Underbart inlägg av Sofie där hon berättar om Finland och hur det är att vara finlandssvensk så här på självständighetsdagen. Jag skrattade så jag grät. Försök att lämna en kommentar på hennes blogg om ni kan.. det är nämligen helt omöjligt då hennes spam fråga är ett frågetecken för varenda kotte som bor utanför Finland.

Vi ska fira att Finland är självständigt med Indisk mat i kväll.. någon har sagt till mig att Finska och Hindi är närmare varandra på språkträdet än svenska och finska så det är väl passande?

Jag kan tyvärr inte mycket alls om Finland trots att vi grannar… det känns som om Finland lätt hamnar i en gråzon… vilka är de? Vad gör de? Badar bastu? Vad jag vet är att de har fantastisk design, världens vackraste flygplats, bästa chokladen a man can eat. Alla är albinos och de gillar att piska sig själva med björkris och är nog det mest melankoliska folket on earth.

 

“Nåjo. Sedan så har vi ju finländare våra sportstjärnor. Det är som de sa på radion en dag: Finländare är ganska bra på att förlora i stora idrottssammanhang. Vi gråter lite, dricker en eller tjugo öl, badar bastu och sedan är allt i stort sätt okej. Men när vi vinner nåt stort, DET kan vi inte hantera. Vi blir galna. För det första anser alla finländare att VI har vunnit, nu får VI supa. Så finländarna super. Super och firar. I åratal. I årtionden. År 2010 sågs många ännu gå omkring på stan med tröjor där det stod SUOMI JÄÄKIEKON MAAILMANMESTARI 1995 (Finland världsmästare i ishockey 1995). Finländare kommer inte över sånt helt enkelt. Jag tror att ännu år 2010 firade många mänskor att Finland vann VM i ishockey. Det var ju 1995 i och för sig men femton år hit eller dit liksom”. – Sofie 

12 Comments

 1. Språknörden lägger sig i… svenska och hindi är båda indoeuropeiska språk, medan finskan är finsk-ugriskt… så svenskan torde vara närmare hindin än vad finskan är, eftersom finskan i princip inte är beslätktat med varken hindi eller svenska. Iofs så finns det massor med svenska låneord i finskan, så det finns väl en hel del ord som en svensk kan känna igen.

  Hälsn. den mörkhåriga finnen som inte dricker sprit! (men skulle gärna äta lite indisk mat)

 2. ha ha ha! Då du skrev ditt inlägg om staden du bor i så fick jag lite Finland – vibbar faktiskt, så nu vet du hur vi har det här på det stora hela.. 😉

 3. Hahaha! Underbart!! Du glömde Mumin! Jag var i Turku (Åbo på svenska kanske?) en gång och det första jag möttes av på flygpatsen var en jätte-Mumin!

 4. Jag har länge haft en liten dröm om att jag skulle vilja lära mig tala
  det finska språket 🙂

 5. Haha! Själv är jag ju sverige-finsk så jag vet inte heller riktigt vad en tvättäkta finne är för nägot, trots att jag spenderat somrar i finland, pratar flytande finska o har en syster bosatt i helsingfors. Ett vanligt finskt talesätt är att “suomalainen mies ei puhu eikä pussaa”, dvs En finsk man varken pratar eller pussas… Tur att jag gifte mig med en sverige-finsk då, som lärt sig att både prata OCH pussas 😀

 6. Haha. Rogivande läsning. Är född i Finland o har bott här hela mitt liv men jag kan varken kalla mig för finsk eller svensk. Båda kulturerna är lika främmande för mig. Vad är jag då? Finlandssvensk såklart – har tagit det bästa ur båda kulturerna och lämnat skräpet. 😉

 7. Jo Finskan och Svenskan har inte samma ursprung. Skulle kunna tänka mig att barn som växer upp med både finska och svenska generellt säkert har lättare att lära sig andra språk eftersom de har både den ugriska språkstammen och den germanska språkstammen i bagaget.

  Spamfrågan är naturligtvis “up for debate” men svaret torde vara Kimi Räikkönen,en av Finlands bästa förare som nu har återvänt till formel 1 efter något års uppehåll… även om världens bästa förare nog odebatterat är Ayrton Senna. Kommer folk i allmänhet ihåg honom?

  • Kanske bör påpeka att jag naturligtvis inte har några som helst belägg för att personer med svenska och finska i bagaget skulle vara bättre på språk. Var bara en tanke jag hade.

 8. Sen är finnarna the masters of hårdrock också. Många bra rockband kommer därifrån.

Write A Comment