Denna vecka är det donationsveckan.. jag kan bli lite trött på alla temaveckor och månader, men är det något jag verkligen brinner för så är det donationer!

1995 fick jag en bentransplantation och tack vara den transplantationen och tack vare den donatorn (eller donatorerna) så har jag nu två friska ben istället för att ha ett amputerat. Några coola ärr är kvar men annars är mitt ben helt perfekt! Skelettet jag fick kom hela vägen ifrån Bryssel.

Dock finns det mycket viktigare donationer, som hjärta, njurar och lever. Organ det är brist på och som räddar liv.

På Donationsradet.se står följande

Varje år avlider cirka 100 000 personer i Sverige. Uppskattningsvis avlider omkring 200-250 personer under sådana omständigheter att organdonation vore möjlig. År 2007 transplanterades organ från 133 avlidna donatorer. På väntelistan finns nära 600 personer som väntar på nya organ. En avliden person som donerar sina organ och vävnader kan ge nytt liv till tio andra människor. För patienter som väntar på lever, hjärta eller lungor finns inget alternativ till transplantation. Dessa patienter avlider om de inte får nya organ”.

 

Titta på de här siffrorna, det är verkligen fjuttiga!!

 Transplanterade organ 2010 t o m den 30 september

Njurar: 276 (varav 124 från levande donatorer)
Lever: 104 (varav 5 från levande donatorer) 
Hjärta: 44
Lungor: 41

Hjärta/Lunga: 0
Pancreas (bukspottkörtel): 22
Tarm: 1
Cell-öar: 9
Totalt: 497

På alla körkort i USA så står det om man är en donator eller ej, jag gillar det! Enkelt och smidigt och alla tillfrågas när de förnyar sina körkort.  Det borde vi ha hemma i gamla goa Svea också.

Det är så enkelt registrera sig på donationsverket och jag tycker att alla ska göra det NU och det gör ni här; https://app.socialstyrelsen.se/donation/anmaldon.aspx

8 Comments

  1. britt-marie Reply

    Heja Linnea!

    Heja Otte Brosjö!

    Heja dina friska starka ben!

    Heja donationsveckan!

Write A Comment