Print Friendly, PDF & Email

Att tala om sjukvården är att indirekt tala om politik. Man kliver folk på tårna oavsett vad man säger. Alla har vi olika bakgrund och olika känslor till sjukvården precis som vi har till politik.  Jag som är tokblå i Sverige skulle aldrig rösta på republikanerna i USA. I båda fallen mycket pga sjukvård (men så klart, inte bara det)

När jag var 3 år, så upptäckte min mamma och pappa att min bror kisade så fort vi var i solljus. På vissa foton hade han som kattreflexer i ena ögat. De tog honom till barnavårdscentralen i Norrtälje och han fick samma eftermiddag åka till St Eriks ögonsjukhus i Stockholm där han direkt diagnostiserades med Retinoblastom

 Självklart är en sådan diagnos en katastrof för en familj, både jag och min bror är blessed med att inte komma ihåg så mycket av den tiden men jag kommer ihåg hur sjukhuset luktade, jag kommer ihåg hur ledsna alla var, hur allvarligt livet blev. Jag kommer ihåg resorna till St Eriks sjukhus för strålbehandlingar och jag kommer ihåg att jag ofta ville byta plats med min bror så jag kunde få all den uppmärksamhet som riktades mot honom.

Staffan strålades, hans cancer spreds inte som det gjorde på så många av dem som han delade rum med, han överlevde och idag är han friskförklarad och klarade sig ifrån både följdsjukdomar och han är till och med friskförklarad ifrån den gen som gör att sjukdomen sprids vidare till hans egna framtida barn. Han är blind på ena ögat och man kan se i hans ansikte att det har utsatts för något eftersom skelettet inte växer på ena sidan. Men han är frisk! Tack vare en sjukvården.

Min bror gick på täta kontroller eftersom det var så stor risk att hans tumör skulle komma tillbaks. det pågick i sex-sju år.  Medan han fortfarande gick på kontroller så bröt jag benet under en skidresa. Hamnade på sjukhus och röntgades. Snabbt visade det sig att mitt skelett inte såg ut som det skulle. Fick åka ambulans hem till Stockholm och spenderade nära 8 veckor 100% sängliggande. Jag fick duscha i sängen, gå på toaletten i sängen, gå i terapi i sängen. Jag hade tumörer i hela lårbenshalsen och tumörerna åt upp skelettet.  Ingen doktor kunde förstå vad det var för tumörer och hur de kunde hindras att växa.  Jag opererades i mitt knä så många gånger att ingen i min familj längre höll räkningen. Tillslut fick jag träffa en ortopedspecialist, som inte heller förstod vad det var jag hade för sjukdom. Det beslutades att jag skulle opereras och att allt skelett som var angripet skulle tas bort, när operationen var klar så var det bara vävnaden kvar. Stora delar av skelettet var helt borttaget.  Operationen tog en evighet och jag förlorade allt mitt blod. När doktorn kom ut ifrån operationssalen så sa han att han hade opererat något han inte hade en aning om vad det var. Men proverna visade att det var helt ofarliga tumörer som hade muterats och inte agerat som de brukar göra. Jag fick en bentransplantation. Med skelett ifrån min egen höft och ifrån en benbank i Bryssel.

Både jag och min bror var sjuka i flera år. Den dagen min bror blev friskförklarad ifrån sin cancer på St Eriks sjukhus så låg jag fortfarande utan diagnos på St Göran. Min mamma och pappa kunde inte fira att min bror var frisk, för deras andra barn låg på sjukhus.

Nu, när min bror är färdigvuxen har han blivit erbjuden avancerad plastikkirurgi för att ”rätta till” hans ansikte. Det är ingen svensk kirurg som skulle utföra den operationen det utan en annan specialist i Europa. Alltså har vi båda, utan att be om det, fått hjälp utifrån Sverige när resurserna inom landets gränser inte räckt till.

 Jag fick lära mig att gå igen, rullstol, rullator, skoinlägg, kryckor. Jag fick benet gipsat, jag fick utrustning som skenor (som byttes ut vart efter jag växte, både stela och skenor som gjorde att jag kunde böja benet), jag fick en lärare som kom och undervisade mig när jag låg på sjukhuset så jag inte skulle bli tvungen att gå om en klass. Jag fick ersättning för vissa av mina ärr, jag fick skriva min egen matsedel över vilken mat jag ville ha på sjukhuset, jag fick alltid ha en familjemedlem som sov bredvid mig, de fick i sin tur ersättning för förlorad inkomst, jag fick tillgång till mediciner när jag hade ont, till psykologer när jag var deprimerad, lekterapi när jag var ensam, kramar av sjuksystrarna när jag var ledsen. Jag blev sjuk i 3:an, jag var handikappad hela mellanstadiet.

 Innan jag bröt benet hade jag i flera år klagat på att jag hade ont i mitt knä, mamma hade tagit mig till barnavårdcentralen flera gånger och doktorerna sa att det var växtvärk. Jag kan välja att komma ihåg de doktorerna, som inte tog mig och min mamma på allvar. Men det gör jag inte. Så mycket som jag och min bror har fått av sjukvården i Sverige – han lever och att jag inte har ett amputerat ben. Det kan vi bara tacka sjukvården för. Jag säger inte att vi inte hade fått likadana behandlingar i andra länder, det kan man inte veta, men troligtvis hade det inte varit så. Troligtvis hade vi haft ett helt annat liv.

Vad försöker jag säga med det här? Jo – att jag är stolt över svensk sjukvård och över att vi fick samma vård oavsett om vi kom från en rik eller fattig familj. Vi kunde inte rå för dessa sjukdomar men vi behövde inte sälja hus och bilar för att ha råd med behandlingarna. Mamma och pappa fick dessutom sjukpenning för att vara med oss. Finns det ett ord för sjukpenning eller pappaledighet på andra språk?

Jag kan bara jämföra med det jag ser, jag ser min granne som har Polio sittandes i ett hem som är inte är ett dugg handikappsvänligt, utan färdtjänst, utan sjukgymnastik, utan en fungerande rullstol, utan hemhjälp. Jag ser hur Eleonor som blir gravid utan möjlighet att få ha försäkring och som blir tvungen att betala allt själv, även när det är akutvård. Jag ser hur en nära släkting till min man, trots att hon har full försäkring, får betala 1400 sek för blodprover, hur hennes doktor glömmer att berätta för henne att hon har två livmodrar (hur säger man det i plural?) Hur en annan nära släkting till min man just nu i skrivande stund ligger på sjukhus för dialys eftersom hans njurar har lagt av tack vare en frivillig minioperation som gjordes i höstas i hans bihålor och som gick helt fel. Hur när vi ringde efter ambulansen och ambulansmännen, innan de hjälper en 80-ig kvinna med krossat knä, frågar var hon har sitt incurance card. Hur Casey betalar över 400 dollar i månaden för sin epilepsimedicin, trots att han tar generic drugs och inte den ännu dyrare ”riktiga” medicinen, och detta betalar han trots att han har full försäkring.  Inget land är perfekt, ingen sjukvård är utan brister.

Men trots alla brister inom den svenska sjukvården så tycker jag att det är viktigt att vi inser vad vi har. Ingen i Sverige behöver tänka på plånboken innan vi ringer en ambulans, ingen behöver oroa sig över att inte få den mest högkvalitativa cancerbehandlingen, ingen behöver oroa sig över att våra läkare i Sverige, trots vår fria utbildning, inte är tillräckligt utbildade. Vi kan åka till det närmsta sjukhuset, istället för att åka till ett sjukhus timmar bort med som är det enda sjukhuset som är godkända av ens försäkringsbolag. Vi har högkostnadsskydd, frikort, du kan skriva egenremisser, färdtjänst, vi har rätt till en second opinon, Du har rätt att välja vilken behandling du vill ha så länge det är inom rimliga gränser, du får sjuklön, du kan få personlig assistans, du kan vabba, och som närstående till någon sjuk, till och med som granne eller vän kan du få närståendepenning!!

