen..i Sverige ar ju den chansen inte lika stor..

 10. Fantastiskt BRA Linnéa! Du agerade helt rätt. Du agerade precis så som så många människor hävdar att de skulle göra i en sån situation, fast när det kommer till kritan bara rycker på axlarna.. Otroligt bra! Vad glad jag blir. Det skulle behövas fler människor som du med lite balls & guts här i världen.

 11. Så stolt över dig som ringde polisen och anmälde honom. Helt rätt gjort och väldigt modigt. Det är så lätt att rycka på axlarna och bara gå vidare så som killarna gjorde som du bad om hjälp/stöd. Jag tror att tjejen som misshandlades är otroligt glad över det du gjorde. Jag hoppas att hon kanske stärks av detta. Usch så sorgligt när misshandeln gått så långt som detta och den fysiska misshandeln bara blir toppen på isberget jämfört med den psykiska. Super bra gjort Linnea, starkt jobbat.
  Kram!

 12. Snyggt jobbat Linnéa!!!! Civil Kurage av hög kaliber!!! Önskar fler hade det i sig!! Klappa dig själv på axeln och se det som att du kanske hjälpte henne att ta steget…i och med att hon bad om hjälp så kanske kanske hon bara behövde den sista sista lilla knuffen….Det är svårt att förstå hur det kan bli så där, men har själv gjort och stått ut med saker som jag aldrig i hela mitt liv kunde trott att jag skulle…Har aldrig blivit slagen eller så men att bli så manipulerad så man inte vet vem man själv är längre…Efteråt fattar man ingenting men mitt i det hela så ser man inte klart!! Så igen – Snyggt Jobbat 😀

 13. jag tror jag förstår ändå.
  tänk dig att någon älskar dig väldigt, väldigt mycket men så plötsligt förändras han en dag. kanske inte drastiskt, men det är början på det där som du beskrev. i början känner du kanske att “han har en dålig dag” och även fast det visar sig handla om varje dag, stannar du eftersom att det bara är en period och han älskar ju faktiskt dig, och du älskar honom. tänk dig att killen som brukade säga att du är det bästa som hänt honom istället börjar säga att du är ful och värdelös och ingen annan kommer vilja ha dig.

  jag tror att, om han säger så från början så går man kanske. men säger man så efter x antal år tillsammans, så börjar man istället tro på de orden. och när man väl är där i självhatet, spelar det liksom ingen roll vad den här personen gör eller säger, för det kan bara inte bli värre.

  jag tror att hon stannar för vissa dagar säger han de där sakerna han sa i början, att hon är fin och vacker och underbar. och då spelar det liksom ingen roll att han slår henne ibland, för de dagarna är ju så mycket bättre än att vara ensam hela tiden.

  jag säger självklart inte att det är bra. men jag förstår. det är sjukt vilken makt en människa kan ha över en, och det är sjukt att hon och bara hon kan rädda sig själv. hon MÅSTE VILJA bli fri och det är nog svårt när man är helt övertygad om att man är värdelös och oälskad.

 14. Bra gjort! Om fler vågade göra som du gjorde skulle fler människor kunna känna sig trygga!

 15. Bra gjort Linnea!

  Det ar svart att forsta varfor tjejer stannar i den situationen om man aldrig varit dar sjalv, och ibland ar det svart att forsta aven om man har varit den som stannat.

  Ofta borjar sadana har forhallanden med emotional abuse som drar ner en totalt. Nar den fysiska misshandeln borjar ar man redan sa liten, sa svart hjarntvattad att man inte ens tanker tanken att sticka. Man ar sa otroligt radd hela tiden att man inte ser nagon utvag. Man stannar for att overleva, vilket later jakligt konstigt – jag vet – men sa var det for mig.

  Hoppas den har tjejen far hjalp, det ar ett bra tecken att hon pratade med dig, forhoppningsvis kommer hon att fortsatta gora det.

 16. Så bra gjort! Och tyvärr kanske ganska ovanligt.
  Folk är rädda.
  Stackars lilla tjej, hoppas det ordnar sig för henne…

 17. Fan vad bra gjort! Härligt att nån har lite balls och vågar säga till när de ser något sådant.

 18. Bra gjort av dig! Bra inlägg.
  Mamma sa alltid att jag inte skulle lägga mig i saker för att inte sjä+lv få problem, och det fick nog motsatt verkan. Det finns inget jag blir så förbannad på som när folk bara ser på när någon råkar illa ut.

 19. Du gjorde SÅ rätt! För 10 år sedan höll jag på att bli insläpad i en öde park av en kille som tog tag runt halsen på mig, mitt på blanka dagen, framför massor av vuxna människor som gick förbi på gatan (jag var då 17). Jag skrek efter hjälp men INGEN gjorde något. Folk tittade och skyndade sedan förbi. Som tur var kunde jag vrida mig loss och springa iväg, men jag kommer fortfarande ihåg den där ilskan mot alla de som såg, men inget gjorde…

  Antagligen var kvinnan du hjälpte så rädd att hon inte vågade stå på sig framför killen, men hon hade ju faktiskt tagit det första steget och bett dig om hjälp…så jag tror att hon kommer vara dig tacksam forever att du ringde 911. Bra gjort!

  • Men så fruktansvärt! Det är banne mig inte klokt. Men det värsta är att den som skyndar till hjälp kan råka mycket illa ut, det är väl därför folk inte vågar hjälpa till. Linnéa handlade exakt så som man ska göra! Hon hjälpte till utan att sätta sig själv i fara.

 20. BRA GJORT AV DIG!

  Jag kan tyvärr förstå henne. Hon tänker lågt om sig själv, att hon inte är värd bättre, att hon inte har något liv utan honom, att det är vad hon förtjänar. Dessutom är hon rädd och han har säkert hotat att döda både henne och hennes familj om hon sticker. Hemskt.

 21. Emma i Mellanöstern Reply

  Du handlade helt rätt! Blir så glad och rörd när jag läser att du faktiskt 1. Log mot en främling 2. Handlade och du handlade så rätt! Många andra hade bara skakat av sig det hela eller blivit illa berörda men inte gjort någonting.

 22. Kvinnor som blir misshandlade av sina män har blivit så kuvade och förstörda och deras självförtroende är så lågt att botten räknas som bra självförtroende.

  Det är inte lätt att bryta sig ifrån någon som misshandlar en. Hon kanske är så rädd att hon följer med. I hennes huvud har hon inget val.

 23. En anhörig Reply

  Mitt ex blev misshandlad av tjejen innan mig, både psykiskt och fysiskt. När första slaget kom, hade hon redan sett till att han saknade allt människovärde och isolerat dem från nära och kära. Sedan fanns också stigmat av att vara en man som blir slagen. Med mycket kärlek och förståelse lyckades han ta sig bort från henne, han lämnade henne i Miami precis innan de skulle borda plan nr 2 till Bahamas för att han kände this is it.

 24. Det var jakligt bra gjort av dig, hon hade sakerligen fatt ordentligt med stryk nar de kom hem, for bevisligen sa klarade hon ju inte av att ga darifran, trots att hon visste att det skulle handa….

Write A Comment