Först och främst, jag är ingen expert utan allt jag kommer skriva här i inlägget är vad jag har lärt mig genom att pratat med Paleofans och vad jag har läst till mig på internet.

Många har mailat och frågat vad Paleo betyder och vad man får och inte får äta – så nu kommer det lite snabb info!

Det enklaste för mig är att tänka att det är som LCHF, men utan mejeriprodukter och med frukt (fast då förenklar jag det rätt mycket). Det är en kost baserad på vad människan åt på stenåldern. Alltså en glutenfri och mjökproduktsfri kost. Det är även viktigt att hålla sig till ekologiskt och organiskt odlad mat. Man kan även se det som den mat vi åt innan jordbruk och djurhållning kom. Tänk ren mat, inget fabrikat!

Här kommer lite info om KOST & NÄRING (lånat info av denna kille)

Ät mycket av

 • Grönsaker
  Ät så mycket du vill av all sort och färg. Välj helst närproducerat och i säsong.
 • Kött
  Nötkött, vilt, gris, lamm, inälvsmat m.m. Välj helst ekologiskt från gräsbetande djur.
 • Fågel
  Kyckling, kalkon m.m. Välj helst ekologiskt från djur som gått fritt.
 • Fisk & Skaldjur
  Lax, makrill, räkor m.m. Välj helst vildfångad fisk, inte odlad.
 • Ägg
  Alla sorters ägg. Välj helst ekologiska och/eller omega-3 berikade.
 • Naturligt Fett
  Animaliskt, kokos, avocado, oliv, smör m.m. Var inte rädd för naturligt fett.

Ät måttligt av

 • Frukt & Bär
  Hellre bär än frukt, då frukt innehåller mycket socker. Undvik om du siktar på viktnedgång.
 • Nötter & Frön
  Bra som t ex snacks. Undvik större mängder då de innehåller mycket omega-6.
 • Sötpotatis & Squash
  Bra kolhydratkällor för dig som tränar. Innehåller en del stärkelse.
 • Smör, Grädde & Ost
  Undvik helst, men äter du det så välj riktigt smör, fet grädde och feta ostar från gräsbetande djur.
 • Potatis & Ris
  Undvik helst helt och hållet, men är du frisk och nöjd med vikten så skadar inte potatis och vitt, polerat ris nån gång ibland.
 • Salt
  Använd salt om du behöver för att maten ska smaka bättre, men generellt får vi i oss tillräckligt eller för mycket.

Undvik

 • Socker & Sötningsmedel
  Rent socker, läsk, juice, godis, bakelser m.m. Får ditt insulin att skjuta i höjden och ökar inlagringen i fettcellerna.
 • Transfett & Härdat Fett
  Frityrolja, margarin m.m. Kemiskt framställda och processade fetter som våra kroppar inte kan hantera.
 • Spannmålsprodukter
  Bröd, pasta, gröt, müsli m.m. Innehåller mycket stärkelse, skadliga lectiner och ofta gluten.
 • Baljväxter
  Bönor, linser, ärter, soja, jordnötter m.m. Samma problem som med spannmål, om än något lindrigare.
 • Mejeriprodukter
  Mjölk, fil, yoghurt m.m. Innehåller mjölksocker och mjölkproteiner som ofta irriterar tarmsystemet.

Marksdailyapple har en toppenbra inköpslista som du kan ta med dig till affären. Sedan kan du hitta en massa bra recept här.

Många som tränar CrossFit försöker även att äta according to Paleo eftersom det ger mer energi och gör så att man orkar kämpa fullt ut, eller som min tränare säger; Det gör att man orkar de där sista 10% på träningen. Många på mitt gym äter stenhård Paleokost och de säger att de direkt märker att träningen inte går lika bra om de har fuskat. (själv tror jag att det handlar nog rätt mycket om man man bestämmer sig för) Det gillar jag nog mest med Paleo – att det är ett helhetsperspektiv på hälsa. Det finns Paleo rekommendationer för sömn och träning och blir som ett livsprojekt. Visst kan man äta Paleo utan att träna – men så är det som en egen modifikation.

Jag tycker att Paleo fungerar toppen, mycket på grund av att man får äta frukt. Jag känner starkare och friskare sedan jag började med det och framförallt så känner jag att jag behandlar både min kropp och min omgivning bra! Dock så får jag, som i går, totala återfall i form av kolhydrater och socker och det är inget som är helt fel med det heller. Kroppen får sig en liten chock och man man får en kick i förbränningen och som sagt, jag vill inte vara en slav under någon form av mat  – nyttig som onyttig.

Eftersom jag inte tycker att ägg är så roligt så är frukostarna lite tråkiga, skulle jag kunna göra omeletter så skulle det gå mycket enklare utan nu äter jag istället en massa kött till frukosten. Man kan alltid modifiera och bestämma sig för vilken nivå man själv vill vara på, jag brukar tänka att om jag äter 80% bra mat så kan jag leva hur jag vill på resterande 20%. Alltså, veckodagarna försöker jag vara nyttig. Helgerna är fritt fram.