Jag är inte ignorant, jag vet att Svenska sjukvårdsystemet är tungt belastat med både kostnader och långa köer, men i jämförelse med en majoritet av världens länder så har vi det bra. Självklart ska man klaga och påpeka fel i Sveriges sjukvård, det behövs så saker kan förbättras. Men att att jag har kvar mitt ben, att min bror är frisk och att vår familj inte gick i konkurs under den här tiden är inget mirakel – det är tack vare en jävligt bra sjukvård och sjukvårdssystem. 

Jag är så stolt över min mamma som är en riktig lejonmamma. Som ”tackvare” sina sjuka barn bytte karriär och är nu delägare och senior konsult på en kommunikations byrå specialiserad inom medicin och hälsa. Att min fina, drivna och fantastiskt skickliga mamma precis kom hem ifrån Almedalen där hon höll seminarier för landets politiker och doktorer om brister i den Svenska sjukvården. Hur hon har dedikerat sitt liv till sitt jobb och gör det sjukt jäkla bra!

 

 

114 Comments

 1. Vilken historia! Och skönt att allt gick bra! Det slår en snabbt när man läser sånt här att man aldrig har den blekaste aning om vad folk gått igenom i sina liv. Det hade man ju aldrig kunnat gissa, eller ens föreställa sig! På något sätt är det också skönt att bli varse om att andra inte heller har haft en dans på rosor genom livet – i mitt fall är det ofta det jag förställer mig. Som reumatiker sen 19 års ålder så blir man lite bitter på folk…. Tack för att du delar med dig! Och stor kram till dig, din bror och dina föräldrar – för det är uppenbart vilka krigare ni är. Hela gänget!

 2. Wow, hade ingen aning om detta. Väldigt intressant och väldigt insiktsfullt. Glad att du (och brorsan) är ok!

 3. Pingback: Misstag och tacksamhet | Linnéa i USA

 4. Pingback: » Blog Archive » USA och försäkring

 5. Pingback: SAVE THE TATAS | Linnéa i USA

 6. Desiree Blomberg Reply

  Hej Linnea,

  Jag råkade snubbla över din blogg när jag googlade på paleo. Jag är en Amerikanska, flyttat till Sverige med en Svensk man. Lite tvärtom dig.. 🙂 Ditt inlägg kring sjukvården är klockren och Svenskar är så bortskämda och de har ingen aning om hur bra de har det. Det är så sant det du skriver och jag önskade att fler Svenskar visste det du vet. Jag tycker att Sverige är fantastisk men gud så folk gnäller här.
  Jag ska fortsätta läsa din blogg, jag gillar den. Lycka till med jobbsökandet, jag vet att det är tufft därover just nu. Min Bästa vän har MBA i allt möjligt och nu jobbar hon på check-in disk på flygplatsen med dålig lön och dåliga villkor, men är väldigt glad att hon har jobb. Det som är skönt men USA är att amerikaner lägger inte lika stora värderingar på vad du jobbar med, finns inga sk skitjobb, som man så hemskt uttrycker här i Sverige. Ingen skulle betala dig för att göra något om det inte var viktigt… 🙂
  Tack för en tok spännande blogg!

 7. Tack for att du delar med dig Linnea!!! <3

  Den svenska sjukvarden ar den storsta anledningen till att jag fortfarande funderar pa att flytta hem nan gang i framtiden. Nar vi far barn eller da barnen ska borja i skolan (gratis skola, gratis skolmat, gratis UNIVERSITET!!! Sverige ar fantastiskt!). Man tanker inte pa hur bra vi har det i Sverige tills man ser hur det funkar i manga andra lander. Sen ar ju inget land ar perfekt sa klart.
  Jag har levt i USA utan forsakring i manga ar och det ar en otrolig stressig situation. Nu har vi antligen forsakring genom mitt jobb, och det ar vi sa klart lyckliga for, men som forsakrings-rookies kanns det anda som att alla ar ute efter ens pengar. Casey var tvungen att ga till ogondoktorn for ett par veckor sen och vi vet fortfarande inte hur mycket det kostade (hur mkt som dras fran var forsakring och vad/om vi ska betala nagot sjalva)…mycket mysko system detta. Anyway, manga innan mig har tagit upp olika och bra synpunkter sa jag ska inte babbla pa i evighet. MEN tva snabba kommentarer:
  1. Pappaledighet – ordet ar paternity leave, men bara for att det finns ett ord for det betyder inte att det existerar. Se bara pa chupacabra 😉
  2. Jag har oxa tva livmodrar, skulle garna fa kontakt med fler som har det. Lakare vet inte sa mycket om detta och den mesta av min info har jag hittat online. Det ar sa klart annu en av anledningarna till att jag ev vill foda barn i Sverige, da det brukar innebara hog-risks graviditet, sjukskrivning, missfall eller kejsarsnitt = dyra grejer i USA aven med forsakring. Kram

 8. Jag vill skriva något, men vet inte vad jag ska skriva. Annat än att jag beundrar både dig och din bror för allt ni tagit er genom. Och dina föräldrar, shit det kan inte ha varit lätt!

 9. Pingback: Job2: Masa's Diary - Svensk sjukvård

 10. Oj… alltsa… jag vet inte ens vad jag ska saga. Vilken otrolig otur din familj har haft, och vad otroligt starka ni ar. Och vilket otrolig tur ni har haft i slutandan!! (otroligt, otroligt otroligt..!! finns inget annat ord att beskriva!).

  Far en egna problem att minska en del… Och det far mig ocksa att uppskatta, och inse vilken himla tur jag och min familj har haft med det mesta…

  Du ar sa stark och inspirerande!!
  Kram pa dig!!!

 11. Jag blev otroligt rörd av ditt inlägg, oj oj oj vad mycket din familj har gått igenom… Och jag håller med dig till 100%, man ska ha rätt att få sjukvård vare sig man är fattig eller rik. Man kan ju inte hjälpa om man blir sjuk! Jag är också väldigt tacksam för Sveriges sjukvårdssystem, var på många kontroller som liten och ska göra en bröstkorgsoperation i höst. Den kostar väldigt mycket i t.ex. USA, och det är skandal att ekonomin avgör om du får bli frisk eller inte. Klagar ibland på Sverige, men ska hädanefter tänka mig för.
  Det här var ditt bästa inlägg, du är en förebild!

 12. Åhfyfördenlede!!! Ja, när man jämför med många andra länder, så är det fantastiskt med svensk sjukvård. En bekants son har fått leukemi och föräldrarna har fått ledigt med lön i så många år det behövs, för att ta hand om honom. Båda två får vara hemma om de vill. Herregud vad fantastiskt! dessutom kostar inte vården något. Underbart!

  Jag fick min son i USA, med bra försäkring i och för sig, men kejsarsnittet kostade 15.000 dollar egentligen. Det kostade en ansenlig summa även med försäkring. I Sverige? Tja, 300 kr ungefär…

 13. All kärlek till dig och din familj.

  Jag håller med dig i mycket av det du skriver och har även läst svaren du har gett andra till varför du röstar blått. Jag tycker själv inte att sjukvård skall drivas i vinstvinnade syfte. Jag har själv jobbat inom vården på den administrativa sidan inom komunen och vet att det är mycket som skulle och bör efektiviseras, men jag tycker inte att privatisera är lösningen.

  Problemet med privata förtag är att de vill gå med vinst, ju mer desto bättre. När jag arbetade inom Stockholms stad var det inte alls ovanligt att privata företag inte tog emot de brukare som ansågs för “besvärliga”. Hela idén med lika vård till alla rinner ut sanden då.

  Visst finns det brister med sjukvården i Sverige, men att låta privata företag ta över som sen får behålla vinsten som skulle ha kunnat åter-investerats i sjukvården tycker jag låter helt fel.

 14. Hej Linnéa. Du skriver så fint och starkt det är fantastiskt vad din familj har varit med om. Det är ännu mer fantastiskt att vi får vård i detta land. Vi har rätt till vård som är bra men inte perfekt. Det är underbart.

  Jag tycker det är bra med både privata och landstingsbaserad vård. Jag skulle faktiskt vilja ha mer specialiseringar. Det ska inte spela någon roll om jag får åka långt för att få behandling om jag kan få den bästa behandlingen som finns i detta land.
  Om man specialiserar sjukhus till vissa områden,, även om vissa saker bör finnas överallt, det garanterar att om jag får en diagnos kan få den bästa vården.

  Jag är glad och tacksam över att jag har fått operera mig två gånger på 3 månader och att jag får vård och mediciner på både frikort och högkostnadskort. Min senaste medicin den skulle ha kostat mig ca 200 kr för den är subventionerad, med högkostnadskortet men eftersom jag har handlat så mycket piller behövde jag bara betala 42,50 kr.

  Jag är oerhört tacksam att jag som fortfarande är sjuk och har ont och har ryggen full med diskbråck kan få den vården i sverige och även har möjlighet genom fria valet att söka till den bästa kliniken som har hand om ryggar i sverige och att landstinget om de godkänner det betalar min behandling där.

  Jag håller så mycket med dig. Det är fantastiskt att vi alla är med att betalar för allas vård. För att alla ska ha chansen att bli friska så vi kan arbeta och betala tillbaka till samhället och göra det bättre.

  • Vad fint skrivet! Jag håller verkligen med dig, ett land med högklassig sjukvård som når ut till alla är ett friskt land där majoriteten borde kunna arbeta!

   • Håller med! Många tycks tro att Moderatern är elaka gubbar som njuter av att se sjuka lida? Jag tror tvärtemot att man kämpar för att förbättra och effektivisera sjukvården m.m. för att få folk friskare!! Vill vi ha ett land där många är sjukskrivna? Är det nåt att sträva efter? Den som verkligen ÄR sjuk och inte kan arbeta ska få vara sjukskriven…Men idag vet jag många som är förtidspensionärer (40+) MEN är ute och powerwalkar varje dag. Dessa personer skulle lätt kunna jobba på ett äldreboende och göra nytta där, ta ut gummorna/gubbarna på promenad! Gör nåt!!!!!!!

    • Anna nu blir det ett långt svar på din kommentar och du menade det säkert inte så, du vill att alla ska bidra men:
     Inte för att du inte får ha din åsikt. Men dessa förtidspensionärer på 40 plus som är ute och powerwalkar med stavar. De kanske gör det som jag. För att de inte kan gå utan stavar. Att de behöver gå ut och powerwalka för att klara av att leva. Men när de kommer hem sedan så gör de som jag. Dör i sängen i 5-6 timmar för att de har så fruktansvärt ont och inte kan röra på sig. Att dessutom som du vill att de ska putta runt en rullstol med en tung gubbe eller gumma i. Jag tror inte att någon vill vara förtidspensionär. Alla vill bidra. Men alla kan inte. För att de är för sjuka och har ont.

     Att arbeta inom vården är ett av det tyngsta arbeten man kan ha. Det finns studier som visar att kvinnor är mer lämpliga att arbeta inom industrin och män inom vården för att det är tyngre för kroppen. Tro mig jag har arbetat inom vården sedan jag var 16. Först som kontaktperson, sen som avlösare, sen som vårdbiträde inom ett jättefint privat äldreboende. Efter det arbetade jag som personlig assistent, jag har arbetat som specialist undersköterska inom treachestomi och repsiratorvård på Norrlands Universitet Sjukhus, jag har arbetat som personlig assistent åt svårt sjuka människor efter det. Under tiden har jag utbildat mig först på gymnasiet inom media som fotograf. Efter det till undersköterska och innan jag blev sjuk nu så arbetade jag 92 % som personlig assistent samtidigt som jag pluggade 100 % på universitet inom området ledarskap och organisation på distans. Så jag vet hur tungt det är att arbeta inom vården.

     Har du någon gång dragit en rullstol utan motor i uppförsbacke med en 94 kg tung klient i? Eller bara 64 kg?Då skulle du inte komma med en sådan kommentar som att de skulle kunna arbeta inom vården och ta gummor och gubbar på promenad. De flesta på äldreboendena idag är nämligen rullstolsbundna och majoriteten har inte en eldriven rullstol. De är för gamla och sjuka för att vara uppegående. De som klarar sig själva ska nämligen vara hemma enligt socialstyrelsens direktiv.
     Så jag vet vad jag pratar om när jag säger att dra runt på gummor och gubbar inom offentlig sektor ifall man är förtidspensionär inte skulle fungera. Det är alldeles för tungt.

     Dessutom om de skulle kunna åka och besöka en gammal och läsa tidningen högt eller ta en fika tillsammans med dem och genomföra något som de kanske skulle klara av. Vem skulle betala dem för det?
     Vem betalar för att ta en fika idag? När kontaktperson och ledsagare endast är till för läkarbesök och andra ärenden?
     Jag vet inte någon arbetsgivare idag inom offentlig eller privat sektor som säger att jag betalar dig för att fika med de äldre och bara ha det som arbete? De säger att det kan de göra ifall de har tid över på de 20 minuter som de har på sig att ta sig till och från en klient samtidigt som man ska utföra de sysslor som ingår i uppdraget.

     För skulle du begära att jag som är helt sjukskriven, men kan ut och powerwalka i 300 meter utan att stanna. Gå 1 km om jag stannar och sitter och vilar emellan. Men alltid alltid måste ha mina stavar med mig ute för att min fot inte har känsel och att jag har fått dålig balans efter mina diskbråck. Skulle dessutom putta runt en rullstol som är jättejobbigt för ryggen och magen.

     Jag vet att jag inte är sjukpensionär. Jag vill inte bli sjukpensionär heller. Men jag känner en del som är det. Jag kan säga med hela mitt hjärta att även om de är ute och går på promenad så skulle de inte klara av att arbeta. För den powerwalken tar de för att de måste för att klara av att leva. Men sen får de vila i flera timmar efteråt för de har så ont och är så slut.

     Jag gör allt för att bli frisk. Allt. Jag har gått ner 17 kg på ett år. Jag gör sjukgymnastik varje dag. Jag försöker tänka positivt. Men jag vet samtidigt att jag aldrig mer kommer kunna arbeta inom vården för att det är för tungt för min kropp. Jag skulle jättegärna arbeta idag. Men jag kan inte det. Jag klarar inte av att stå länge, sitta länge, jag klarar av att ligga även när jag ligger i sängen gör det ont. Jag vet att gör jag något kul på 45 minuter som att gå i affärer blir jag helt liggande dagen efter och kan inte sova på flera dagar för jag har så ont. Jag sörjer att jag inte kan arbeta, att jag inte kan klara av att arbeta. Att jag har varit sjukskriven i 7 månader. Att jag fortfarande är sjuk och antagligen kommer behöva fler operationer än de två operationer jag redan har genomfört detta år. Att de flesta som ser på mig ser på mig med medömkan och tycker synd om mig.
     Att jag inte kan göra enkla saker som att ligga på en strand och sola. Eller gå på stan och äta lunch. Att bio är omöjligt. Jag vill så gärna bli frisk och bidra till samhället. Samtidigt som jag vet att jag faktiskt har betalt min försäkring genom skatt ända sedan jag var 16 år och har “rätt att vara sjuk” och samtidigt “rätt att bli frisk”.

     Jag vet att du menar att du vill att alla ska kunna bidra på sitt sätt. Men vilka arbetsgivare har tjänsteprocent på 25% eller 15% som dessutom går att leva på som arbetstagare? Klara alla räkningar, att ha mat på bordet? Kunna köpa nya vinterskor?
     Det finns väldigt få sådana arbeten. Som innehåller liten tid med mycket lön.

     Så jag vill bara att du ska tänka dig för nästa gång när du skriver en sådan kommentar. För alla kan faktiskt inte arbeta. Hur gärna de än vill och drömmer om det. Det är tur att vårat land har en möjlighet att bli sjukpensionär när de inte klarar av att leva. För hur vet du hur de faktiskt har det? Hur de faktiskt mår? Hur ont de faktiskt har?