Det är inte lika lätt att äta Paleo som det är att äta LCHF, (lchf rekommenderar att man skall äta ekologiskt, inom Paleo ska man äta ekologiskt – gör du inte det så modifierar du)  Ät istället mat som är ren, bra för din kropp och inte full av artificiella ämnen.

Kärt barn har många namn, vill ni läsa vidare så googla, primalfood, paleo och stenålderskost och titta på den här filmen:

Riktigt bra och rolig film om varför Paleo är bra.

23 Comments

 1. Pingback: Annas värld.

 2. Thomas Sahlin Reply

  Hej kul att se din sida som jag förstod det är du svenska som bor i USA och skriver på svenska. Jag bor i Sverige och “försöker” skriva på engelska. Du verkar väldigt insatt i alla termer här , socker,proteiner, vitaminer etc. Jag har väl ett visst hum om den här dieten och har hämtat mycket information dels från nätet och böcker. Vore kul om du gick in på min sida, den har legat uppe några år nu.
  http://www.eat-thepaleoway.com. Jag håller just nu på med att försöka gå ner i vikt och försöker hålla mig inom 1800 kalorier om dagen. Ibland går det men ibland…..
  Hälsning Thomas Sahlin

 3. Pingback: Vad är Paleo (nr 2) | Linnéa i USA

 4. Hejsan!
  Det är helt okej att du lånar min text. Bara kul om paleobudskapet får så stor spridning som möjligt 🙂
  Crossfit har verkligen bidragit stort till paleokonceptets framgångar senast fem åren. Bra mat ger bra träningsresultat vilket de har upptäckt.

  Du kan äta enligt paleokonceptet utan att för den skull ha ekologiska krav på all din mat. Ekologiskt är däremot helt klart att föredra, då saker som lokalt odlade grönsaker i säsong, kött från gräsuppfödda kor och vildfångad fisk har mycket högre näringsvärde och lägre halt skadliga ämnen som t ex spannmålsuppfödd boskap får.

  Skillnaden mellan LCHF och Paleo tycks minska mer och mer. I Andreas Eenfeldts bok “Matrevolutionen” läggs större folkus på matkvaliteten än vad jag upplevt inom LCHF tidigare. Vill för övrigt rekommendera alla att läsa den boken.

  En suverän receptkälla för bra mat är http://www.thefoodee.co/

 5. anser att du har fel ang några saker: i synnerhet vad gäller viulka produkter som innehålle gluten. Soja, linser innehåller definitivt inte gluten och inte de flesta gryn-sorter gör det inte heller. Det är framför allt vetemjöl som innehåller gluten , därav anledningen att det mkt snabbt bildas glutentrådar då man bakar.
  Linser är proteinrika och soja är det enda fullvärdiga proteinet på den vegetabiliska sidan

  • Hej Katarina,

   Först och främst välkommen! Jag tror att du har missuppfattar mig så jag inte någonstans har skrivit att Soya innehåller gluten, det innehåller mycket proteiner och lite carbs men det innehåller även phytoestrogens och phytic acid mm. mm. Och därför äter man enligt Paleo inte soya – det är toxic! googla gärna och jag finner denna artikel bra även om den är skriven av en lekman. http://starboard.flowtheory.net/blog/2010/05/23/why-soy-sucks/. men jag håller mig långt borta ifrån dem!

   ang. bönor så är grundtanken att bönor, liksom spannmål, inte åts under människans evolution, För att de liksom spannmål innehåller antinutrienter. så innehåller många av dem lectins och phytates vilket inte heller är bra, det här citate kommer ifrån en paleo site,

   “Beans have been touted as the healthy protein alternative to meat. The fact that they can cause gastrointestinal distress should be enough for our concern. Most legumes are poisonous if eaten raw. Legumes are high in lectins, protease inhibitors, and phytates. Lectins are proteins that bind carbohydrates, been identified as being inflammatory and toxic, and have a casual relationship with auto-immune diseases such as rheumatoid arthritis, Type I diabetes, and lupus. Phytates or phytic acids, have been shown to inhibit the absorption of minerals such as calcium, magnesium, iron, and zinc in the digestive tract. Furthermore, the presence of protease inhibitors interferes with the breakdown of proteins into amino acids. Vegetarians seeking protein from legumes, may actually be making their protein deficiencies worse! A diet high in legumes, at best, will give you gastrointestinal problems and could result in a mineral deficiency. At worst, a diet high in legumes could induce an “auto-immune” response. Furthermore, the soy industry has been pushing the “health benefits” of soy. As a result, most of our processed foods contain a soy additive or byproduct, in effect, lacing our foods with possible toxins”.

   Inte heller skrivet att böner innehåller gluten men jag skrev att Paleo försöker hålla sig till mat som fanns innan jordbuket etablerades.
   Hoppas du finner informationen användbar, jag tycker du ska läsa på om både soya och bönor! Jag åt massor av det förr men slutade helt sedan jag förstod vad det faktiskt innehöll

 6. Kul och interessant att få läsa om Paleo och vad det går ut på. Lärt mig en hel del. Paleo var något nytt för mig. Har hört talas en del om LCHF innan men inte just paleo.
  Kram!

 7. Alltså jag gillar verkligen din blogg, men det där stämmer ju inte ALLS med lchf. Det är klart att nån kan äta sötningsmedel och säga att dom inte äter kolhydrater, precis som man kan göra om man äter paleo, men det är ju inte vad som förespråkas av dieten. det var roligt att läsa om paleo i alla fall!

 8. Hej
  blev nåt fel förut idag när jag skulle skicka svar på ditt inlägg. så här kommer ett till 😉

  det där med att lchf:are äter dåligt stämmer ju inte, det är nästan som paleo förutom att jag äter inte frukt då det triggar suget otroligt mycket. sen så äter jag inga tillsatser eller “skit” eller sötningsmedel. jag äter nog mer feta mjölkprodukter är paleokosten rekommenderar
  men ren bra mat utan tillsatser av onödiga e-nummer
  undviker socker i så stor utsträckning det går.

  jag har inga direkta sug, och det tycker jag för mej känns jättebra. men sen underhåller jag ju inte sockersuget med frukt heller…lite lite bär(hallon) ibland till dessert eller några i min frukostyoughurt.

  tror du skulle slippa sug om du körde lchf istället 😉 men det är ju så individuellt hur känslig för socker man är, just nu spelar det ingen roll för mej att hela skafferiet är fullt med olika sockerarter ocj bakprodukter. jag vill helt enkelt inte äta det 🙂

  men att lchf:are skulle äta så mycket skit kan jag inte hålla med om, i såna fall behöver jag en källa för det först 😉

  sen så kom jag på en grej du skulle kunna tjäna lite dollar på^^
  tradera och blocket är bra ställen att sälja lite amerikanska prylar på…det som är billigare i us än här hemma…tex converse? märkesjeans? leksaker? tårtdekorationsgrejjer o strössel? speciellt godis? smink? smycken? klistermärken? ja listan kan göras lång men sådant som inte väger mycket kostar ju inte mkt att skicka heller, eller så ibland kan det ju vara värt lite extra för att få den där toppen som ingen annan har i byhålan där man bor 😉
  på tradera går det ju att kolla vad som går bra^^ finns ju redan utlandssvenskar som håller till på tradera 🙂

  men en ide bara, utifall det finns nån target nära dej som säljer yunk billigt

  • Jag håller med! LCHF är ett bra alternativ och kanske uttrycker jag mig lite stark när jag säger att de äter skit. Men det som jag tänker på då är att LCHF tillåter saker som inte är organiska eller ekologiska.

   Den stora skillnaden mellan kosterna är nog mejerikonsumtionen.

   LCHF är ju utvecklad i Norden där vi har en genuppsättning som tolererar laktos i hög omfattning, anpassad efter vart man bor helt enkelt. Hr nere i södern används nästan ingen creme fraish (hur stavas det??) gräddfil etc.

   • ja visst kan man äta bra fast det inte är krav o ekologiskt men man får så klart högre kvalitet om man köper det där lite bättre äggen eller kött från gräsbetande kor

    jag kör så gott det går
    jag köper närproducerat och gärna ekologiskt men även “vanliga” produkter då det inte finns allt man vill ha ekologiskt än

    • Absolut, men det smakar såå mycket bättre med organiskt och ekologiskt. Stor skillnad! Och sedan att man kan äta med gott samvete, det tycker jag känns bra. Att ajg vet att kon, kycklingen etc har levt ett bra liv. (iallafall om man jämför med burar etc. Helst skulle jag endast vilja äta viltkött)

     • ut i bushen med bössan o vovven o spåra upp nåt gott då 😛
      nä men jag förstår, har älgfärs i frysen som jag inte kan äta upp för den ska sparas till nån fiiinmiddag :)men kanske ska ta o göra goda biffar innan den blir dålig? tack för tipset 🙂

  • TACK för förslag med tradera, jag har faktiskt lite saker där ute nu men jag hade inte alls tänkt på andra saker än klader! TACK!

   • jag har 2 döttrar o de älskar ju scrapbooking o hello kitty o little pets djur
    har sett på tradera ibland att det verkar vara ganska billiga i inköp i us.

    finns ju hur mkt som helst som man skulle köpa från usa, min äldsta dotter älskar mode så sminkmärken som inte finns här och klädbutiker likadant. egentligen inga dyra utan mer basic stuff men inte h&m eller kappahl 😉

    annars Ipad2 kostar ju mkt mindre hos dej är här 😉

 9. Kan ju nämna att man i LCHF även eftersträvar att INTE äta tillsatser, utan så organsikt som möjligt 🙂

  Sötningsmedel som rekomenderas är bla Stevia som är ett naturligt ämne som INTE höjer blodsockret. ( Ok, forskning pågår hurvida det höjer blodoscker eller inte, lite olika bud so far) Men frukt höjer blodsocker ännu mer 😉

  Så det sista du skrev om LCHF stämmer inte!

Write A Comment