     Jag skulle med glädje byta med dig på studs. Arbeta heltid, vara frisk, kunna gå på promenad, springa, jogga, gå på bio, fika på stan med en väninna. Dansa, äta middag på restaurang. Gå på spinning på gymmet. Åka bil i mer än 45 minuter. Gå längre än 300 meter utan att stanna. Sitta vid datorn en längre stund. Tvätta mina egna kläder själv, städa hemma, plocka ur diskmaskinen. Jag skulle med glädje göra det. Vi kan gärna byta ryggrad du och jag. För det kan bli så att i framtiden när min diskdegenerativa sjukdom blir värre kanske jag blir en av de där sjukpensionärerna vid 45 år. Även om jag verkligen inte vill det och verkligen gör allt i min makt för att inte hamna där.

     men vill du byta med mig så varsegod! Jag skulle älska att ha valfriheten och inte behöva anpassa mig efter mitt nya handikapp. Jag skulle älska att arbeta igen. För du, jag älskar att arbeta. Jag älskar att känna mig nyttig.

     Så snälla du tänk dig för nästa gång du skriver något sådant där på en offentlig blogg i ett kommentarsfält. Jag vet att du antagligen känner dig jättepåhoppad just nu med tanke på längden på min kommentar. Och det är inte alls min mening. Utan min mening är att du ska tänka dig för. För alla är inte som du och har inte samma förutsättningar som just du har.

     Det var väl bara det att du trampade mig på en öm tå när du skrev som du gjorde. För jag skulle älska att skjutsa runt en gumma eller gubbe och arbeta just nu. Men jag kan inte för jag är sjuk. Men jag kan gå med stavar i snigelfart i en hel kilometer med bara 15 stop och i väldigt sakta fart. Det tar mig ca 1 timme och 20 minuter att gå en kilometer. Men jag är stolt över det. För jag har inte kunnat gå så långt på väldigt länge.

     Så jag hoppas att du får dig en tankeställare genom min kommentar och nästa gång tänker på hur du formulerar dig i en kommentar istället för bara slänga ut den utan att tänka på hur den kan mottagas. Samtidigt hoppas jag att du inte känner dig för påhoppad och tar dig illa vid när jag skrev ett jättelångt reply. Men som sagt du trampade mig på en öm tå och jag skulle väldigt gärna arbeta idag om jag kunde och jag hoppas att jag kan det i framtiden.

     Ellinor

 15. Wow, jösses vad din familj varit med om. Vilka starka människor ni måste vara, tack för att du delade med dig.
  Sen jag började läsa din blogg har du inspirerat mig mycket inom träning, och nu blir jag verkligen mer inspirerad. Att läsa om vad du varit med om och läsa om hur du har det idag, det är ju helt otroligt vilken livsresa du har haft hittills.

  Föresten, det blir Denver va? nice, i sånnafall 😀
  Kram!

  • Hej Mariah! Oh vad jag har letat efter dig! Tappade bort in blogg bland en massa så nu ska jag lägga till dig på blogloving.
   Det blir denver och eftersom ni har familj där så hoppas jag att vi ses där!

 16. Vad mycket din familj har fått utstå, det måste ha varit en jobbig tid för er.

  När jag läste ditt inlägg så blev jag glad att läsa allt positivt som du hade att säga om Sveriges sjukvård, sjukpenning, färdtjänst etc. Jag blev dock förvånad över att du röstar blått.

  Grundtanken med en privatisering av sjukvården är att föra in det marknadstänk som finns inom andra områden.
  På så sätt hoppas man få ned kostnaden -genom att den privata sektorn är effektivare än den offentliga.

  Det man totalt har missat är att vård inte är en handelsvara på samma sätt som andra. Det kommer alltid finnas begränsade vårdresurser vilket leder till att man måste prioritera vem som ska få vård. Och det borde ju vara så att den som har störst behov av vård borde prioriteras, och inte den patient som kostar minst för sjukhuset att vårda?

  Privata aktörer drivs av ett vinstintresse, och de kommer såklart att vilja behandla de patienter som är mest lönsamma (för om företaget inte går med vinst så går det under!). Man kan se exempel på privatiseringens följder inom skolan:
  De privata friskolorna försöker locka till sig de skötsammaste och duktigaste eleverna. Struliga elever eller elever med handikapp är ej välkomna. Det är ytterst sällan en friskola startas upp i ett problemområde som någon sorts samhällsinsats (det vore ju urbota dumt att starta ett företag i ett område där råvarorna är trasiga).

  De privata aktörernas första prioritering kommer alltid vara att gå med vinst. Att vårdköerna kortas är enbart en konsekvens av detta. Jämför vårdköerna med detta:
  På ICA är det en fullt med folk och en kö. Det är så mycket folk att det finns en risk att alla inte kommer hinna betala innan de stänger. Den provisionsavlönade kassörskan jobbar på allt hon kan, för ju fler kunder hon hinner ta betalt av desto mer vinst. Som en konsekvens av att hon ta fler kunder så kortas kön. Sen att en del varor behandlas oömt och blir kantstötta eller förstörda är smällar man får ta. Det viktigaste är att företaget går med vinst.

  Visst, det är jättebra att man har olika alternativ att välja bland. Men eftersom det i vården innebär:
  – mindre provtagningar för det kostar pengar
  -kortare tid hos läkaren för att få in så många patienter som möjligt (ju fler patienter desto mer pengar)
  – icke lönsamma patienter sållas bort ( som i USA där 45 miljoner personer står utanför vårdsystemet för att de är olönsamma)
  -etc etc

  Vänliga Hälsningar
  Linne
  Läkarstudent

  • Hej, tack för en lång och utvecklad kommentar. Dock står vi på olika sidor i frågan, och det baserar jag mycket på av att ha arbetat inom privat sjukvård med ekonomi och inköp. Se gärna vad jag svarade till andra som hade samma undran

  • Och även jag jobbar inom den privata sektorn och kan inte hålla med. Vi behandlar våra patienter lika oavsett om den vill ha hjälpmedel från landstinget eller om den väljer det privata sortimentet. Målet för den privata sektorn är nöjda patienter = god service/vård. Utan detta skulle man inte finnas ju. Landstinget däremot finns ju oberoende om patienten är nöjda med dom eller inte.. Som Linnea sa “Konkurrans är inget negativt utan får alla spelare att step up the game. Som jag sa innan, ingen dåligt företag överlever konkurrens.”

 17. Väldigt fint skrivet om en så tung period. Jag förstår precis vad du menar när du beskriver att den svenska sjukvården är bra, men har sina brister.

  Min lillasyster hade en hjärntumör och opererades på sin sjuårsdag. Den här perioden får mig att rysa än idag, och idag är hon 17. Alltså är det tio år sedan. Tio år sedan, vilket betyder att jag var 15 men ändå minns jag allt som det vore igår. Allting gick bra, och vården på Astrid Lindgrens var suverän. Men ändå minns man allt det som var mindre bra, t.ex. hur mycket mina föräldrar fick bråka för att min syster ens skulle få röntga sitt huvud. På akutmottagningen som hon besökte flera gånger skyllde man hennes symtom (Yrsel, svimningar, illamående, huvudvärk) på barnmigrän. Det skulle växa bort. Min syster mådde så fruktansvärt dålig men fick ingen röntgen. Som vi svor över denna akutmottagning. En akutmottagningen som jag svor på att aldrig besök men som jag idag jobbar på.

  Jag har hört så himla mycket dåligt om varenda akutmottagning, men nu, när jag jobbar på en får jag höra otroligt mycket bra saker av patienter och anhöriga. Det handlar ju också om att man bara (oftast) berättar om dåliga erfarenheter och inte dom bra.

  Att höra sin lillasyster säga att hon är rädd för att dö är något som än idag får mig att gråta. Det, och den underbara personalen på Astrids samt väntetiden innan röntgen är dom tre saker som fastnat. Alltså två dåliga, och en bra. Den där bra saken tycks vara väldigt lätt att glömma bort.

  Det är svårt att prata om Sveriges sjukvård, särskilt när man jobbar i den, för att många är så inställda på att den är dålig. Och visst, man kan inte jämföra den med andra länder. Här drar man också in på saker, man hoppas över saker för att spara pengar etc. Men ändå, jag är glad om jag befinner mig i Sverige om jag skulle bli sjuk.

  Ta hand om dig!

  • Tack Alina för att du delar med dig av din historia. Usch, det är hemskt att barn blir sjuka i sådana fruktansvärda sjukdomar. Vad fint att din syster mår bra idag, är hon helt friskrförklarad??

   • Ja det är hon. Men hon får dock gå på kontroller ett tag till.. men nu är det bara vartannat år.
    Hemska sjukdomar! Och ännu hemskare när det drabbar barn.

 18. Nej du, sjukpenning och pappaledighet finns nog inte på andra språk! Det får du förklara länge o väl om du vill att någon ska förstå…!

  Jag är mer på den röda sidan i politiken, jag tror att det är Sveriges sociala historia som gör att vi har så pass bra sjukvård som vi ändå har, och ett så pass bra socialt skyddsnät. Som du skriver så skulle det i många andra länder gå skepprätt åt h-vete för en familj som råkade ut för samma öde som din familj gjorde. Skönt att höra att både du o din bror mår bra nu!

 19. Linnea – vad ni har gått igenom! Vilken viktig fråga du tar upp och så bra du skriver (det gäller iofs dina inlägg över lag). Det finns både bu och bä att säga om sjukvården, men jag måste säga att jag har varit positivt överraskad. Under våren har jag gått igenom både det ena och det andra och verkligen blivit tagen på största allvar och det utan att bli ruinerad. Jag känner mig lyckligt lottad över att sitta i Sverige med mina problem, då jag har en vän i USA som inte kan söka den specialistvård hon behöver för att försäkringen gått ut och hon helt enkelt inte har råd att betala…. Sånt gör ont!

 20. Blir alldeles gråtig, dels pga allt ni gått igenom, helt otroligt! Men också den andra aspekten, att i ett annat land hade det kanske inte gått lika bra… Det är vidrigt att människor utan försäkring har sämre odds än andra. Jag håller verkligen med dig till 100%. Jag är väldigt stolt, glad men framför allt tacksam att Sverige har den sjukvård som vi har. Jag säger inte att den är bäst, men om jag någonsin blir allvarligt sjuk så vill jag vara i Sverige.

  • Det är fruktansvärt att vi inte alla har samma odds! Att det påverkar små barn är helt obegripligt. Tack för din kommentar.

 21. Man inser nog inte riktigt hur bra man har det här i Svea. Men som du säger – långt från perfekt ändå.

  Verkligen hemskt hur mycket ni fick utstå, men underbart att ni båda mår bra!
  Lider med era föräldrar som fick se sina små mirakel så sjuka..

 22. Ja jag undrar också, hur kan du ens tänka tanken att rösta blått när de står för den absoluta motsatsen till allt som du är stolt och brinner för angående den svenska sjukvården, efter dina personliga erfarenheter? Alla har vi ju hjärtefrågor som vi känner lite extra för och eftersom det här av förståeliga skäl verkar vara ett av dina blir jag inte lite förvånad att du röstar på de som håller på att avveckla det svenska skydda ätet i rask takt…

  • Har läst vad moderaterna arbetar för inom om sjukvård? Moderaterna vill ha en skattefinansierad sjukvård med hög kvalitet som är lika för alla och styrs efter behov. Sjukvården måste bli mer rättvis, jämlik och tillgänglig. Alla invånare i Sverige ska ha samma rätt till bra vård oavsett betalningsförmåga, bostadsort, kön, ålder, etnicitet eller språkkunskaper. Möjligheten att själv välja vilken läkare eller vårdcentral man vill gå till ger människor ett större inflytande över sin situation. Deras utgångspunkt för arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården är därför att ge medarbetarna större inflytande över sin arbetssituation. Medarbetarna har ofta idéer kring hur man ska kunna göra arbetssituationen bättre, vad som skulle kunna förbättras både i det lilla som i det stora. Medarbetarna måste få mer tid för patienterna. Det kan uppnås dels genom att man minskar på den administrativa bördan för sjukvårdspersonalen, men också genom att gamla arbetssätt och metoder ersätts med nya och mer effektiva modeller. Sedan alliansregeringen införde kömiljarden och vårdvalsreformen har vårdköerna minskat dramatiskt

   Att privatisera är ett fantastiskt alternativ eftersom de som då arbetar kan få påverka över tillexempel hur deras administrativa arbete skall gå till. Eftersom det är vinsterna man överlever på så skapas både effektivitet och hög standard, (inget dåligt företag överlever – law of nature). Privat sjukvård betyder inte heller att man måste som patient betala för sig, det betyder att man kan skippa köerna! Lanstinget betalar fortfarande för dig och din vård. Om du nekas vård av lanstinget, så har du möjligheten att betala för din vård, tillexempel vid gastric bypass. Många nekas, och väljer då att gå privat. Vad är nackdelen med det? Som privat aktör behöver du inte heller följa upphandlingar, vilket sänker dina inköpskostnade DRASTISKT, och du håller därför priset nere. Konkurrans är inget negativt utan får alla spelare att step up the game. Som jag sa innan, ingen dåligt företag överlever konkurrens.

   Jag har arbetat inom privat sjukvård, och sett hjorderna av både sjuksystrar och doktorer som står i kö över att få byta arbetsmiljö från landsting till en miljö där de kan PÅVERKA sin situation, de får mer betalt, kan tillgodose patienterna mycket bättre, har mer resurser och är framförallt mer effektiva och sitter inte fast i administration.

 23. Både du och din bror samt era föräldrar har verkligen haft det MYCKET tufft. Ni är starka alla fyra. Jag är glad att både du och din bror blivit friskförklarade efter allt ni varit med om. Hur gammal var du då du bröt benet? Jag kan nog inte föreställa mig vilken påfrestande period detta måste varit för dina föräldrar och för dig och din bror naturligtvis.
  Sjukvården i Sverige är fantastisk på många sätt och det bästa är att alla har tillgång till den oavsett om man har pengar eller inte. I USA är sjukvården otroligt bra och håller mycket hög kvalité. Den är toppen om man har försäkring men har man inte det så är det fruktansvärt. Det jag tycker är allra väst i USA är barn som får gå utan försäkring. Jag tycker iallfall att alla barn borde ha rätt till sjukvård. All heder till Obama som har försökt att reformera sjukvården men han har ju fått sådana gigantiska protester mot allt han försökt göra. Republikanerna hotar hela tiden att riva bort allt som redan gått igenom om de får makten igen.
  Men här i Sverige har det visat sig att sjukvården inte heller är så rättvis alla gånger även om den ska vara det. Kvalitén skiljer sig en hel del beroende på vart man bor i landet och ofta blir det så att de med högre inkomst och utbilding är de som får tillgång till bästa vården här också. Inget system är perfekt men vi är väldigt lyckligt lottade i Sverige som har tryggheten att vi får vård oavsett inkomst.
  Hela sjukvårssystemet i USA är också en tickande bomb med tanke på hur kostnaderna ständigt fortsätter att stiga. Kostnaderna stiger det blir fler och fler som står utan försäkring eller som inte har råd. Det blir färre som betalar och som har råd. Det blir en ond cirkel av det hela. Sjukvården blir bara dyrare och dyrare för samhället. Frågan är otroligt stor och komplex. Många är emot någon som helst slags förändring. Jag beundrar Obama för att han försökt och fått igenom det han fått igenom och tar upp frågan och försöker förbättra. Förbättring får nog gå i väldigt små steg i USA eftersom republikanerna är så anti någon som helst slags förändring.
  Kraaam!

  • Tack Desiree för din fina och insiktsfulla kommentar. Obama simmar i motström känns det som och jag hoppas verkligen att frågas tas upp igen, då med mer stöd.

 24. Ett riktigt bra inlägg. Varför har vi den sjukvård som vi har? De andra nordiska länderna har liknande system som vi har, jag tror även Tyskland.Allt bygger på att vi delvis är ett litet land med liten population och att vi valt en allmän sjukförsäkring för alla. Tidigare när jag var ung fick man betala till sjukkassan varje månad. I dag sker det via din skatt ett politiskt beslut någon gång under 50-talet. Det senaste välfärdsbeslutet av mer allmän karraktär när det gäller hälsa är tandvården den var tidigare helt privat och inga högkostnadsersättningar utgick.
  Men det är fortfarande dyrt att gå till tandläkaren och är defenitivt en klassfråga, många som inte har ekonomiskt tryggt har inte råd att gå till tandläkare idag.
  Du tar upp läkarutbildningen den anses nog fortfarande vara högklassig i Sverige
  Det sorgliget är att administrationen kring sjukvården kostar mycket pengar dvs inom den allmänna vården. Vi har privatläkare och privatsjukhus som har en betydligt effektivare admistration.
  Men som du skriver, vi får alltid komma till sjukhuset, alla betalar lika mycket för undersökningar och vård- för det är inte gratis, vi har högkostnadskort för de som ofta behöver uppsöka läkare samma gäller för medicine.
  Vi som tillhör din familj minns med smärta dessa år när ni var sjuka, din mammas och pappas trauman kan inte beskrivas. Men både Du och Staffan har varit riktiga kämpar. Ni vackra, begåvade och fyllda med kraft och glädje
  och mamma är verkligen en lejonhona med kraft.
  Ditt inlägg är så bra att det kunde verkligen platsa i en tidning ska vi gå vidare med det?
  KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM

  • Håller med dig om att det ofta är byråkratin inom vården som är så tungrodd inom landstinget, minns det från när man själv jobbade där. Det ska gå via flera olika personer innan åtgärd osv. Sån var regeln, effektiv? Nu när man jobbar privat är det mer flyt och framförallt att man jobbar mer FÖR kunden/patienten, det ska inte behöva ta sån tid med allt.

 25. Tack för att du delade med dig Linnéa, man får lite perspektiv på den svenska sjukvården. Kram

 26. Wow vilken historia, vad din familj och du och din bror har fått utstå. Tack för att du delade med dig, det blev som Ellinor skrev en tankeställare. Visst finns det brister i Sverige men vi har det riktigt, riktigt bra i jämförelse med många andra.

  Kram

 27. väldigt intressant inlägg! men åh vad jag blir förvånad över att du är “tokblå” i sverige. den svenska sjukvården, som du skriver så gott om, är ju uppbyggd av sossarna, liksom resten av välfärden. nu, med den blå regeringen, så kommer vi ju bara närmare och närmare systemet i usa..
  på vilket sätt är du tokblå? vad är dina skäl? alltså vad tycker du är bra med den blå politiken? jag blir väldigt nyfiken.

  • Moderaterna vill ha en skattefinansierad sjukvård med hög kvalitet som är lika för alla och styrs efter behov. Sjukvården måste bli mer rättvis, jämlik och tillgänglig. Alla invånare i Sverige ska ha samma rätt till bra vård oavsett betalningsförmåga, bostadsort, kön, ålder, etnicitet eller språkkunskaper. Möjligheten att själv välja vilken läkare eller vårdcentral man vill gå till ger människor ett större inflytande över sin situation. Deras utgångspunkt för arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården är därför att ge medarbetarna större inflytande över sin arbetssituation. Medarbetarna har ofta idéer kring hur man ska kunna göra arbetssituationen bättre, vad som skulle kunna förbättras både i det lilla som i det stora. Medarbetarna måste få mer tid för patienterna. Det kan uppnås dels genom att man minskar på den administrativa bördan för sjukvårdspersonalen, men också genom att gamla arbetssätt och metoder ersätts med nya och mer effektiva modeller. Sedan alliansregeringen införde kömiljarden och vårdvalsreformen har vårdköerna minskat dramatiskt

   Att privatisera är ett fantastiskt alternativ eftersom de som då arbetar kan få påverka över tillexempel hur deras administrativa arbete skall gå till. Eftersom det är vinsterna man överlever på så skapas både effektivitet och hög standard, (inget dåligt företag överlever – law of nature). Privat sjukvård betyder inte heller att man måste som patient betala för sig, det betyder att man kan skippa köerna! Lanstinget betalar fortfarande för dig och din vård. Om du nekas vård av lanstinget, så har du möjligheten att betala för din vård, tillexempel vid gastric bypass. Många nekas, och väljer då att gå privat. Vad är nackdelen med det? Som privat aktör behöver du inte heller följa upphandlingar, vilket sänker dina inköpskostnade DRASTISKT, och du håller därför priset nere. Konkurrans är inget negativt utan får alla spelare att step up the game. Som jag sa innan, ingen dåligt företag överlever konkurrens.

   Jag har arbetat inom privat sjukvård, och sett hjorderna av både sjuksystrar och doktorer som står i kö över att få byta arbetsmiljö från landsting till en miljö där de kan PÅVERKA sin situation, de. framförallt sjuksystrar, får mer betalt, kan tillgodose patienterna mycket bättre, har mer resurser och är framförallt mer effektiva och sitter inte fast i administration.

   • Men… detta låter mer som ett valmanifest. I verkligheten fungerar det absolut inte så här! Oj, oj, absolut inte. Det är SÅ många som försöker berätta att det nedrustas något så kopiöst nu men de som röstar blått (många, inte alla) verkar inte vara del av de som verkligen behöver vård i Sverige idag, eftersom de tror på allt som sägs hos borgarna och inte på hur det verkligen ÄR. Blir så ledsen när jag inser hur lurade alla blir. 🙁

    • Fast det är din verklighet. Min verklighet säger något helt annat. Du frågade varför, jag svarade – det är ingen valmanifest. Lika lite som jag hoppas att dina kommentarer är det.

 28. Vilket kraftfullt inlägg! Det gick rakt in i hjärtat och för tankarna tillbaka på den otroliga vård min mormor fick under hennes sista dagar i livet som hon tillbringade på hospice. Det var nog då som jag till fullo greppade hur fantastiskt det är att bo i Sverige, och hur mycket vi har att vara tacksamma för. Alla långa väntetider, alla smärre missar och irritationsmoment, allt är förlåtet, för nu vet jag att när det verkligen gäller är Sverige det bästa landet att bli sjuk i.

  • Tack Liz. Jag håller med dig, ska jag bli överkörd eller dödsjuk så önskar jag att det sker i sverige

 29. Det här är det finaste inlägget jag någonsin har läst av dig! Jag sitter på jobbet och smygläser och fick tårar i ögonen (och gömde mig bakom min datorskärm). Jag hade ingen aning om detta (såklart) och herregud vad din familj har varit med om! Helt oroligt att ni båda idag är friska, det hade ni antagligen inte varit om ni hade vuxit upp i USA. Eller kanske, men er familj hade ju varit ruinerad. TACK SVERIGE!!! Jag är riktigt impad över din din fysik och hur mycket du tränar idag, snacka om att du tar tillvara på din friska kropp! Skitbra!

  Tycker att inlägget, förutom att vara otroligt fint, är superbra på alla sätt och vis. Det belyser verkligen turen vi har att vara födda här, att inte behöva tänka med plånboken innan vi ringer en ambulans (som du själv skriver). Just detta med att skaffa barn också – det är en klassfråga i USA (och många andra länder), men här funderar vi över saker som “vill jag ge upp min egoism? vill jag inte resa lite mer först och ha lite fler sovmorgnar?”. I USA blir frågorna “kommer jag kunna sätta mitt barn i skola? Ha råd med sjukvård om det blir sjukt? Hur ska jag ha råd att vara mamma/pappaledig med mitt barn? Köpa blöjor och mat?”. Det är ENORMA skillnader som jag inte tror att svenskar generellt till fullo faktiskt förstår.

  I adore you, du är helt underbar!

  • Ojoj, tack Duktiga tjejen. Vad fint kommentar! Skönt att inte bara blogga om ytliga saker ibland. Just det här med barn, det är en ekonoisk omöjlighet för oss nu. Dels för att jag inte har försäkring och man måste ha en graviditetsförsäkring ett år innan man ens kan bli gravid!! precis som du skriver, hemma är det mer, “kan jag ge upp min egentid”, här är det så mycket mer.

 30. Tack för det tänkvärda och fina inlägget!

  Jag kan inte annat än att hålla med om att vi svenskar ska vara så otroligt tacksamma för hur bra vi egentligen har det. Visst har det svenska systemet brister, men vi har ändå en otrolig trygghet. Jag tror att man nästan måste ha bott utomlands för att verkligen kunna se hur bra Sverige är rent välfärdsmässigt.
  Tyvärr verkar det som om den här välfärden som vi är så bortskämda med håller på att urholkas, men det är en helt annan femma.

  All credd till dig och din familj- fighters! 🙂

  • Tack Jenny! Jag tror också det, så man verkligen kan jämföra och se konsekvenserna av att inte ha tillgång till sjukvård.

 31. Skickar mina varmaste tankar till dig och din familj efter allt ni gått igenom.
  Sjukvårdssystemet i USA verkar bygga på en vidrig människosyn. Hoppas systemet förbättras, men det är väl föga troligt.

  • Tack Eva, jag tror det går långsamt fram här, så länge inte republikanerna vinner och tar bort allt, som de säger att de ska göra.

 32. Måste ju tillägga. Med “Obama Care” satsningen kom FÖRSTA lagstadgandet att alla företag MÅSTE ge sina anställda minst 12 veckors mammaledigt om det varit anställda mer än ett år eller 1250 timmar. FÖRSTA! Och TOLV VECKOR! Det är 2011, men ibland känns det som 1911. Bara en av de få saker som surrar i mitt huvud när jag putsar mina ENGLASfönster eller SOPAR mitt köksgolv eftersom min dammsugare endast är gjord för att dammsuga heltäckningsmattor, inte golv. USA 2011…going on 1912.

 33. Mycket bra skrivet! (Och hejja lejonmamma!) Ibland är det det jag kan sakna som mest, nästan mer än leverpastej och falukorv. Det svenska sjukvårdssystemet, att aldrig behöva oroa sig, att ALLTID kunna gå till doktorn när man är sjuk. Här sitter jag istället i ett i-land med ett sjukvårdssystem som värsta u-landet där jag behöver hjälp från mamma och pappa för att ens ha råd med sjukförsäkring (trots att jag jobbar i princip heltid numera). Vi betalar fortfarande räkningar från Chris sjuktid i vintras. Nä, det finns inget så bra som svensk sjukvård, trots långa köer och vårdtider.

  Kram på dig

  ps….nu finns baby belly pictures uppe på bloggen 🙂

  • BEELLYYYY PICSSSS!
   Jag håller med dig, att känna att jag inte kan gå till doktorn för min ryggvärk nu suuuger. Inte för sjuk för att gå till doktorn, inte tillräckligt friskt för att inte ha ont.

 34. Detta hade jag ingen aning om. Vilken tur att ni fick all den hjalp ni behovde!!! Man ser i det du skriver att du ar stark efter alla dina upplevelser och om det ar nagot du fick ut av detta sa at det styrka.
  Hemskt for dina foraldrar ocksa att ni bada rakade ut for enorma saker. Vilken tur att ni bada mar bra idag och tack for att du delade med dig av din historia!

  Kram

  • Tack Eleonor. Du har verkligen öppnad ögonen för mig om hur det kan gå utan försäkring.

 35. Vilken historia. Så imponerad av dig och hela din familj. Och vilket otroligt bra och viktigt inlägg.

 36. Jag håller med de övriga om att det var ett väldigt bra inlägg, och jag kan inte föreställa mig vilka påfrestningar ni måste lidit av i er familj. Massa cred för att ni tog er genom det!

  Jag är väldigt stolt över svensk sjukvåd, och över Sverige överhuvudtaget. Dock föraktar jag de beslut som tagits de sista åren om sjukskrivningarna. Jag var med på Påskupprorets största samling, på Medis i Stockholm, och där presenterade de nya siffror från Försäkringskassan: det är cirka 0,04% som fuskar, latar sig och är sjukskrivna “bara för att”. Många av de övriga har fått det otroligt mycket sämre med de nya reglerna, och det får vi inte sluta motverka. Egentligen skulle jag vilja införa en lag som säger att alla sjuka i världen ska få vård, och införa typ en miljon i böter varje gång något land bryter mot den lagen. Ja, jag vet att det är omöjligt, men man kan väl få drömma! 🙂

 37. Vilken historia du har! Kram!

  Ville bara säga att det märks att du inte bor här i Sverige längre, för vården är på nedrustning så det står härliga till. Mer och mer privatiseras och det går mot en vård som i USA, där man betalar för sig, om man har råd. Vår regering är under all kritik och till och med mina läkare säger: “vi tror vi bor i ett i-land när det gäller vård, men ingenting kan vara mer fel”.

  Kram från en som är sjuk och inte får det hon behöver.

  • Jag tycker det är tråkigt med folk som ser privat som nåt negativt! Jag jobbar privat inom hörselvärlden (tidigare jobbat inom landstinget). Skillnaden är att köerna är borta! Innan kunde folk vänta från 3 mån-2 år på att få hjälpmedel. Nu gnäller folk när de får vänta 1 vecka! Och det stämmer inte att man måste betala för sig för att få hjälp. Vi är anlitade av landstinget och jobbar alltså enligt landstingets regler…. Alla får lika vård MEN den privata delen innebär att vi kan erbjuda annat sortiment som inte landstinget har, visst då kan man få betala lite mer MEN det är valfritt och ALLA kan få ett hjälpmedel för samma summa i grunden! Detta gäller dock en del av vården och kanske inte dit du menar?

   • Jag håller verkligen med dig här, har jobbat privat jag med (på ekonomi och inköpssidan) och verkligen sett vilken effektivitet de har jämfört. Precis som du säger, landstinget skickar dit patienter och det kostar dem inget alls. Dessutom hålls kostnaderna nere eftersom de inte behöver gå genom upphandlingar.

  • Tack MorA.
   Vad ledsen jag blir att du inte delar min uppfattning av sjukvården och att du har haft så mycket negativa upplevelser. Har du bett om en second opinion?

   • Jag önskar ingen uppleva det vi går igenom med Sveriges sjukvård just nu men jag förstår att man kan tycka privat är bra om det är “enkla”grejer som ska behandlas. (som öroninflammation på VC tex…) Faller man inte inom ramarna utan för något mer sällsynt så är privatiseringar och annat skit. Enligt mig och många i min patientförening. 🙁

    • Samma sak här, det är inte vad jag har upplevt. Tråkigt att se att du har sett en annan sida av myntet eller upplever det olika.

 38. hej!
  Jag läser din blogg sen bara ca en månad och blev riktigt positivt överraskad över din öppenhet över din och din brors barndom och glad över att höra att ni kommit ur detta starka. Jag skäms också lite då jag i ett av mina inlägg gnällde på den svenska sjukvården, ett inlägg som ditt får mig definitivt att omvärdera mycket. Jag tror dessvärre att man blir lite blind för hur bra vi faktiskt har det i Sverige och även i många länder i Europa, tyvärr är det ju så att man ofta hellre ser det negativa än det positiva.
  Tack för att du delat med dig av din historia.

  • Hej och Tack Kattis! Men SUGER det att man får vänta i timmar på barnakuten, att man blir tvingad att sjukskriva sig med diskbråck pga vårdköer etc. Jag tycker verkligen inte att det är ett perfekt system, men när jag jämför så känner jag mig otroligt tacksam för vad jag har fått. Ha en fin dag!

 39. Ååååh vilket fint inlägg, mitt ibland all elände och sorg. Tack för att du delade med dig av er historia. Du är stark!!

 40. Din historia – ditt liv, ert liv, är otroligt gripande. Imponerad över vilka kämpar ni verkar vara. Din poäng är viktig, det är viktigt att fortsätta ifrågasätta och fortsätta förbättra den svenska sjukvården men att aldrig glömma bort att överlag har vi det väldigt bra i jämförelse med stora delar av världen. Säger som personen ovan, tack för att du delar med dig!!

 41. Man ska verkligen vara tacksam för det man har och du sätter ord på det alldeles klockrent! Jag tror inte de flesta av oss inser hur lyckligt lottade vi faktiskt är.

 42. Åh så svårt jag håller med dig men samtidigt ändå inte. Men det är sant som du säger vi har nog en utav världens bästa sjukvård. Kommer ihåg hur bra mina systrar blev omhändertagna när dom fick diagnosen barndiabetes och hur jag önskade att jag också var sjuk så jag också kunde få en gravid Barbie…Och hur det bet mig i arslet senare med min mage där läkarna fortfarande inte hittat vad problemet är och att jag har fått kämpa för att bli inlagd på sjukhuset för titthåls operation (Mor hotade med att hon inte tog hem mig förrän dom hade gjort det). Och hur Yster har fått kämpa i motvind för att få någon att ta hennes sjukdom på allvar och att dom fortfarande inte vet vad det är och ingen läkare vågar bestrida den diagnosen som blev satt när hon var 18år och som inte alls stämmer…Men samtidigt är jag glad över sjukvården då jag inte behövt punga ut ett öre när dom har gjort endoskopi och gastroskopi undersökningar på mig (vem helsike hade velat betala för att få en kamera upp i baken egentligen? kan tänka mig att det hade varit svårt att få in pengar för :P).
  Så sjukvården är bra i Sverige och där är fortfarande hål som behövs tätas igen och ordnas upp (som i vilket land som helst). Framförallt behövs psykiatrin ordnas upp och många läkare måste börja lyssna bättre på sina patienter, jag menar i Ysterns mapp har en läkare skrivit att hon var 30år med 2barn då när dom sågs (hon var väl inte ens 19 då)…Men fy sjutton så stark familj ni är och en STOR eloge till dig och din bror som har klarat er igenom allt det här och att du tränar crossfit nu är ju helt fantastiskt!

  • Ja, men jag håller med dig. Psykiatrivården är not cool. Jag har haft insyn i min väns familj vars mamma var sjuk och de fick inte ens i närheten av den hjälp som behövdes. Så fruktansvärt! Håller verkligen med dig med endoskopin, att direkt betala för det, huuuu.

 43. Gulle dig! Jag tror att man blir stärkt av att gå igenom prövningar även om det är förfärligt om man ska behöva gå igenom hemska upplevelser för att bli en bra människa!

 44. Blev också helt gråtfärdig! Blir så himla glad och lättad att det faktiskt finns fina historier också och att ni mår bra nu! Jag håller absolut med om att det fungerar mycket bättre i sverige än i usa, alla ska ha rätt till vård, nåt annat är ju helt galet.
  När det väl fungerar här så fungerar det jättebra. Vad jag är ledsen för är att det med tiden verkar ha blivit sämre här och man vill ju att det ska gå åt andra hållet. När jag var mindre fick man komma till snabbare och läkarna hade mer tid att lägga på en. Jag tycker att sjukvård är bland det viktigaste, att få känna att man är trygg 🙂 Jag hoppas att politikerna lägger mer krut på detta så att man kan få hjälp med både stora och små saker så som jag minns att man fick förr! Oftast bildas nog ens åsikter av de erfarenheter man haft men såklart ska man se till hela bilden.
  Och sånna som din mamma behövs verkligen 🙂

  • Tack S.
   Visst är det bra med historier som har bra slut, jag är ledsen att ni inte haft samma upplevelse.

 45. Oj, nu sitter jag här helt tårögd och berörd. Väldigt bra skrivet! Du och din bror och hela din familj har tagit er igenom sådana otroliga pärser. Inspirerande att läsa om.

 46. Oj vad ni genomlevt mycket i familjen. Skönt att det gått bra. Jag brukar faktiskt skryta om svensk sjukvård. Vi har det väldigt bra.

 47. Vilken tur ni har haft, det är så att man uppskattar livet ännu mer!

  Det låter dessutom som att ni borde flytta till Sverige!

 48. Oj, Oj Oj vad mycket ni har varit med om – det är svårt att förstå hur man överlever (psykiskt!) och inte konstigt att du har blivit en sådan stark tjej.

  Jag håller med dig totalt om allt du skriver. Även om det finns fel i den svenska sjukvården så är ändå Sverige ett tryggt land, oavsett vad man har för inkomst.
  En utav mina bästa vänner från Sydafrika säger alltid det att ‘if you don’t have any money in Southafrica, you are fucked. There are no benefits, no free healthcare. Nothing’.

  Och det är så sant. Jag känner som dig, en stor tacksamhet till Sverige och England att vi har en sjukvård som är tillgänglig till alla! Sen att det inte finns vabb-dagar eller pappaledighet i England är ju en annan sak, men sjukvården är i alla fall nästan gratis.

  • Precis som du Sofia! Jag skulle vilja höra din historia någon gång, men jag vet att det är privat. Sydafrika är riktigt läskigt på sina håll. Har en vän vars hela SLÄKT flyttade till usa för att komma undan våldet.

 49. Hej Linnéa jag blev gråtfärdig. Förfärligt och fantastiskt på samma gång. Kan inte annat än hålla med dig i dina tankar om den svenska sjukvården vs. i detta fall den amerikanska. Stor kram, tack för att du ville berätta!

 50. Jag är helt mållös…Ville bara kommentera att jag läst det och vilka fighters ni är!! Tänk vad er familj varit med!! Så starkt av din mamma och så glad jag är att det finns sådana drivande personer som din mamma som vet vad hon pratar om och som står på sig och talar vissa politiker till rätta!!!

  Håller helt med dig i det du skriver och är glad att man har en sjukvård som hjälper en och är innerligt glad för hur det gått för er, vet knappt vad jag ska skriva… Men en sak slog mig verkligen när jag läste det och det var att alla har bagage med sig i livet och hur olika det kan se ut.

  Kram 🙂

  • Tack Anna, Vad snäll kommentar du lämnar. Visst är det spännande ibland när man visar vad man har i sitt bagage? hoho

 51. Men herrgud, vilket inlagg. Sitter har och grinar lite. Haller med dig i allt du sager, och tack for att du delar med dig.

 52. Men kära vännen, vad du varit med om! Jag blir alldeles rörd för din skull och även din bror, din mamma och alla runt omkring dig. Tänk så lite man vet om någon egentligen. Hade du inte skrivit detta så hade jag trott att du alltid – som tränar så mycket – varit en tjej i farten sedan barnsben.
  Jag är också tacksam för den sjukvård vi har. Har själv varit ordentligt sjuk i ett års tid 2008-2009 och blev slutligen opererad. Jag har ju som bekant ringt ambulans två gånger nu de senaste åren för min son och även behövt vård och inläggning av barnen flertal gånger, samt haft ett barn som var mycket sjukt som liten i flera år och de andra periodvis. Jag är otroligt tacksam för den vård som finns och även om det kan vara besvärligt många gånger, så hade jag inte velat vara som de mammorna där man inte har råd att ge sitt eget barn vård vid allvarlig sjukdom. Det måste vara varje förälders mardröm. Tack för att du delade med dig, Linnéa och din bror är jättefin på bilden även med sitt handikapp. Kram, Maria.

  • Hej Maria. Tack för din fina kommentar. Visst är det så. Jag hade gymnastik första gången i gymnasiet och läraren skrek åt mig “är du helt tappad bakom en vagn” när jag sa att jag aldrig spelat basket 😉

   Vad var det med dina tarmar? Jag har letat på din blogg men hittar det inte. Tack igen för din fina kommentar

Write A Comment